Berta Sándor

2011 elején debütálhat az XO-3

Egy éven belül piacra kerülhet az One Laptop Per Child (OLPC) szervezet XO olcsó netbookjának utóda.

A Forbes amerikai gazdasági magazin tudósítása szerint az OLPC új, XO-3 típusú készüléke várhatóan a 2011 januári Consumer Electronics Show-n (CES) mutatkozhat be. Az új eszköz kevesebb, mint 100 dollárba kerül majd. Az XO ára jelenleg 172 dollár és eddig 2 millió darabot adtak el belőle.

Az XO-3 nem egy netbook, hanem egy tábla PC lesz, amely az márciusban a Marvell cég által bemutatott Moby referenciadizájnját fogja követni. A Moby-t Yves Behar tervezte, a szakember nevéhez fűződik egyébként az XO megtervezése is. Nicholas Negroponte, az OLPC vezetője ugyanakkor közölte, hogy a következő generációs XO-kból számos fontos, korábban beharangozott funkció hiányozni fog. Ennek oka, hogy a szervezet kénytelen betartani a meghirdetett ütemtervet.


A hírt megerősítette a Marvell sajtóközleménye is. A változtatások között van, hogy a termék háza nem nagy ellenálló-képességű műanyagból fog készülni és a processzor órajele is csak 1 GHz lesz. Ezenkívül az XO-3-as nem kap Pixel Qi típusú transzflektív kijelzőt. Ez a panel alacsony fogyasztású és erős napsütés esetén is jól olvashatók a rajta a megjelenített információk. A Marvell honlapján olvasható információk szerint a Moby tábla-PC üzemeltethető Android, Windows Mobile és Ubuntu operációs rendszerekkel, emellett támogatja az IEEE 802.11n WLAN-szabványt, van Bluetooth-portja és beépített GPS-vevőegysége.

Negroponte úgy vélte, hogy a hardvert érintő változások nem jelentenek komoly problémát és az új készülékkel be akarja bizonyítani, hogy nem volt igazuk azoknak, akik az XO-projektet életképtelennek tartották. Tény, hogy a két kijelzőt tartalmazó XO-2 fejlesztését leállították, mert az eszköz túl bonyolult és drága lett volna. Az OLPC tavaly januárban kénytelen volt elbocsátani a munkatársai felét, az oktatási szoftvere tovább fejlesztéséért pedig 2008 közepe óta a Sugar Labs Foundation felel, amelynek Walter Bender főtervező a társalapítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #2
    Ez az az ipad méltó riválisa