Berta Sándor

Nő a tiltakozás a testszkennerek ellen

Az Egyesült Államokban egyre több szervezet fejezi ki nemtetszését a különleges biztonsági berendezések beszerzése és használata miatt. Egyes csoportok arra szólították fel az embereket, hogy vagy ne üljenek repülőre, vagy tagadják meg az eljárásokban való részvételt.

Az USA-ban az emberek egy jelentős részét kifejezetten zavarják azok a megoldások, amelyeket a kormány és a különböző hivatalok vezetnek be a biztonságos közlekedés biztosítása és a terrorizmus elleni harc ürügyén. A bírált intézkedések között van a testszkennerek megvásárlása és alkalmazása is. A CNN arról számolt be, hogy a múlt hónapban meghiúsított levélbomba-merényletek miatt bevezetett szigorított biztonsági ellenőrzéseket számos szervezet kritizálta, sok légiutas pedig egyenes "taperolásnak" tartotta.

A The Washington Post cikkében szintén arról tudósított, hogy a pilóták és a légiutas kísérők szövetsége mellett a polgárjogi szakemberek és az utasok is folyamatosan támadják a bevezetett intézkedéseket. Utóbbiak egyenesen úgy nyilatkoztak, hogy a biztonsági emberek az ellenőrzések során túl messzire mennek.


Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter megpróbált megbeszéléseket kezdeményezni e szervezetek képviselőivel, hogy meggyőzze őket álláspontjuk megváltoztatásáról, de nem járt sikerrel. Az egyik csoport ezt így kommentálta: "A miniszterrel folytatott találkozónk informatív volt, ugyanakkor nem nyugodtunk meg teljesen. Megértjük, hogy a belbiztonsági minisztériumnak milyen kihívásokkal kell szembenéznie, de a kérdésünk akkor is ugyanaz marad: hol a határ?"

A US Airways és az American Airlines pilótáit tömörítő szakszervezet kifejezetten azt javasolta a tagjainak, hogy ne egyezzenek bele a testszkenneres átvilágításokba. Mike Cleary, a US Airways pilóták egyesületének elnöke közölte: a vizsgálatok gyakori megismétlése - a jelenlegi ismeretek alapján - komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. A szövetségnek több mint 5000 tagja van.

A National Opt Out Day nevű online csoport mindenkit arra szólított fel, hogy november 24-én ne járuljanak hozzá a testszkenneres eljárások elvégzéséhez. Az Electronic Privacy Information Center (EPIC) pedig nyilvános vizsgálatok lefolytatását követelte, hogy kideríthetők legyenek, milyen egészségügyi és magánéleti kockázatokat hordoz a biztonsági berendezések használata. A CNN rámutatott, hogy eddig közel 70 amerikai repülőtéren 350 testszkennert helyeztek üzembe, de az év végéig ez a szám várhatóan 1000-re fog nőni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • richard45 #26
    És te amit a tévében hallasz azt mind el is hiszed, ugye? Ha nem csak ezt a sok szar zsidó csatornát bámulnád talán a helyesírás terén is ragadna rád valami.
  • syn7h37ic #25
    Igenigen. És különben is csak Jézus ártatlan, mindenki potenciális ellenség. Önként fel is adom magam, mert gondolatbűnt követtem el.
  • farxis #24
    hüjék vagytok, ezek kellenek! 911 megtörtént az nem elég bizonyíték? a tévébe is megmondják hogy mennyire nagy a terrorista fenyegetetcség!!! szemét teroristák mindenhol otvanak irakot is ezért kellet lebonbázni és ezért kel majd sziriát észak koreát is lebonbázi meg az összes arabot mert teroristákat relytegetnek!
  • Rotyoka #23
    És? Ezt hívják motozásnak. Majd ha életedbe 1x elég rendesen megmotoznak rájössz hogy az hogy megmarkolják a csöcsöd vagy a pöcsöd az egy nulla, egy semmi
  • bakagaijin #22
    Compton-ról megoszló vélemények vannak, de úgy tűnik a TSA eleve nem is egyfajta testszkennert telepít. Az Európában telepítettekről egyelőre nem találtam.
  • bakagaijin #21
    Gondolom erre a cikkre gondolsz. Egyébként az amerikai pilóták is pont ugyanezt mondják, márminthogy a motozási eljárás az alapvetően mogyorózás illetve fogdosás.

    Adenoma, nem tudom melyik típusú, amelyiket a TSA telepít, terv szerint 1000-et a következő év végéig. A biztonságosságáról pedig két cikk jut eszembe.
    1. A tel-aviv-i reptéri biztonsági főnök demonstrálandó h. ezek a testszkennerek semmit nem érnek kellemes mennyiségű robbanóanyagot csempészett át.
    2. Angliában az egészségügyi jóváhagyást vezénylő orvos azt nyilatkozta, hogy öööö. amikor kiadtuk az engedélyt akkor nem gondoltuk hogy ilyen mennyiségben fogják ezeket az eszközöket alkalmazni.
  • morden #20
    Ferihegyen volt nemrég probléma, hogy a motozó személyzet túl messzire ment, az elsődleges nemi jellegeket is behatóan megvizsgálták ( pasiknál mogyorózás, lányoknál meg mellgyúrás) mindezt természetesen gyerekeken is legálisan elvégezhették, egy pedofilnak, vagy perverznek állmai állása lenne ez a motozósdi. Szóval nemtudom melyik a jobb, ha megmogyoróznak, vagy lefényképeznek?
  • remark #19
    Nem vicc.
  • Tetsuo #18
    Kesobb rajonnek, hogy vasutakon is lehet robbantani vagy zsufolt aruhazakban, rendezvenyeken stb. Minden utcasarkon lesz egy kotelezo testszkenner. Vegul az egesz fold egy nagy testszkenner lesz.
  • sanyicks #17
    á az nem fog menni bocsánatot csak Európa összes vasúttársasága kérhet minden idők "legsúlyosabb" népirtásáért :DD meg persze mindenki más azért mert élt valaha amikor, a kiválasztották rég megmondták hogy nem szabad, csak nekik. Így kell elsikálni az ügyeket, hogy hogyishivjákolhassanak tovább :D