14
  • Loverman
    #14
    nem csak ez a baj, hanem hogy sokan a tiltás miatt meg sms-eznek. namost az a sima és a headset-es telefonálásnál is jobban elvonja a figyelmet..
  • kozik
    #13
    Mar itt az sg-n is volt evekkel ezelott cikk arrol, hogy a telefon tulso vegen pofazo azert veszelyesebb a kocsiban uloknel, mert dunsztja sincs az aktualis forgalmi helyzetrol. Akik a kocsiban vannak, automatikusan a megfelelo idopontokban kussolnak be, akar a mondat kozepen, a vonal tulso vegen viszont nem lesz ilyen szinkron, az rossz helyekre teszi a lenyeget, a hangsulyt, stb. Ezert veszelyes. Hogy kozben raadasul az egyik kezed mast csinal, az kulon hatrany, de a fo problema az, hogy olyan koti le a figyelmed, aki nem szabadit fel akkor, amikor latja a fejeden, hogy koncentralsz.
  • mujahedin
    #12
    természtesen te lennél a hibás, mert köcsög bringás vagy, szegény autósok elnyomója :D
  • HerrKiss
    #11
    Wazz, ez mekkora felmérés már! Ezt bármikor, helyből fejből megmondtam volna nekik... NEM az okozza a fő problémát, hogy az egyik kezeddel tartod a mobilt, hanem az, hogy arra figyelsz, mit mondanak a vonal túlsó végén, és hogy arra mit válaszolj. És ezen sem a headset, sem a kihangosító nem segít... Gratulálok a felmérés készítőinek , hogy erre rájöttek.
    A probléma egyébként messzire vezet, ötleteim vannak. Minden kocsiba kéne egy hangszigetelt kis fülke a sofőr részére, ami lég- és zajmentesen szeparálva van az utastér többi részétől. Minden oldalára tiltó táblák, hogy "a gépkocsivezetővel beszélgetni tilos". Aki ezt megszegi, azonnali tarkólövés... .
  • Gerygrey
    #10
    Szerintem a telefonáló GYALOGOSnál nincs veszélyesebb, semmire sem figyel, rosszabb esetben meg is áll, vagy ténfereg a Bajcsyn az ELKERÍTETT bringaút kellős közepén, ha udvariasan szólok neki azt meg se hallja, ha meg csengetek akkor megijed (és ha ne adj' isten emiatt megcsúszna a jégen és kitörné a bokáját, akkor nyilván én lennék a hibás, pedig csak azt kapná amit érdemel...)
  • Sir Quno Jedi
    #9
    Ezt pofázom évek óta, hogy a rádió, az evés-ivás, a dohányzás, a beszélgetés, a tüsszögés, a köhögés, a könnyezés, a nyűgös gyerek a babaülésben, az ittas utasok, a jeges/párás ablakok, a... szóval minden zavar vezetés közben, de az idióták a sátán találmányának kiáltották ki a mobilt! Nekem is kizárólag automata autóim vannak és már elszoktam a headset-ről (pedig van két kékfogas, meg egy vezetékesem is), mert több szívás van vele, mint ha magát a telót tartom (esetleg kihangosítom). Mind1, a szabál az szabál! Kb. mint az izzókészlet, vagy a harmadik féklámpa mizéria volt... Értelmetlen faszságokért büntetnek mindig, mert az egyszerűbb, mint gondolkodni és bűnüldözni.
  • Palinko
    #8
    hát nekem csak 1 példám van mikor zavart hogy valaki mobilozik hajtás közben, megyek főúton, jobbról balról lakóházak, egyszer csak valaki átvágódik előttem a másik parkolóba hátramenetben, hogy onnan 1 esből forduljon a főútra, közben ő bőszen telefonál. igazán feljöhetett volna a főútra, és aztán felvehette volna mert ugye valszeg elég sokáig csak egyenes megy, és akkor nem kell így bénáskodnia mert hátramenetből is feljöhetett volna az útra. de ha már így akarta, igazán szétnézhetett volna, hogy ne kelljen egy szép fékezést produkálnom.
