Berta Sándor

Filmstúdiót indított az Amazon

Az Amazon Studios célja, hogy az internet előnyeinek kihasználásával jobban megvalósíthatóvá tegye a filmkészítési elképzeléseket és segítséget nyújtson a filmes szakembereknek.

A projekt oldalát úgy alakították ki, hogy azon a forgatókönyvírók, a producerek és a filmbarátok közösséget hozhassanak létre. Így bárki feltöltheti az ötleteit, a forgatókönyveit, valamint bármikor megtekintheti mások munkáit. Emellett feltölthetők a már elkészített anyagok is. A feltételek között szerepel ugyanakkor, hogy a tesztfilmeknek legalább 70 perc hosszúnak kell lenniük, jó sztorival kell rendelkezniük, fontos a meggyőző színészi teljesítmény és a jó hangminőség is. A kész anyagnak azonban nem kell moziminőségűnek lennie.

Az Amazon nem csak az együttműködést akarja elősegíteni, hanem különböző díjakkal jutalmazza a legjobbnak talált pályamunkákat. A közönség visszajelzése alapján januártól kezdve havonta választják ki a legjobbat, amely 100 000 dollárt kap és 20 000 dollárt adnak a legjobbnak talált forgatókönyvért. Ezenkívül évente egyszer 1 millió dollárt kap a legjobb film készítője és 100 000 dollárral jutalmazzák a legjobb forgatókönyvet. Az Amazon Stúdió egyúttal arra bátorítja a jelentkezőket, hogy a közönségvisszhang, illetve újabb ötleteik nyomán az alkotók maguk is fejlesszék tovább a már benyújtott produkcióikat, és az újabb fázisokat is töltsék fel a honlapra.

"Azt reméljük, hogy az Amazon Studios a filmkészítőknek segíthet a kísérletezésben és az együttműködésben" - közölte Roy Price, a vállalat digitális termékfejlesztési igazgatója. Az Amazon távlati céljai között szerepel a platform felvirágoztatása, hogy az igazán sikeres produkciók bölcsője lehessen és ezáltal komoly konkurenciát jelenthessen a hollywoodi filmstúdióknak. A probléma ugyanis az, hogy világszerte készülnek jó filmek, de azok csak nehezen tudnak érvényesülni a kaliforniai konkurenseik pozíciója miatt.

A programot máris számos neves szakember támogatja. Köztük van Jack Epps Jr., a USC School of Cinematic Arts munkatársa, akinek a nevéhez például a Top Gun és a Dick Tracy című filmek fűződnek; Mark Gill producer, a Miramax és a Warner Independent Pictures egykori elnöke, illetve Mike Werb forgatókönyvíró (Lara Croft: Tomb Raider, Ál/Arc, A maszk). A Warner Bros. Pictures filmstúdió illetékesei máris jelezték, hogy szívesen részt vennének a sikerrel kecsegtető filmek elkészítésében.

"Mindenki az új Irving Thalbergre vadászik. De mi van, ha az új Irving Thalberg nem más, mint hatmillió mozirajongó?" - tette fel a kérdést Roy Price, az Amazon Stúdió igazgatója, utalva az amerikai film kezdeteinek legendás producerére, aki csalhatatlan ösztönnel választotta ki a jó forgatókönyveket, színészeket és stábot nagy sikerű produkciókra. Az Amazon Stúdióban egy szakértői testület értékeli a beérkezett munkák piacképességét. A testület egyik tagja, Jack Epps jr. (a Top Gun forgatókönyvírója) szerint a visszajelzés alapvető fontosságú az alkotók számára ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni. Mint mondta, az Amazon Stúdió valóban kitárta az ajtót Hollywood felé, mivel bárki lehetőséget kap arra, hogy filmje vagy forgatókönyve komoly produkcióként kerüljön megmérettetésre.

A kezdeti támogatás adott, hiszen az Amazon Studios jövő decemberig összesen 2,7 millió dollárt biztosít a kiválasztott filmkészítők és forgatókönyvírók számára. Az első nyerteseket 2011. február 28-án ismertetik. Amennyiben egy alkotás eljut az amerikai mozikba, akkor a készítői 200 000 dollárt kapnak, míg ha a mű sikeres lesz és több mint 60 millió dolláros nyereséggel zár, akkor a készítői további 400 000 dollárt kapnak. Az Amazon Studios oldalán már megtekinthető az első őt tesztfilm.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!