Kruza Richárd

Mobillal és anélkül is veszélyes a vezetés

Úgy gondoljuk biztonságban vagyunk, ha headsettel telefonálunk. Egy felmérés szerint viszont nem, mivel eközben is megoszlik a figyelmünk.

Ki ne hallott volna egy olyan bácsiról, aki egész életében dohányzott, mégis 90 évet élt meg? Vagy olyan balesetről, melynek túlélője annak köszönheti életét, hogy nem használta a biztonsági övet, és szerencsésen kirepült a később ripityára tört roncs szélvédőjén, és persze épségben landolt? Természetesen ilyen esetek is léteznek, azonban csak marginális kivételnek számítanak, még akkor is, ha a notórius dohányzó, vagy a biztonsági övet nem használó önigazolásra használja ezeket. Ebbe a kategóriába tartozhatna az a szabály is, amely a vezetés közbeni mobiltelefonálást tiltja, azonban egy friss felmérés szerint ebben az esetben mégsem így fest a dolog. Az amerikai Highway Loss Data Institute szerint ugyanis nincs értelme a mobilozás tiltásának.

Természetesen nem arról van szó, hogy a vezetés közbeni mobilozás ne okozhatna balesetet. Már évekkel ezelőtt egyértelmű statisztikák mutattak rá a riasztó tényekre, melyek összefüggést mutatnak eme két művelet szinkronban való alkalmazása között. Emiatt világszerte komoly kampányok indultak, mintegy démonizálva a vezetés közbeni mobilozást. Éppen ezért jelent 180 fokos fordulatot a már említett felmérés eredménye.

Négy olyan állam (New York, Washington, Connecticut, és California) baleseti statisztikáit vetették össze olyan szomszédos államokkal, melyekben kiegészítők nélkül (autós kihangosító, headset stb.) is szabad vezetés közben telefonálni. Kiderült, hogy éppen annyi "mobilozós" baleset történt mindenhol. Egész pontosan fogalmazva (és ez a dolog lényege) a kiegészítők egy cseppet sem csökkentették a vezetés közbeni telefonálás veszélyeit. "Az autós mobiltelefon-kiegészítők használata nem kevésbé veszélyes mint a telefonkészülék használata." - mondta Russ Rader, a felmérés szponzoraként közreműködő Insurance Institute for Highway Safety szóvivője. "Ez rámutat arra, hogy az igazi probléma a megzavart sofőr, mivel a telefonálás megosztja a figyelmet, zavar a koncentrálásban és a vezetésben."

Ezek szerint tehát a mobilozás vezetés közben éppen olyan zavaró tényezőnek számít mint a rádión való állomáskeresés, a hamburgerevés, a GPS nyomkodása és a többi művelet. Ez persze logikus, és innentől fogva pedig érdektelen, hogy headsettel vagy anélkül telefonálunk, ugyanis a mással való kommunikáció leköti figyelmünket. A telefonáló sofőr egyben "valahol máshol is van", és a jelek szerint ez okozza a figyelem megosztását, éppen ez sok baleset okozója. Ezen pedig még az sem változtat, hogy az USA-ban szinte minden gépkocsi automata váltóval van felszerelve, és telefonálás közben nem kell sebességet váltani.

