64
 • krajcsovszkig
  #64
  Nem keverek, akinek azt írtam a Core2Duo alá számolta a Core 1 és a Pentium D szériát. A Core 1 meg nem igazán terjedt el, én a magam részéről személyesen egy Core 1 procis géppel sem találkoztam.
 • krajcsovszkig
  #63
  Ja tényleg, én csak az anyagköltséget számoltam abba, bár lehet, hogy az is több...
 • Inquisitor
  #62
  Már én is meghülyülök ...
  Korrekció:
  Core Duo/Core Solo egy proci család volt notikba, és Mac gépekben.
  Dual Core egy hülye megnevezés Intel részéről a kétmagos prociknál, ami totál félrevezető, mert egy f*s P4 is lehet Dual Core, meg egy fényévekkel jobb E5xxx proci is.
 • Inquisitor
  #61
  "Az AMD jelenleg kapható legerősebb processzora a PhenomII 965-ös, aminél kb 4-5 ezerért drágábban kapni i5-750-et,"
  Ez egy lényegtelen infó, amíg a vásárlók legnagyobb zöme 15-40.000 közötti kategóriában vásárol, és minél lejjebb megyünk, annál inkább AMD felé esik az ár/teljesítmény mutató. Ugyan ez van VGA fronton, akinek nem integrált van, azok többségének ilyen 30-40K közötti csücsül a gépben, az ilyen 80-200.000-es szörnyek marginálisak.
  Most már kint van jó áron 6 magos AMD proci 180-300 USD között, szerver fronton meg ott figyelnek a 12 magos Opteronok, aminek az áráért még egy i7-es 6 magosat se kapni, nem hogy Xeont.
 • Inquisitor
  #60
  "A Core Duo meg nem is nagyon jött ki, mert az Intel is érezte hogy nem kéne."
  Nem kéne keverni a kifejezéseket. természetesen a Dual Core procikat sok-millió notiban és szintén hihetetlen mennyiségű Apple gépben használtak. Ennek továbbfejlesztett verziója volt a már 64 bites Core 2 széria ...
 • Inquisitor
  #59
  "A procik gyártási költsége néhány száz forint darabonként, szinte függetlenül a teljesítményétől ..."
  Ez túlzás. 2001-ben kérdeztem valakit ezekről. Akkor egy legolcsóbb Celeron is 20.000 felett volt, a 2.4GHz-es P4 meg akkor jött ki 130.000 forintért. Azt mondta az illető, hogy az összes proci darab előállítási költsége 8.000 Ft. Nyilván kutatás-fejlesztés, marketing, stb. nélkül.
 • Inquisitor
  #58
  "x86, meg az addig elkészültek közül (MMX, SSE, mittomén) sokminden"
  MMX-ről azért jó tudni, hogy az akkor még 6(!) procigyártó ült össze az MX utasításkészletek kidolgozására, Intel csak ezen a néven vezette be a saját procikban. De nem ők dolgozták ki.
 • krajcsovszkig
  #57
  Nem sokat jelent, de azért egy mérce a minőséget illetőleg. Csak azért hoztam föl, mert bizonyítékot akartak arra, hogy az intel ilyen téren jelenleg jobban áll. (Sőt, nem is én kezdtem a 7 gigahertzekkel dobálózni)

  A procik gyártási költsége néhány száz forint darabonként, szinte függetlenül a teljesítményétől, de egyrészt ezek kb 30-40 %-a selejt, aztán be kell őket csomagolni, minden szirszart mellérakni, elszállítani, kereskedőnek hasznot adni, terméktámogatást biztosítani, reklámozni, aztán egy procigyártósor ha jól tudom kb. 10 milliÁRD dollár és a kutatás-fejlesztési költségek is baromi magasak. Meg persze profit kell a cégnek, meg ott van az a pár 10000 alkalmazott is.
 • krajcsovszkig
  #56
  Elég sok kovácspisti mondta, meg olyanok is, akik értenek is hozzá. Meg mint mondtam, ha nem is sokat, de használtam elvileg egy kategóriájú inteles és AMD-s gépeket párhuzamosan és igaz csak kicsit, de éreztem a különbséget. Meg azért az átlagos tuningpotenciál is kb. fele az AMD-nél, az is jelez már valamit.

