Szekeres Viktor

Stallone mindenkit lealázott a The Expendables-szel

A The Expendables azon kevés filmek közé tartozik, melyről sokan már előre, az előzetesek alapján eldöntötték, hogy rohadt jó lesz. Hollywood pedig kuncog a markába.

Nem volt apelláta Amerikában, a The Expendables volt a hétvége legnézettebb filmje, ami jelezte a nagyobb stúdióknak, hogy egyáltalán nem ostobaság R-es korhatár-besorolású filmeket készíteni, mint ahogy azt is, hogy a mozis akciófilmes ínségben igenis van igény a lövöldözős-robbantgatós műfajra. Mindez számokba öntve annyit tesz, hogy Sylvester Stallone legújabb rendezése az első helyet szerezte meg a péntektől vasárnapig szerzett bevételeket feldolgozó toplistán Észak-Amerikában, a Lionsgate stúdió becslései szerint hérom nap alatt 35,03 millió dollár bevételt hozott a The Expendables.


Hogy a film sikere mennyire lesz tartós, ezen a héten derül csak ki, a nyitóhétvégi eredményeket ugyanis erőteljesen befolyásolta a film remek, mondhatni perfekt marketingje, melyre majdhogynem többet költöttek, mint magára a filmforgatásra. Az mindenesetre több, mint biztató, hogy az IMDb-n pár nap után 8.1/10-es osztályzattal bír a film, ami minimum annyit jelez, hogy a közönség jó része elégedett volt a látottakkal. Az érdemjegyek alapján a film (természetesen) a 18 éven aluli korosztálynak jött be leginkább, azon belül is a tinifiúknak, hiszen az ő átlagosztályzatuk 9.0 lett. Leggyengébben pedig a 45 éven felüli férfiaknál szerepelt a The Expendables, bár a 6.7-es jegy még így is átlagon felülinek számít.


A kritikusok, ahogy az várható volt, már közel sem voltak ennyire elfogultak, a RottenTomatoes amerikai kritikaösszesítő lap szerint (cikkünk írásának pillanatában) a The Expendables 43%-on állt, vagyis az eddig regisztrált 117 hivatalos kritikából 50 volt pozitív és 67 negatív. A pozitív vélemények főként a nosztalgiafaktort emelik ki, míg a negatívak természetesen a tucatforgatókönyvet kritizálják, a nem emlékezetes karaktereket, valamint a monoton erőszakorgiát.

A film exit polljai során kiderült, hogy az erősen tesztpszteronközpontú filmet "csak" 61%-ban nézték meg férfiak, vagyis a nők jóval nagyobb arányban képviselték magukat a vetítéseken, mint arra számítani lehetett. Az akciómozi oldszkúl jellegét pedig az is mutatja, hogy a közönség 60%-a volt 25 éves vagy annál idősebb. Ez pedig ezúttal nem ferltétlenül a tinik távolmaradását jelzi, hanem inkább azt, hogy az öregebbek jóval nagyobb hajlandóságot mutattak a film megtekintésére, mint a többi, manapság igen trendinek számító mozis produkció esetében.

A The Expendables nyitánya egyébként nem sokkal maradt el a tavaly nagyjából ugyanekkor kezdő Tarantino-féle Becstelen brigantyk startjától (38,1 millió dollár), s könnyedén utasította maga mögé a nyár másik oldszkúlnak beharangozott akciófilmjét, a Szupercsapatot (25,7 millió dollár). Sőt, Stallone új filmje sokkal több embert hozott lázba, mint előző rendezése, a Rambo negyedik része (18,2 millió dollár), vagy akár a nagy siker Rocky Balboa.


Megnézed a The Expendables-t?
  • Igen.
  • Nem.
  • A kritikáktól függ.
A The Expendables által megvert mezőnyben két további premierfilm foglal helyet. Egyrészt a Julia Roberts nevével fémjelzett romantikus Ízek, imák, szerelmek (Eat, Pray, Love), mely 23,7 millió dollárral lett a második. Másrészt pedig a legújabb képregény-adaptáció, a fiatalokra sokkal jobban ható Scott Pilgrim vs The World, mely 10,5 millió dollárral csak az ötödik helyet szerezte meg hétvégén Amerikában. Nálunk hivatalosan még mindig nem tudni, mikor kerülhet bemutatásra a The Expendables - úgy tűnik, hogy egyelőre még forgalmazója sincs Stallone filmjének. Addig is lehet követni a fejleményeket, hiszen a rendező korábban már elmondta, hogy megvannak az elképzelései filmjének folytatásáról, egy esetleges második részről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]Crassus #45
    sztem menj a sarokba és gondold át újra az életed.....
  • winnie #44
    gondolom, mert nincs fix forgalmazója a filmnek. nem nagy stúdió gyártotta és ilyenkor egyéb utakon kell megszerezni a jogokat. az egyéb út pedig olykor göröngyös.
  • Darth Sith #43
    Valaki árulja már el, miért csúszik itthon ennyit a premier..?? :(
  • Zoliz #42
    Ez a film majdnem a nullával egyenlő. Sajnos. :(
  • Zoliz #41
    na épp most nézem a filmet, eddig érdekes...
  • nessboth #40
    HAHAHAHAHA, de hülye vagy.....de igazad van!
  • Laza #39
    Várom ezt a filmet, mert ebben a műfajban manapság semmi nincsen a mozikban.
    Mondjuk valószínűleg ahogy látom ezt sem moziban fogom először megnézni (még dátum sincs), hanem inkább otthon 1080p-ben :)
  • pokolfiu #38
    ha abból indulunk ki hogy szószerinti fordításban felhasználhatóak, vagy feláldozhatóak, esetleg leírhatóak, akkor azt kell mondjam, hogy a halálos túlélőbrigád nem nyerő... :) kíváncsi leszek , hogy egyáltalán magyarosítják e a címét...
  • winnie #37
    biztosíthatlal = biztosíthatlak
  • winnie #36
    "Az a baj, h sok filmből már blurayripet lehet nézni, mire eljut itthon a mozikba."

    ez nem tudom mennyire igaz, de arról biztosíthatlal, hogy nagyon kevés filmből lehet brripet nézni, mire eljut itthon moziba.