Berta Sándor

Mobile First a Google új stratégiája

A webes cég vezetői ismét jelét adták, hogy távlatokban gondolkodnak. A Google a mobil számítógépekben látja a jövőt. Eric Schmidt, a társaság első embere a barcelonai Mobil Világkongresszuson jelentette be, hogy cége számára a mottó ezentúl a következőképpen hangzik: Mobile First.

"Programozóink a jövőben először a mobil készülékekkel kapcsolatos munkájukat fogják elvégezni. Vezető programozóink a legszívesebben mobilokkal akarnak dolgozni, mivel ezeknek az eszközöknek olyan tulajdonságaik, funkcióik vannak, amik az asztali PC-knek nincsenek. Három éven belül vagy lehet, hogy már hamarabb több okostelefont adnak majd el világszerte, mint számítógépet. Az emberek nyolcszor gyorsabban fedezik fel és fogadják el a mobilinternetet, mint egykor a hagyományos webet."

"Három pontban foglalható össze a mobilinternet lényege: a számítási teljesítmény, a kapcsolatok és a Cloud Computing. Aki ezt a három dolgot és ezek összefüggéseit, csapatjátékát nem uralja, az nem nyerheti meg ezt a versenyt. Egy olyan eszköz, amivel nem csatlakozhatom másokhoz vagy egy másik készülékhez, egyszerűen érdektelen. Egy olyan alkalmazás, amely nem használja a Cloud Computing technológiát, nem vált ki elismerést. Amelyik hálózat pedig nem lesz kellően gyors, arra nem lesz szükség. Mindez a három dolog megvan viszont a mobiltelefonban. Eljött a mobil kora az idei esztendőre, jövőre és minden bizonnyal a következő néhány évre" - nyilatkozta Eric Schmidt.

A szakember szerint a három általa vázolt dimenzió csapatjátékára kiváló példát jelent a beszédfelismerés. Hiába vannak a mobiltelefonoknak már gyors processzoraik és nagy tárolókapacitású memóriáik, ez még önmagában nem elég a beszédfelismerési funkció megvalósításához, a Cloud Computingben rejlő számítási teljesítmény ugyanis jóval nagyobb. Ha rendelkezésre áll egy gyors internetes kapcsolat, akkor a beszédfájlokat akár el is lehet küldeni a Cloud-központba, ahol több százezer számítógép van összekötve és dolgozik együtt. Így akár száz nyelvről száz nyelvre is megvalósítható a fordítás.


Egy másik példaként Schmidt a Google Gogglest említette. Elég elküldeni a rendszerbe egy szép épület fotóját a mobilunkról és máris megkapjuk az azzal kapcsolatos információkat. Az épület egy művészeti múzeum, megtudhatjuk, hogy milyen festmények és más alkotások láthatók benne, illetve, hogy mikor van nyitva. A jövőben sok hasonló szolgáltatás és alkalmazás fog megjelenni a mobil piacon.

A Google-ra már csak az Android mobil operációs rendszer sikere kapcsán is érdemes odafigyelni. "Az Androiddal egy platform-ökorendszert akartunk létrehozni, ami nagyon jól működik. Jelenleg több mint 65 partnerünk van, 26 különböző eszközön fut, 48 országban, 19 nyelven és összesen 59 szolgáltató rendszerében használják. Jelenleg naponta több mint 60 000 Androidot szállítunk ki. Ez a szám az elmúlt negyedévben a duplájára nőtt és a növekedés üteme csak tovább gyorsul. Az üzlet virágzik. Ennek ellenére meg fog maradni a mobilpiac sokszínűsége, mivel úgy látom: nem valósul meg a győztes mindent visz elv. De az biztos, hogy lesznek komoly változások, átrendeződések a mobil operációs rendszerek piacán" - tette hozzá a szakember.


A Nexus One, a Google okostelefonja

Schmidt hangsúlyozta: természetesen nem csak barátokat szereztek, sokan bírálják őket. Nekik azt tudja mondani, hogy a piac elég nagy, mások is elférnek rajta. A mobil adatforgalomban bekövetkezett robbanás miatt lesz igény az új szolgáltatásokra. Vagyis másoknak is lehet próbálkozni, nem csak kritizálni. A vállalat első embere azt ugyanakkor megígérte, hogy bizonyos dolgokon a jövőben sem változtatnak. Az alkalmazásokat fejlesztők például ezentúl is részesedni fognak a különböző bevételeikből és fontos, hogy a szoftver- és tartalomszolgáltatók is megkapják a pénzüket.