  "Ja hogy az Athlon 3200+ nem elég jó az i7-hez képest?"
  Nem. Az AMD jelenleg kapható legerősebb processzora a PhenomII 965-ös, aminél kb 4-5 ezerért drágábban kapni i5-750-et, ami lényegesen gyorsabb, és mivel az intel a dolog marketingértéke miatt eleve úgy gyártja a procijait hogy biztosan tudjál jelentős túlhúzást eszközölni rajtuk, ezért adott arányban (a maximális túlhúzhatóság arányában) túlhúzva még jobban a phenom fölé kerül (értelemszerűen azt is ugyanolyan arányban húzva). Ennél följebb pedig már nincs AMD proci. Alsóbb kategóriákban már árnyaltabb a helyzet, de ott is találni sok árkategóriában inteles elsőséget, főleg ha kihasználod az említett túlhúzást is.

  "Volt biza a Dualcore, vagy Core Duo"
  Azok nem Core2Duok, azokról nem is beszéltem. :) A Core Duo meg nem is nagyon jött ki, mert az intel is érezte hogy nem kéne.

  "Az új foglalatokról meg annyit..."
  Igen, ez problémás, ezért is ciki, hogy pont az 1156-ot cseszegetik. Viszont egy jól megtervezett gépvásárlással ez nagyjából kiszűrhető azért.
 • FefeeX
  #55
  Olyan szinten szerencsém van, hogy munkahelyen elég komoly gépet raktak alám. És elkönyveltem, hogy nekem bizony bőven elég az E8200. Azért, mert mondjuk amit játszom gépen, azt viszi, a komolyabbakat meg a Box36 viszi :) Általános használatra meg sokkal többet jelent, hogy nincs swap file meg SSD a rendszerháttértár, mint akármilyen hiperprocesszor... :) Vicces dolog mikor katt-nyílik-katt-nyílik és nem kell várni :)
 • FefeeX
  #54
  Azért ezek szerint még igen fiatal vagy, még nem is éltél akkor, mikor mi már vígan játszogattunk a commodore-okon.
  Hidd el nekem, minőségben semmi probléma nincs az AMDvel, az urban legendek,a feltételezések (amik főleg a tudatlanságból erednek), no meg a kisebb márkanév (mert ugye manapság már az a fontos) egyszerűen ezt a sztereotípiát mondatja veled.
  "Minőség-megbízhatóságot meg nem igazán mérik, de azért érezni."
  Ez a mondat, LOL, majdnem lefordultam a székről. Sosem volt AMD-m, láttam már messziről a boltban a dobozát, meg a kovácspisti azt mondta hogy szar, azért érzem, hogy a minősége és a megbízhatósága nem jó :)

  A következő hasonló gondolatok levonása előtt picit gondolkozz többet, szerezz tapasztalatot, és úgy próbálj meg okosat írni.

  "Az intelhez képest nagyon nem jók, meg a phenom 1 objektíve se volt az. Általános használatra jók."
  Na, ezt meg ki mondta? Ja hogy az Athlon 3200+ nem elég jó az i7-hez képest? Az egyik 10ezer a másik meg 100ezer... A BMW nem olyan jó az Audihoz képest, mert az Audinak van egy R8asa, a BMW-nek meg épp nincs csúcssportautója... Hasonlítani így nem lehet. Kategórián belül lehet, ahol ugye a van az ár meg a teljesítmény. Egy 7es BMW-t személy szerint jobban preferálok, mint egy A8-as Audit. A leírt tények ellenére, és ha olyan típusra lenne szükségem/csak annyi pénzem lenne stb. tennék magasról arra, hogy kinél van a legjobb autó, ha amiből választhatok (és procinál ez az ár/érték alapján megy), az a másik cégnél jobb, felel meg jobban az elvárásaimnak.

