HENT hírlevél

A jövőjükért aggódnak a brit filmesek

A brit filmipar képviselői szerint öt éven belül jelentéktelenné válhat a helyi iparág piaci helyzete, ha a kormány nem tesz gyors és hatékony lépéseket a kalózkodás és a hamisítás visszaszorítására. A filmesek többsége a politika és az internetszolgáltatók együttműködését látja szükségesnek.

Egy, az Egyesült Királyság Film Tanácsa (UK Film Council) megbízásából, a brit film- és televíziós ipart képviselő Industry Trust által lebonyolított kutatás adatai szerint, a helyi filmesek rendkívüli mértékben aggasztónak érzik a filmipar helyzetét. A harminc rendező és filmgyártó részvételével készült felmérés adatai szerint a megkérdezettek 94 százaléka úgy véli, a kalózkodás és a hamisítás okozta károk csak erősebb politikai támogatással, és az internetszolgáltatók aktív közreműködésével csökkenthetők.

Emellett a filmesek 91 százaléka szerint az iparnak támogatásra van szüksége ahhoz, hogy a legális online tartalomszolgáltatók használatára ösztönözze a lakosságot. Liz Bales, az Industry Trust főigazgatója utalt arra, hogy bár a filmszektort nem érinti olyan súlyosan a kalózkodás, mint a zeneipart, de ha a jelenlegi gyakorlat nem változik, a brit filmipar öt éven belül jelentéktelen piaci szereplővé válhat. Ráadásul a Digital Britain jelentés szerint a kormány rövid távú tervei között a szélessávú internetkapcsolatok számának jelentős növelése szerepel, ami még egyszerűbbé teheti a filmek letöltését. Bales hangsúlyozta, hogy ez a terv csak akkor elfogadható és megvalósítható, ha a kormány biztosítja, hogy nem az illegális tevékenység előtt tárja szélesre a kapukat, hanem a legális és etikus internethasználatot ösztönzi.

Az Industry Trust által rendezett múlt heti konferencián is a legális szolgáltatások használatának ösztönzése volt a fő téma. Az ipar képviselői számtalan újítással kísérleteznek, amelyeknek nem a letöltők elrettentését, hanem inkább meggyőzését célozzák. Ilyen például a mozinézőknek köszönetet mondó, a közelmúltban elindított "You make the movies" kampány, a legális letöltőszolgáltatások gyűjtőportáljaként működő "Find any film" honlap létrehozása, illetve az NBC és a Fox közös webtévé szolgáltatása, a Hulu, amit idén terveznek bemutatni Nagy-Britanniában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jrex #8
    Egyébként én rájöttem hogyan lehetne a cam-os filmeket kiszorítani a netről:)
  • wolruf #7
    Upsz, később láttam, hogy leírtad már :)
  • wolruf #6
    Sunshine... (jó volt!)
  • carville #5
    James Bond...
  • es5eNCe #4
    Bár nem a legújabb de a RocknRolla is brit film akárcsak a Bank Job pl. Hirtelen ez a kettő jutott eszembe. Ja és a Napfény is ami 2007-ben verte a díszes mezőnyt:)
  • berserk87 #3
    rengeteg van
    nekem nagy kedvencem a 28 Weeks Later és a Shaun of the Dead, de sorozatok között is van pár említésre méltó.
  • atis78 #2
    Hot fuzz(vaskabátok)?
  • pixx #1
    Szegény brit filmipar, évi százmilliós károk érik :( tudd valaki mondani a H.Potteren kívül jelentős brit filmsikert?