SG.hu

Új kinézetet kapott a magyar Wikipédia

Június 30-ától a magyar Wikipédia megújult felhasználói felülettel jelenik meg, hasonlóan az angol Wikipédiához, ahol ez a váltás már május közepén megtörtént.

Az új felület közel másfél évnyi munka eredménye, amelyet a Stanton Alapítvány 890 000 dolláros célzott adományából finanszíroztak. Az újítások elsősorban az oldal megjelenését, navigációját és a meglévő szerkesztőeszközök könnyebb használhatóságát célozzák; a közeljövőben további fejlesztések fogják követni őket, amelyek célja új szerkesztőeszközök bevezetése lesz.

A cserét, amely 2001 óta az első komolyabb változás a Wikipédia megjelenésében, két használhatósági tanulmány és mintegy félmillió felhasználó részvételével zajlott féléves bétateszt előzte meg. Az új felület fő célja minél több olvasó és potenciális szerkesztő számára kezelhetővé tenni a Wikipédia szócikkeinek szerkesztéséhez használt jelölőnyelvet, ami az elmúlt években egyre bonyolultabbá vált; a Wikimédia Alapítvány azt reméli, hogy a könnyebb kezelhetőség hatására szerkesztők száma, amely az elmúlt két évben megtorpant, újból növekedni kezd.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen. Az enciklopédia - a szócikkek mellett - több tízezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. 2009-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta. Jelenleg nagyjából két és félezer aktív szerkesztője van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • teddybear #7
  Amit te leírtál az vérpistike webszervere. Egy ilyet bevisz egy akármilyen szerverhotelbe, és attól kezdve neki komoly internetes vállalkozása van. Egy profi webszerver ennél sokkal több. Figyelembe véve a rengeteg oldalletöltést, a te általad kreált "szerver" még a fórumuknak is kevés.

  Ráadásul egy ilyen kategóriás webszervert nem az UPC-tól bérelt "talán a tizede megvan" jellegű hálózati csatlakozásra szokás kötni.
 • sanyicks #6
  mit tud az 50e-s táp és a 30e-s hálókártya? :D
 • Komolytalan #5
  "Az új felület fő célja minél több olvasó és potenciális szerkesztő számára kezelhetővé tenni a Wikipédia szócikkeinek szerkesztéséhez használt jelölőnyelvet, ami az elmúlt években egyre bonyolultabbá vált;"
  Attól hogy egyszerűsítenek egy leírónyelvet nemigen kell erősebb vas, inkább felszabadul kapacitás. Webszerveren persze nem, mert ott a net sávszélesség a szűk keresztmetszet, vagyis ha a generált oldal marad ami volt, akkor se kevesebb, se több webszerver nem kell neki.
  Maradjunk annyiban, hogy cirka 175 millióért nem ennyit szoktak csinálni külföldön sem. Egy multinacionális szervezet nem valószínű hogy a világ legdrágább fejlesztőivel fogja ezt megcsináltatni, inkább esélyes hogy valami éhező indiai prof újraírta a scriptnyelvet, meg megírta a konvertálót és mikor 10ezer dollárt kért még az is lealkudták felére.

  Egyébként egy induló webszerver nem 10ezer dollár, hanem 1000 se. Nem kell túlmisztifikálni a dolgot, egy komoly webszerver sima PC, amiben:
  - 50 eFt a táp
  - 30 eFt a hálókártya
  - van pár vinyó (kb 6 db bőven elég)
  - van vagy 2-4G ram (több fölösleges, ez nem sql szerver)
  - alaplapi a videokártya
  Ettől többet webszerverre nem érdemes költeni, még ez is bőven túlzás, mert a hálózati sávszél fog korlátozni. Ezt meg 1-2ezer usdből össze lehet rakni.
 • teddybear #4
  Az még kis tétel, de a szükséges vasat már aranyáron adják. Egy induló webszerver úgy 8-10 ezer dollár, és itt nem csak egy kisteljesítményű szervert kellett beilleszteni.
 • amitriptilin #3
  munkabér... van ahol megadják...
 • endrev #2
  Nagyon jól sikerült.

  De mi került ezen 890 000 dollárba?
 • Tetsuo #1
  Linket!