  "a harmadikat meg mikor a C2D-k szanaszét aláztak mindent"
  nos, azért ez sem így volt. Volt biza a Dualcore, vagy Core Duo, amit az A64-es generáció úgy szanaszét alázott egy éven keresztül kb, ahogy jól esett. Az AMD magasról verte annak idején az Intelt, minden tekintetben. Az AMD rég tudta a 64bitet, mikor az Intel azt sem tudta, hogy azt eszik vagy isszák. Aztán bejött a fejlesztés (mint ATI oldalon az NVvel szemben a 4000-es széria), és azért nem olyan toronymagasan, mint írod, de keményen odacsapott az AMD-nek. Akkorra már az Intel rá volt kényszerítve az árversenyre is, így történhetett meg, hogy évekig a C2D best buynak számított, mert azok valóban jó darabig ár/érték arányban is hozták amit kellett. Mára ebben megint az AMD van felül, ha csak nem fogsz ki egy jó akciót.

  Az új foglalatokról meg annyit, hogy most én lehet úgy gondolnám, hogy elég egy középkategóriás AMD. Aztán egy év múlva mégis kell a felső. Amíg én megveszem most az AM3-mas lapot, és a procit, és nem kell cserélnem még jó darabig, addig neked a lapot is cserélned kell, hogy jobb procit tegyél bele, szóval a váltásod mindig erősen korlátolt lesz. Nem rosszak az i5-ök, de a lehetőségről le kell mondani, vagy mondjuk két év múlva hasonló teljesítményről hasonló teljesítményre egy AMD-snek fele annyiba fog kerülni váltani,mint Neked.
 • WoodrowWilson
  #53
  Nem a legjobb kell, annyira azért én se vagyok hülye, de szerintem azért bőven van rés a 965BE és az i7 980 között. Ezért is jó, hogy jöttek ezek a 6 magos AMD-k. Megvárom a teszteket, aztán lehet, hogy ezt veszem.
 • FefeeX
  #52
  Akinek e-penis miatt kell, az vegye meg az i7-est. AMDvel még pár éven belül biztos nem lehet majd menőzni a csajok előtt, hogy mekkora király vagy. A komolyabb tervezői munkákon kívül gyakorlatilag felesleges az a pluszteljesítmény, de hiába, mindig lesznek csúcskategória-fogyasztók, jól is van ez, mert ők tartják fenn a fejlődést. Nyilván, ha Neked a legjobb kell, vedd meg azt. Senki nem mondja, hogy ne tedd.
 • FefeeX
  #51
  ne viccelj már, a telefonom chipje erősebb mint egy P3mas, és ez komoly :)
  Vicces lenne mikor 16ezerért árulják a procikat, ha 20ezerből állítanák elő. Mondjuk nem is 2ezer, de 10 alatt van. És nagyrészét az árnak a csomagolás meg a szállítás adja.
  És az árban egyébként meg kell fizetned a kemény fejlesztési költséget, valamint az összes dolgozó bérét is.
 • jaspercry
  #50
  vegyél intelt! senki nem fog lehülyézni,kinek mi az igénye,ha tehetném én is jobb gépet vennék,csak nincs lém rá,így nekem komprumiszumokkal kell beérnem ,és számítgatnom kell az ÁR ÉRTÉK arányt,hát igy van amikor csöves az ember,de legalább van alternatíva....hehehe
 • WoodrowWilson
  #49
  Jöttök ezzel az ár/érték aránnyal, csak azt felejtitek el, hogy az AMD-nek idáig nem volt a 965-ösnél jobb procija. Én még annál magasabb kategóriát szeretnék. Most akkor vegyem meg azt, mert annak jobb az ár/érték aránya? Vagy vegyek egy négymagosítható x2-est mert annak meg még jobb?
 • FoodLFG
  #48
  Nemrég vettem notebookot 130e-ért. Athlon64 X2 QL-65 + Mobility Radeon HD4570
  Mediumon megy rajta a fos Crysis.
  Ki nem szarja le az intelt ? :DD
 • jaspercry
  #47
  Annak +pont ,hogy ha kihámozza ebből az írásbol,hogy mit akarok!
  :)
 • jaspercry
  #46
  Nem tudom ,hogy ti ,hogy vagytok ezekkel a tuningokkal,nekem igazán semmit sem jelentenek.
  Nekem egy kicsit olyannak tünik, mint egy Trabantot ,hány másodpercig tudnak hangebesség határán tarani,vákumban, 2percig,vagy másodpercig.
  Mi az értelme,ja hogy a cpuz kiirja?
  5 év és röhögsz ! ezeknek a proceszorok sebeségén,mint most p4 1400mhz-én!
  200ft kulcstartónak használják....
  Mostani telefonom többet tud talán ,mint egy ,p1-es...
  No mindegy,csak azt akarom mondani,hogy pesze számít a sok proceszor teszt ,kinek mire van igénye,mi éri meg ez elég szubiektív,és akkor azon vitatkozni,hogy nekem AMD-m van és az azért jobb nekem Intelem van az meg azért jobb,ugyan már gyerekek!
  Mindenki át van ba**va !!!! 20.000ft cpu előállítási költsége szerintem 1-2 ezer forint max!jól lehuznak minket,kezdve a szoftverfejlesztésel,meg mindennel,mi meg majd vitatkozunk ,hogy melyik a jobb!
  (de hát a technikai fejlödéshez ez kell! meg hány éhes szájat kell nekünk még betömni?)
 • krajcsovszkig
  #45
  http://www.hoc.hu/index.php?p=news&cid=3&y=13587
  Ez is
 • krajcsovszkig
  #44
  Az intelhez képest nagyon nem jók, meg a phenom 1 objektíve se volt az. Általános használatra jók.
  Minőség-megbízhatóságot meg nem igazán mérik, de azért érezni.