Az USA lakosságának 89%-a rendelkezik ugyanis mobiltelefonnal, miközben ennek semmilyen hatása nincs a baleseti statisztikákra. "Valójában a zavartság, a figyelem megosztása okozza a baleseteket és nem maga a mobiltelefon használata. Emiatt már nagyon sok baleset történt a világon, miközben maga a mobiltelefon kézzel való használata semmilyen hatással nincs erre a problémára." - mondta Rader.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Loverman #14
    nem csak ez a baj, hanem hogy sokan a tiltás miatt meg sms-eznek. namost az a sima és a headset-es telefonálásnál is jobban elvonja a figyelmet..
  • kozik #13
    Mar itt az sg-n is volt evekkel ezelott cikk arrol, hogy a telefon tulso vegen pofazo azert veszelyesebb a kocsiban uloknel, mert dunsztja sincs az aktualis forgalmi helyzetrol. Akik a kocsiban vannak, automatikusan a megfelelo idopontokban kussolnak be, akar a mondat kozepen, a vonal tulso vegen viszont nem lesz ilyen szinkron, az rossz helyekre teszi a lenyeget, a hangsulyt, stb. Ezert veszelyes. Hogy kozben raadasul az egyik kezed mast csinal, az kulon hatrany, de a fo problema az, hogy olyan koti le a figyelmed, aki nem szabadit fel akkor, amikor latja a fejeden, hogy koncentralsz.
  • mujahedin #12
    természtesen te lennél a hibás, mert köcsög bringás vagy, szegény autósok elnyomója :D
  • HerrKiss #11
    Wazz, ez mekkora felmérés már! Ezt bármikor, helyből fejből megmondtam volna nekik... NEM az okozza a fő problémát, hogy az egyik kezeddel tartod a mobilt, hanem az, hogy arra figyelsz, mit mondanak a vonal túlsó végén, és hogy arra mit válaszolj. És ezen sem a headset, sem a kihangosító nem segít... Gratulálok a felmérés készítőinek , hogy erre rájöttek.
    A probléma egyébként messzire vezet, ötleteim vannak. Minden kocsiba kéne egy hangszigetelt kis fülke a sofőr részére, ami lég- és zajmentesen szeparálva van az utastér többi részétől. Minden oldalára tiltó táblák, hogy "a gépkocsivezetővel beszélgetni tilos". Aki ezt megszegi, azonnali tarkólövés... .
  • Gerygrey #10
    Szerintem a telefonáló GYALOGOSnál nincs veszélyesebb, semmire sem figyel, rosszabb esetben meg is áll, vagy ténfereg a Bajcsyn az ELKERÍTETT bringaút kellős közepén, ha udvariasan szólok neki azt meg se hallja, ha meg csengetek akkor megijed (és ha ne adj' isten emiatt megcsúszna a jégen és kitörné a bokáját, akkor nyilván én lennék a hibás, pedig csak azt kapná amit érdemel...)
  • Sir Quno Jedi #9
    Ezt pofázom évek óta, hogy a rádió, az evés-ivás, a dohányzás, a beszélgetés, a tüsszögés, a köhögés, a könnyezés, a nyűgös gyerek a babaülésben, az ittas utasok, a jeges/párás ablakok, a... szóval minden zavar vezetés közben, de az idióták a sátán találmányának kiáltották ki a mobilt! Nekem is kizárólag automata autóim vannak és már elszoktam a headset-ről (pedig van két kékfogas, meg egy vezetékesem is), mert több szívás van vele, mint ha magát a telót tartom (esetleg kihangosítom). Mind1, a szabál az szabál! Kb. mint az izzókészlet, vagy a harmadik féklámpa mizéria volt... Értelmetlen faszságokért büntetnek mindig, mert az egyszerűbb, mint gondolkodni és bűnüldözni.
  • Palinko #8
    hát nekem csak 1 példám van mikor zavart hogy valaki mobilozik hajtás közben, megyek főúton, jobbról balról lakóházak, egyszer csak valaki átvágódik előttem a másik parkolóba hátramenetben, hogy onnan 1 esből forduljon a főútra, közben ő bőszen telefonál. igazán feljöhetett volna a főútra, és aztán felvehette volna mert ugye valszeg elég sokáig csak egyenes megy, és akkor nem kell így bénáskodnia mert hátramenetből is feljöhetett volna az útra. de ha már így akarta, igazán szétnézhetett volna, hogy ne kelljen egy szép fékezést produkálnom.
  • MiQ #7
    Láttam olyat, hogy megpróbálta a cicababa persze azonnal utána is nyúlt
  • ladminka #6
    "az USA-ban szinte minden gépkocsi automata váltóval van felszerelve"..
    meg szervóval... na ezért nem releváns ez itthon. Kedvencem a váll alá szorított telefon, mikor kormányozni és váltani ugyan tud (indexelni már nem), de szétnézni nem, mert a telefon akkor kiesni a füle alól.
    Sok hülye...
  • MiQ #5
    ... engem nem zavar, ha:
    1. nem ülök abban az autóban, ahol dohányoznak (ha mégis úgy hozza a sors, hogy ilyenbe kell beülnöm, akkor meg tiszteletben tartom, a sofõr óhaját).
    2. nem dobja ki a csikket az autóból