Berta Sándor

Rockmelt - böngésző nem csak Facebook-rajongóknak

Nemzetközi szakemberek közösen egy olyan programot fejlesztettek ki a Chromium alapjain, amelyet kifejezetten a közösségi portálokat használóknak szánnak.

A Chromium a Google Chrome böngészőjének nyílt forráskódú változata. Erre épül az új Rockmelt nevű szoftver, amely nem csak a honlapok megjelenítésére, hanem a közösségi hálózatokon fellehető információk csereberélésére és a barátokkal, ismerősökkel való kapcsolattartásra helyezi a fő hangsúlyt. A projektben számos fejlesztő vett részt, köztük van Marc Andreessen, a Netscape alapítója.

Az első érdekesség a Rockmelt használatakor, hogy a közösségi oldalakon megtalálható barátok, ismerősök fotói közvetlenül a böngésző bal szegélyénél bukkannak fel és a képekre kattintással automatikusan kezdeményezhető is az adott személlyel való chat. A program jobb oldali szegélyén találhatók a legfontosabb könyvjelzők ikonok formájában, így azok bármikor közvetlenül és könnyedén elérhetők. A böngésző címsorába a fejlesztők egy linkmegosztó funkciót integráltak, így a hivatkozások akár a Facebookon vagy a Twitteren is hozzáférhetővé tehetők mások számára.


A Rockmelt használatához az érdeklődőknek először be kell jelentkezniük és csak ezután válik elérhetővé a hozzáférés a saját Facebook-kapcsolatokhoz, az RSS-hírcsatornákhoz, a könyjelzőkhöz és más gyakran használt szolgáltatásokhoz. A beállításokat a Rockmelt szerverein tárolják el, így a megszokott beállítások és környezet akkor is elérhető, ha valaki nem az otthoni, hanem a munkahelyi számítógépe előtt ül.

A szoftver a folyamatos szerverkapcsolatnak köszönhetően folyamatosan tájékoztatja a felhasználókat az újdonságokról. Ehhez rendszeresen átvizsgálja a fontos oldalakat, hogy észrevegye a korábbi látogatáshoz óta bekövetkezett változásokat. Így az emberek értesülhetnek egy új cikk megjelenéséről a kedvenc blogjukban vagy a barátjuk által hagyott új online üzenetről.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a Rockmelt jelentősen meggyorsítja és feljavítja az internetes keresést. Ehhez lehetőség van a Google keresési eredményeinek átlapozására. A fejlesztők 2 éve dolgoznak a programon, amely most vált elérhetővé egy zárt bétatesztelési szakasz keretében. Az érdeklődőknek először a Facebookon kell regisztrálniuk magukat, majd meghívást kapnak a projektben való részvételre. A Rockmelt jelenleg a Windows és a Mac OS X operációs rendszerekre érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • keysersoze #7
    Az a baj hogy kapsz.
  • djw #6
    a google már sokkal régebbtől nyomon követ, mint gondolnád, csak max eddig nem használták fel az adatokat. Egyébként meg az AdWordsben is vannak olyan opciók, hogy ha valaki ráklikkelt a hirdetésemre, akkor kap egy sütit és onnantól x napig hozzáférhetek áttételesen azokhoz az adatokhoz, hogy merre jártak, akik kattintottak a hirdetésemre.
  • Szefmester #5
    Mert már nem találhatsz véletlen érdekes és ÚJ dolgokat a reklámokból. Az engem érdeklő témakörökben már a legtöbb oldalt (ami minőségi és érdekel) már ismerem, ellenben egy egy reklám miatt találok valami teljesen más prfoilú oldalt... Ha most ezentúl csak a kedvenc témakörömben fogok reklámot látni nem fogok ilyen új gyöngyszemekre bukkanni.
  • joebacsi #4
    Miért baj, ha személyre szabott reklámot kapsz?
  • manome #3
    Durva , hogy mennyire nyomon követik , hogy merre böngésztem milyen lapokat szoktam nézegetni. Eddig is teljesen lenyomozható volt, hogy ki milyen oldalakat szeret, így teljesen kitéve magunkat a személyre szabott reklámdömpingnek. MOst még a google is asszisztálni szeretne hozzá :( most csalódtam kicsit. Bár az igaz , hogy rengeteg pénz van benne. A marketingesek ölni fognak majd ilyen szoftverekért. Mi meg simán telepítjük majd őket, mondván, hogy milyen hasznosak...
  • opeca #2
    Jól van, így sem elég betorzult a világ, hogy egy ilyen gagyi közösségi oldalnak fél milliárd felhasználója van, még készítsünk rá böngészőt is!!! Sőt, még a google is írja át a kerersőjét, hoghy először egy facebook kereső jöjjön be a default domain-en és külön kelljen megadni, ha normális keresést akarsz...

    Az víz vigye el azokat, akik ezt a droid, közösségi betegséget szétterjesztették a világban.
  • Hegi90 #1
    Épp tegnap szedtem le két bővítményt chrome-hoz, hogy blokkolja ezeket a facebook appokat, amik már kb minden oldalon ott vannak, meg egy másikat, ami blokkolja a facebookot, hogy nézegethesse, milyen oldalakat látogattam.