  Az intel jelenlegi alaplapos kavarását én se értem (főleg az 1156 leváltását 1155-re), anno ezért is vettem P4 Athlon64 helyett, mert akkor meg az AMD-nél volt ilyen, egyébként meg többnyire úgyis lapot kell váltani a procival együtt úgyhogy nem sokat számít végülis.
 • krajcsovszkig
  #43
  Nekem nem volt AMD-m, mert az első gépemet nem én építettem, a másodikat akkor vettem mikor a DDR2 már olcsóbb volt az egynél és látszott hogy egy év múlva már alig lehet kapni, az AMD-nek viszont még nem volt DDR2-je (egyébként előtte bő egy évvel akartam venni XP 3200+-t, de akkor még nem volt pénzem), a harmadikat meg mikor a C2D-k szanaszét aláztak mindent, viszont sok ismerősömnek van, ezért láttam milyenek; jók, de nem annyira mint a core család és ezt a neten keringő tesztek is alátámasztják.
  Most nem akarok gépet újítani, de a Core i5-ök győztek meg a legjobban a tesztek alapján.
 • krajcsovszkig
  #42
  Az Ahoy által linkelt cikk alján írnak egy 8,1-re hajtott P4 631-ről, de ITT van egy másik ugyanarról, én meg emlékszem egy olyanra is, amit az AMD 7,1-ére válaszul az intel csináltatott, ha jól emlékszem az is 8 körül volt, de most az istennek se találok róla linket.
 • Ahoy
  #41
  Szóval semmilyen bizonyítékkal nem tudod alátámasztani a minőségre vonatkozó kijelentésedet. Tuningolhatóságnak legalébb olvasnál utána, milyen eredményeket lehet elérni vele. Pl ph fórum, vagy akárhol. Mindegy számomra lényegtelen a tuning, mert minél kevesebbet fogyasszon, de ha kell tudja leadni a teljesítményt.

  Most már "jók" az AMD procik, az előbb meg még "nagyon nemjók az AMD procik" volt. Kicsit önellentmondás akkor.

  Természetesen erősebb az Intel, sokat is gondolkoztam egy i5 rendszeren, az AM3 helyett. De bárhogy is számoltam, sokkal többre jött volna ki. Ár érték arányban még mindig jobb az AMD, és egy egyetemistának, aki nem szarja a pénzt, ez a legfontosabb.

  Ha az Intel kínálna jó árérték arányú rendszert, (alaplappal beleszámolva) úgy hogy kb ki is igazodjak a foglalatokon, mert hogy van 3 féle (vagy 4?) foglalat, és számtalan chipset, és még a hűtő lefogató se stimmel, direkt arrébbfúrták pár mm-el.. Hát b*sszák meg. A mostani alaplapomba belepaokolok egy 6 magos AMD-t, ha kell a kakaó, ami már Nehalemek szintjén van, és még kevesebbet is fogyaszt.