  • MiQ
    #7
    Láttam olyat, hogy megpróbálta a cicababa persze azonnal utána is nyúlt
  • ladminka
    #6
    "az USA-ban szinte minden gépkocsi automata váltóval van felszerelve"..
    meg szervóval... na ezért nem releváns ez itthon. Kedvencem a váll alá szorított telefon, mikor kormányozni és váltani ugyan tud (indexelni már nem), de szétnézni nem, mert a telefon akkor kiesni a füle alól.
    Sok hülye...
  • MiQ
    #5
    ... engem nem zavar, ha:
    1. nem ülök abban az autóban, ahol dohányoznak (ha mégis úgy hozza a sors, hogy ilyenbe kell beülnöm, akkor meg tiszteletben tartom, a sofõr óhaját).
    2. nem dobja ki a csikket az autóból
  • MiQ
    #4
    "Az autós mobiltelefon-kiegészítők használata nem kevésbé veszélyes mint a telefonkészülék használata." - mondta Russ Rader, a felmérés szponzoraként közreműködő Insurance Institute for Highway Safety szóvivője. "Ez rámutat arra, hogy az igazi probléma a megzavart sofőr, mivel a telefonálás megosztja a figyelmet, zavar a koncentrálásban és a vezetésben."

    Persze, ha a kezedben tartod a telefont, akkor marad egy kezed a kormányzásra, a váltásra, indexelésre (ezt mi magyarok nem igazán használjuk)
    Ha csak a figyelem megosztása a gond, akkor indulás elõtt célszerû lenne leragasztani az asszony/barátnõ, a gyerekek, a kutya/macska/mosómedve száját/pofáját, mert az is eltereli a figyelmet a vezetésrõl
    ... és akkor marad a sok mogorva, erõssen az útra koncentráló figura, cefet biztonságban AVE USA!
  • jaspercry
    #3
    A szabályokat mindig a bénák miatt találták ki!
    Mi a helyzet a sminkelö libákkal,vagy többen utaznak a kocsiban és közbe beszélgetnek.
    minden zavarhatja a sofört,valakit még a kormány is zavar....
    a bénaság,szerintem fontosabb,a a jogosítvány letételéhez szükséges vizsgák minőségét emelném,aki béna az ne kaphason jogsit...
    sokan feltartják a forgalmat ez is balesetveszélyes...
    dohányzás is lehet zavaró tényező,a bénáknál,sajnos én magamból indulok ki 18évi vezetés utáni tapasztalatból....
    Jogosítvány szerzés gondolatához még annyit fűznék hozzá,hogy sajnos akik már kaptak jogsit és bénák azzal nincs mit tenni,itt kifejezetten azokról van szó,akik hétvégén autóznak,vagy csak ritkán ülnek volánhoz,vidéken forgalomszegény vezetők,akiket budapesten kerülgetek és közben szidok,hogy kaptak ezek jogsit!
    Ez van a tiltás nem old meg semmit!Csak még több ürügy büntetni,az övet be kell kapcsolni,ez van én is használom,soha nem telefonálok vezetés közben pedig nem zavar,viszont dohányzok ez sem zavar,de ez nem általános
  • sg1oneill
    #2
    Hát ez a téma mindíg is érdekeltséggel töltött el. Mobil... mobil...
    De mi a helyzet a DOHÁNYZÁSSAL???
    Még a cikk írója is csak hamburgerzabálás meg GPS példákat említ!
    Sajnos nagyon kevés helyen hallani arról hogy a dohányzás veszélyes vezetés közben stb. Bár Angliában már egy idelye a hivatásos gépkocsivezetők nem dohányozhatnak a teherautókban, vagy akármilyen autókban...
    Szerintem a dohányzás lenne az első amit tiltanák nem a többit.
    Bár logigusan a többi dolog is, evés-ivás, GPS stb mind tiltható lenne hiszen mindegyik figyelmet von el. De a dohányzás szerintem még veszélyesebb mint a többi! Mondjuk az is igaz, hogy nehéz ezeket be tiltani, de hát a telefonálást is figyelik mindenhol és azt gondolom kisebb nagyobb sikerrel eredmények is vannak.
  • Zoliz
    #1
    MULTITASKING embereket keresnek a multik, akik egyszerre képesek telefonálni és chatelni, csak a rendőrnek magyarázd be ennek hasznát :D