" "A jövőben mindenképpen olyan intelligens hálózatokra lesz szükség, amelyek védelmet nyújtanak, biztonságos kapcsolatot garantálnak és megbirkóznak a dinamikusan változó adatforgalommal is. Mi azonban nem fogunk titokban távközlési infrastruktúrákba befektetni. Ez nem a mi üzletágunk és nem fogunk fizetni sem a hálózatok használatáért. Szintén nem mondunk le az internet semlegességéről és a Verizonnal együtt arra kértük az FCC-t, hogy ebben támogasson bennünket."

"Az a tény, hogy nagy cég vagyunk nem szabad, hogy problémát jelentsen. Egy vállalat általában csak akkor szembesül problémákkal, hogy a fogyasztók kárára gazdagodik meg. Amíg mi a felhasználók érdekeit és hasznát nézzük, addig semmitől sem kell tartanunk. De mindenesetre segítenünk kell a könyvkiadóknak abban, hogy ők is pénzt kereshessenek az interneten" - tért ki néhány témára Eric Schmidt.

A vezető végül a Google Buzz hűvös fogadtatására is kitért. Ez az ügy szerinte csupán egy kommunikációs probléma. Sokan egyszerűen azt hitték, hogy ők e-mail címeket és más személyes adatokat akarnak publikálni, pedig erről szó nincs. De azt mindenképpen elismerte, hogy a kommunikációs hibát ők követték el. "A Buzz kapcsán a legizgalmasabb dolog azonban a mobil felhasználás. A szolgáltatás segítségével például ajánlást küldhetünk az egyik barátunknak egy étteremről. Van egy felfedezetlen mező, amely a helyszíneket, a mobilitást és a közösségi dolgokat ötvözi. A Buzz csak a kezdet" - szögezte le végül Eric Schmidt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #13
    http://www.youtube.com/watch?v=3J5dy7gfMwQ&feature=related

    Az új telefonok HTC-től elég jók. A telefonok meg nyugaton ingyen vannak ha előfizetést jót választassz. Ami kb 10k forintnak megfelelő összeg ebben kb 1000 perc lebeszélhető, és korlátlan sms, net. Tehát annyira nyugaton nem nézik az árát csak tetszik vagy nem:D

    A telefonok ilyenek lesznek attól függetlenül hogy van aki még nem használja ki, vagy nem ért hozzá. Ha a felnövekvő generációt nézzük akkor valsz mind ilyenekkel akar majd mászkálni. Símán csak telefonálásra már nem igazán használják a telefont ha neten nézelődsz, internetrádiót, tv-t nézegetsz, haverokkal dumáltok, chateltek, stb és ez a telefonnal csak 10k körül van max. A fizetés meg elég szar hogy ezt kifizesd. Ha így nézitek akkor nem is marad kihasználatlan a sok tudása a telefonnak.
  • sathinel #12
    Ja de képzeld el hogy a telefonodon, keresztül netezni tudsz rendesen korlátlanul akkor néha jól jön ha hozzáférsz az adatokhoz. Akár filmek, zenék, stb.

    + ha ezt akarod megoldani :
    http://www.youtube.com/watch?v=G_FS2TiK3AI

    Akkor kell lennie egy közös adatbázisnak amihez a TV, telefon, számítógép, óra, autó, minden hozzáférhet, és a környezeted úgy reagál rád ahogy neked tetszik:D

    Nem rossz ez de a tenoristák miatti cirkusz, és vonzatai, a kormányok nem éppen ilyesmi jövőt jelenítenek meg.

    Én el tudnék viselni egy ilyen világot akár már ma is:D
  • Darth Sith #11
    Nagyon nem tetszik ahogy a google erőlteti ezt a cloud computingot. Nem akarok más serverén saját adatot tárolni és velük dolgozni.

    Jó dolog az okostelefon, az elmúlt 4-5 évben volt pár GSM funkciós PDA-m, most egy omniát gyűrök már 1 éve és gondolkodom egy HTC-n. Nagyon jó, hogy egy "mini" számítógép mindig ott van a zsebemben és ha kell megtudok gyorsan nézni valamit neten, gps stb.. De nem váltja ki a számítógépet. Nálam mellette mindig van egy netbook mert netezni vagy valamilyen jegyzetet elolvasni rajta mindig kényelmesebb és 1kg-tól nem fogok megszakadni. :) Otthon meg van normális asztali munkára.

    Jó dolog, hogy rengeteg szoftvert készítenek mobilra, de azért megvannak a korlátai.
  • Petka #10
    Az a gond, hogy az emberek nagytöbbsége egy kategóriába sorolja a mobil és az okostelefonokat. Ég és föld a kettő. Az, hogy valakit nem érdekelnek az okostelefonok, nem jelenti azt, hogy semmire se jó, meg felesleges, meg bonyolult. Az vegyen normál mobiltelefont azt jóvan.