  Intelnél meg megy a szopás a fogalaltokkal...
 • FefeeX
  #40
  Amúgy látszik, hogy soha nem voltál még AMD közelében sem, nyeled az urban legendeket mint kacsa a nokedlit, aztán osztod róla az észt...
  Mondom, sok intelem volt, mert én UTÁNANÉZEK pontosan mindennek, mielőtt vásárolok, és volt, hogy az AMD volt ár/érték arányban jobb, volt hogy az Intel (C2D). Most, ha vennék gépet (E8200 C2D-m van per pill), tuti AMD-t vennék, mert ár/érték arányban annyival jobb. A fogyasztási adatok egyébként, amik neten keringenek, összehasonlíthatatlanok, mert másképp számol az AMD és az Intel. Szóval ez csak műszerrel lenne összehasonlítható, ugyanannyi pénzért újan, hacsak nem kapsz valami akciót, az AMD mindenképp jobb vétel, ráadásul ha a jövőre is gondolsz, nem mész bele az intel külön foglalatosdijába...
 • FefeeX
  #39
  Linket a 8+ról, mert ez megint urban legend, legalábbis annak tűnik, 7,1Ghz a világrekord, japán, folyékony nitrogénnel egy olyan darabbal, amit direkt tuninghoz gyártottak, hogy rekordot érjenek el vele.
  Emlékszem, már az 5ghz-hez is folyékony nitró kellett, ennyit a tuningolhatóságról...
 • sathinel
  #38
  Az ati is így elhúzott az nvidiához képpest. Ami ugyanaz a cég.
 • FefeeX
  #37
  3DNow anno olyan utasításkészlet volt játékok terén, ami oda-vissza verte az Intelt. Sajnos tény, hogy az AMD processzorokban sokáig semmi hővédelem nem volt, erről volt is egy teszt a Tom's Hardware oldalán, mikor leszedték a hűtőket a procikról, és az Athlonok mind elégtek 300+ fokon, a P3 megfagyott, a P4 meg egyszerűen visszavette a sebességet kb ultra minimálisra, így nem emelkedett tovább a hőmérséklete. Ilyen egyébként kb minden tízezredik ember életében egyszer fordult elő, hogy leállt a venti, leesett bordástul vagy hasonló, ami miatt behalhatott a proci, de tesztnek jó volt, és jó reklámot csinált így a P4-nek.
  Fagynak az AMD-k... Ez meg olyan dolog, hogy tuningolva az intelek is fagynak. Sok AMD-m volt és sok intelem is. Ha a maximum közelében hajtja valaki, lehet hogy kihajt 20 óra orthost, aztán mikor véletlenszerűen kell számolni, akkor meg rendre fagyogat a gép, ezt azonban kb ugyanolyan gyakorisággal értem el Intelekkel is, mint AMD-kkel.

  Ami viszont tény, hogy átlagban azért az intel jobban tuningolható (lásd E2000 széria, de a többi C2D is többnyire csúcs volt ilyen szempontból) - viszont aki betonbiztos gépet akar, nem tuningol.

  Nagyobb pusztulási arány... Erről statisztika kéne, csak emellett arról is, hogy ki mennyin hajtotta a gépeket, mert ugye megint a tuningra, ráadásul a hozzá-nem-értő, félrepasztázó, bénán megszerelő, jóleszazígyis tuningosokra vonatkozik főleg a dolog.
 • philcsy
  #36
  Core i3 vs. Phenom II x4.
 • krajcsovszkig
  #35
  Tényleg, nem kell valakinek egy P4 630-as, hátha az is kihúzza a 8,1 GHz-et, 5+postáért odaadom, 20 ért adok mellé 2 giga ramot, egy Asus P5LD2-t meg egy GF 6800GS-t is :D:D:D

  (Bocsi, ezt most muszáj volt :P)
 • krajcsovszkig
  #34
  Jók az AMD-k, nem mondtam hogy baklövés lenne, de az intelek még jobbak most.

