Berta Sándor

LCD-TV-t néznek orosz szarvasmarhák

Érdekes orosz program indult, amit sokan április elsejei vagy húsvéti tréfának gondolhatnának, pedig szó sincs ilyesmiről. A cél a tejtermelés fokozása és a minőség javítása.

Az információs és kommunikációs technológiák területén végbemenő gyors fejlődési folyamat feltartóztathatatlan és ezt már a gazdálkodók is a saját bőrükön tapasztalják. Egy Moszkva melletti tanyán érdekes projekt indult, amelynek célja egy a web 2.0 megoldásait felmutató farm létrehozása és a korszerű IT-technológiák, valamint az állattartás ötvözése.

A Farm 2.0 nevű tanyán a Samsung támogatásával nagy képátlójú LCD-TV-ket helyeztek el, kifejezetten a tehenek karámjai fölött. A gazdák és a szakemberek arra kíváncsiak, hogy vajon a LCD-TV-kkel érkező vizuális jeleknek köszönhetően befolyásolható-e pozitív irányban a tehenek tejtermelése, illetve javítható-e a tej minősége. Az első hallásra megmosolyogtatónak és abszurdnak tűnő program hátterében az áll, hogy télen a tehenek kénytelenek a karámban maradni és a friss zöld fű hiánya érzékelhetően rányomja a bélyegét az általuk adott tej mennyiségére és minőségére. Ezen segítenének azáltal, hogy az LCD-TV-ken zöld mezőket mutatnak az állatoknak.

"Alapvetően minden külső tényező befolyásolhatja a tejtermelést. Az egyes állatok általános termelési szintje határozza meg a befolyás mértékét. A korszerű tehéntej létrehozása egy élsportoló ténykedésével hasonlítható össze. Ahhoz, hogy a lehető legjobb teljesítményt lehessen elérni, mindenképpen szükség van olyan plusz befektetésekre, amelyek növelik az állatok jó közérzetét. Mindenesetre ezt a programot nagyon érdekesnek találom, de a pozitív eredményt illetően szkeptikus vagyok" - jelentette ki Andreas Bigler, a Svájci Szarvasmarha-tenyésztők Munkaközösségének (ASR) tudományos munkatársa.


A szakember hozzátette, hogy korábban voltak hasonló kísérletek, amikor zenét játszottak az állatoknak szintén a tejtermelés fokozására és a jó közérzet biztosítására. Az orosz Farm 2.0 projekt sikere még kérdéses, eredmények leghamarabb egy hónap múlva várhatók. A szakemberek mindenesetre létrehoztak egy a programot ellenőrző csoportot és az események a felszerelt webkamerák által biztosított streamek formájában nyomon követhetők a világhálón is.

Képek a tévék felszereléséről az istállóba

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprocorno #17
    Nem hát! Félpercenként átröpül egy fecske a monitorokon, és ez távol tartja a legyeket. Plusz a bal felső sarokban logóként egy keresztes pók látható :)
  • pasi29uk #16
    Gondolom a legyek nem fogják telibe sza...
  • caprocorno #15
    Miért? A távirányító nem a teheneknél van?
  • bleifrei #14
    Esetleg oda lehetne adni a távirányítót is a teheneknek...
  • bleifrei #13
    Be lehet költözni? Félre a komolyságot! Az a szerencsétlen tehén is ugyanúgy a természet része, mint bármi más az ég alatt, amit nem az ember rakott össze. Van egy bioritmusa, amit ha bolygatnak, nyílván megsínyli szegénke. Legfeljebb hamarabb "kikönyököl" a pára.
    Mindenből automatát akarunk csinálni...
  • caprocorno #12
    Még egy videó a "Nap Széna Eper"-ből, sajnos nem magyarul, de érthető így is minden. Az említett filmben is alkalmaztak képi elemeket, csak nem LCD TV, hanem falra szögelt plakát fromájában, szóval egyértelmű az ötlet lanyúlása. A tejtermelés fokozását bemutató rész 4:32 -től. A hatás lenyűgöző!!! Videó itt >>
  • caprocorno #11
    Az ötlet egyáltalán nem eredeti. 1984-ben forgatott Csehszlovák filmben már próbáltak énekelni a teheneknek a jobb tejhozam érdekében, aztán jött Pepa, aki a studióból nyomta a zenét a marháknak (sajnos arról nem találtam videót). Mellesleg a tehenek kedvének fokozására, talán az inszeminátor fotóját kellene mutogatni a TV-ken ( a normál tehén sexet már úgy sem ismerik szegények)
  • celza8807 #9
    az ötlet egyértelműen innen jött: katt (:
  • gemihu #8
    De nagy marha vagyok mégse kapok lcd-t, igaz tejet se adok:)
    Arra volnék kíváncsi mi lesz a tévékkel ,ha sikertelen lesz a kísérlet..