    Egyéni véleményem: hosszú ideig használtam okostelefont (omnia), de sajnos meg kellett válnom tőle. Most egy régi Nokia 6220-at használok, ami tényleg egy nagyon jó készülék. Telefonálásra és sms írásra. Hiányolom az omniát, mert bizony néha jól jött, hogy ott van a zsebemben esetleg egy GPS, ha kell. Ja tudom, miért nem veszek külön. Hasznos funkció az 5mpixeles fényképezőgép nyaralásokon vagy akármilyen esetben, ha valamit meg kell örökíteni. Persze másra nemigazán jó. Ezenkívül még sok egyéb hasznos funkciója lehet egy középkategóriás okostelefonnak (wifi, videonézés TV KIMENETEN! és persze a sok különböző szoftver, amit winmo-ra, androidra, esetleg iphonera fejlesztenek). Felső kategóriára már én is sajnálnám a pénzt...
  • gombabácsi #9
    hihetetlen hogy az emberek azt élvezik hogy egy 10 centis szart nyomogatnak meg nézegetnek :D
    ja persze nagyon fontos: bárhol, akárhol... jólvan.
  • Komolytalan #8
    Amúgy meg tipikus markec duma, pl:
    "Vezető programozóink a legszívesebben mobilokkal akarnak dolgozni, mivel ezeknek az eszközöknek olyan tulajdonságaik, funkcióik vannak, amik az asztali PC-knek nincsenek."
    Ugyanez visszafelé is igaz. A tény az, hogy a PC szegmens bármilyen irányból jobban lefedett, drágább rajta olyasmit fejleszteni, amivel villantani is lehet.

    "Három éven belül vagy lehet, hogy már hamarabb több okostelefont adnak majd el világszerte, mint számítógépet."
    Meg lehet hogy lexem Claudia Schifferrel, de az is lehet hogy nem. Másrészről eladott eszközök száma!=használt gépek száma.

    "Az emberek nyolcszor gyorsabban fedezik fel és fogadják el a mobilinternetet, mint egykor a hagyományos webet."
    Oroszországban a háború után 400%-al nőtt egy évben a traktorok száma, mert volt 1, és vettek még 3-at. Kicsi piacról könnyű nőni. Egyébként a mobilinternet használók növekedésében benne van 1 rakás USB stick is, amit PCre dugnak. Ami persze lehet mobil PC, de azért én a laptopokat nem venném 1 kalap alá egy okostelefonnal.
  • Komolytalan #7
    Azért tartalomfejlesztés is elég szopóág mobilra, erre nem tudom gondolnak-e az okosok. Ugye PCn van kb 1 féle felbontás amire az adott oldalt optimalizálják, a többinél meg majd scrolloz, vagy a fél képernyő üres. Mobilnál mikor eleve gyufásdoboznyi a kijelző (és van belőle 120 féle felbontás) azért ezt a témát nem lehet ilyen lazán kezelni.
    Én semmi pénzért nem fejlesztenék mobilra, amíg ilyen szinten nincsen a platform szabványosodva. Na jó, mondjuk 1 féle mobilra, cél alkalmazást - azt igen. De olyat hogy letöltöd 5 euróért, cserébe menjen 780 féle készüléken - olyat biztos nem.
  • gombost #6
    Tévét még nem néztem mobilon, de az internet szerintem nagyon jó dolog. Amikor előfizetéses voltam, 2000 HUF volt egy olyan csomag, hogy havi 40 mega adatforgalmam lehetett. Ez nem tűnik soknak, de egyszer sem sikerült elérnem ennyit. Pedig kb. 1 hónap után, ha kellett, ha nem kaptam elő a telefont és neteztem. Például, ha nem tudod a menetrendet, nagyon kényelmes a kocsmából egy sör mellett üldögélve megnézni, hogy mikor kell elindulnod (vonat, busz, BKV, minden elérhető). Egy idő után nem is mp3-at hallgattam, hanem youtube (van külön mobilos verzió) és klipeket néztem. De ezek csak egyszerű példák, nagyon sok dologra használható a mobilnet és rendkívül hasznos tud lenni.
  • krajcsovszkig #5
    A "mobil" kategóriába itt a notik és a netbookok is benne vannak ;-)
    A ChromeOS meg qrvajó lesz netbookra, szerintem fogják használni
  • Justil #4
    én nemtom gyerekek, a telefonnal telefonálni szoktam, meg smst írni, valahogy rohadtul hidegen hagy ez az egész okostelefon meg mobilnet-téma...