  Ezeket a "baromságokat" a mindenfelé olvasható általános tapasztalatokból, vélekedésekből és a környezetemben látottakból veszem.

  A linkelt cikknek meg olvasd el a második felét is ;-)
  Egyébként azóta is volt már 8 fölötti inteles rekord, a cikkben is említett 6,7 a procid bétaverziójával meg bevallottan direkt erre gyártott speciális példánnyal készült.

  Természetesen lehet vele ugyanolyan faszán játszani, de most mégiscsak erősebb az intel, ha kell, ha nem.
 • Ahoy
  #33
  " teljesítményben, tuningolhatóságban, és talán minőségben sem,már nagyon régóta."

  már ne is haragudj, de honnan veszed ezeket a baromságokat? :D Jóstól? Vagy megérzésből?

  Adatokkal kimutatásokkal kéne alátámasztani már bocs. A minőséget legfőképpen.

  Tuningban, meg nemtudom melyik procival értek el 7,1 GHZ-et...

  http://www.tomshardware.com/news/AMD-Phenom-II-Overclocked,7747.html

  Csak nem azzal amit én 35 ezerért vettem? De? Léggel simán elmegy 4 GHZ-et a jobbfajta.

  De teljesen lényegtelen, mert tuning nélkül is ugyan olyan faszán lehet vele dolgozni meg játszani mint egy intellel.

  Szerintem te le vagy maradva, mert maximum a Phenom I volt baklővése az AMD-nek... A Phenom II-ről ez totál nem mondható el. • krajcsovszkig
  #32
  Az Athlon XP és Athlon X* közötti időben igen, de mióta Core2-k vannak azóta erősen marad lefele, előtte meg sehol se volt, csak a "sima" Athlon órajelével bírta az intelt megverni.
 • krajcsovszkig
  #31
  Hát én AMD-nél 5-600 MHz-nél nagyobb tuningot átlag felhasználónál még Black Editionnel se nagyon láttam, én meg az E8400-asomra másfél gigahertzet húztam egy 10 ezres léghűtővel.
 • krajcsovszkig
  #30
  Annak aki ki tudja használni egy 40-60 ezer forint pár évente procicserekor még annyira nem halálos jobb esetben, és ebben az árszintben az AMD annyira nem menő, inkább csak a 20-30 közöttiben, de max tuninggal az intel szinte mindenhol megveri a vele egy árban lévőket.
 • krajcsovszkig
  #29
  Igen, mert én konkrétan láttam is olyat és nem csak videón. Egyébként nem ilyen súlyos dolgokra gondolok, csak kisebb túlhajthatóságra és nagyobb pusztulási arányra magas terhelés mellett.
 • krajcsovszkig
  #28
  Az IA64 azért nem terjedt el jobban mert nem készült rá rendes asztali windows.
 • Oláh Herkules
  #27
  kár hogy ezek egyáltalán nem nagy technológiák, ezeket kényszerből vette át az amd, hogy kompatibilis legyen. Viszont magában a processzorban található lényeges, nem kompatibilitási technológiákban elöl járogatott az amd (imc, ht, gpu/cpu TÉNYLEG egyben, stb) intel csak követi őket, másolgat és nyers erővel próbál nyerni.
 • Oláh Herkules
  #26
  teljesítmény senkit sem érdekel, csak néhány holdkórost aki leszarja a pénzét... normális embert ÁR/teljesítmény érdekel, és ebben az amd bizony verhetetlen... tuningolhatóságnál sem látok gondot, mikor azt látom hogy mindenki miután megvette a ph2-jét minimum 1 ghz-t húz rajta lazán alaphűtéssel, van aki többet is :D
 • Oláh Herkules
  #25
  "és már a minősége is korrekt. "

  Ebből azt szűröm le, hogy te is azokhoz a vérlámákhoz tartozol, akik anno benyelték az "amd elég", "amd lefagy" marhaságokat :D
  Én 2001-óta használok amd procikat, ismerősöknél is sokan, soha nem volt baj egyel sem, viszont mind röhögtünk anno az p4 usereken akik megmagyarázták hogy azért használják azt a drága kazán procit, olcsó kevésbé melegedő helyett, mert az amd elég, meg fagy :DD