MTI

Veszélyeztetett fajok az interneten

Az ENSZ Természetvédelmi Világszövetsége (IUCN) csütörtökön bejelentette, hogy 2010-ben az év 365 napja mindegyikét egy-egy veszélyeztetett élőlény internetes bemutatásának szenteli.

A veszélyeztetett állat- és növényfajok a jegesmedvétől az óriásszalamandrán, a belugán át a namíbiai aloéig terjednek - hangzik a genfi szervezet közleménye. "Itt az ideje, hogy a kormányok komolyan gondolják a fajok megmentését, és ezt vegyék fel 2010-es tennivalóik közzé, hiszen sürget az idő" - mondta Jane Smart, az IUCN biodiverzitás-szakértője, aki szerint temérdek tudományos bizonyíték támasztja alá a fajok kihalálásának veszélyét. Az eddig ismert mintegy 1,8 millió fajnak a harmadát sorolja ide.

Szakértők egyébként 6 és 12 millió közé teszik a még felfedezésre váró fajok számát. A genfi szervezet honlapján előbb a közismertebb fajokat mutatják be, majd ezt követően kerül sor a különféle növényekre, gombákra és a gerinctelenek csoportjára. Január elsején elsőként a sarkvidék olvadása miatt veszélyeztetett jegesmedvét mutatták be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!