MTI

Valós idejű szennyezettségi térképet fejlesztett ki az EU

Az INTAMAP elnevezésű, európai uniós forrásokból megvalósult kutatási projektnek köszönhetően mostantól valós idejű térképeken bárki nyomon követheti a lég-, talaj- és vízszennyezettség alakulását - jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön Brüsszelben.

A kutatók "nyílt forráskódú szoftvert fejlesztettek ki, amellyel olyan körvonaltérképek készíthetők, amelyek a szennyezett területek pontos helyén kívül már a szennyezés keletkezési helyét és haladási irányát is feltüntetik". Az adatok alapján a hatóságok gyorsabban és hatékonyabban tudnak dönteni a környezetszennyezési problémára adandó megfelelő válaszlépésekről, a lakosság pedig el tudja kerülni a szennyezett területet - áll a bizottság közleményében.

Jonathan Todd, az uniós végrehajtó testület egyik szóvivője az új szoftver előnyeinek ismertetéséhez a magyarországi vörösiszap-szennyezés ábrázolását hozta fel példaként. Mint mondta, az érintett szennyezett területet légi felvételekkel is azonosítani lehet, de a most bemutatott rendszer a vörösiszap-szennyezettség mélységét és a jelen lévő nehézfémek koncentrációját is képes követni. Neelie Kroes, az informatikai témákért felelős biztos úgy nyilatkozott, hogy a most ismertetett fejlesztés "jó példa arra, hogyan javíthatja a kutatás Európában az életminőséget a mindennapokban".

"A valós idejű szennyeződéstérképekből a hatóságok nélkülözhetetlen információkra tehetnek szert a szennyezések forrásának pontos beazonosításához és a szennyezés legmegfelelőbb felszámolásához. Ugyanígy a lakosságnak is hasznos lehet, megmutatja például, mely szmogos területeket érdemes elkerülni" - hangoztatta a holland biztos. Ha például olajszennyeződés úszott Európa vizein, eddig is be lehetett határolni annak pontos helyét, ám mértékét vagy keletkezési forrását nem mindig. Ezen információk hiányában pedig a hatóságok nehezen tudtak időben és hatékonyan reagálni - fejtette ki a bizottság.

A most bemutatott szoftver az egyes mérési pontok adataiból körvonaltérképet készít az interneten, és így valós időben jeleníti meg a tényleges szennyezőanyag-koncentrációt. Nyomon követhetőek az egyes mérési pontok közötti folyamatok is, ezért a felhasználók pontosabban értékelhetik a helyzetet. A szoftver kilenc belga, brit, görög, holland, német és osztrák kutatóintézet hároméves munkájának eredményeképpen jött létre, ezek összesen 1,8 millió eurós uniós forrásból gazdálkodhattak - jelezte még a brüsszeli bizottság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!