Berta Sándor

Kartellvizsgálat a Google ellen Németországban

Amint arra számítani lehetett, a Szövetségi Kartellügyi Hivatal hivatalosan is vizsgálatot indított a webes óriáscég ellen. A Microsoft egyik helyi leányvállalata panaszolta be az AdSense reklámrendszer miatt.

A hivatal a három beérkezett panasz közül a Microsoft leányvállalatának számító Ciao beadványát találta megalapozottnak és kivizsgálja az abban szereplő vádakat. Amennyiben a Ciao beadványának helyt ad a hatóság, úgy a Google akár több millió eurós pénzbüntetést is fizethet.

A Ciao vezetői azzal vádolták meg a vállalatot, hogy egy meglévő reklámszerződéssel kapcsolatos tárgyalásoknak azért vetettek hirtelen véget, mert ők a hivatalhoz fordultak. Ez viszont a jelenleg hatályos német kartellellenes jogszabályok megsértését jelentené. A vonatkozó törvény 21 paragrafusának 4. bekezdése szerint tilos egy céget azért hátrányos gazdasági helyzetbe hozni, mert az a Kartellügyi Hivatalhoz fordult. A pénzbírság összege legfeljebb a Google globális forgalmának tíz százaléka lehet, ami igen tekintélyes büntetés. Szakértők azonban úgy vélték, az amerikai webes konszern megúszhatja az esetet néhány millió euró befizetésével.

A Ciao azért fordult korábban a hatósághoz, mert vita bontakozott ki közte és a Google között az AdSense reklámrendszerről. A Szövetségi Kartellügyi Hivatal vizsgálja a Német Újság- és Lapkiadók Szövetségének (BDZV), illetve az Euro-Cities online térképszolgáltató beadványát is. Kay Weidner, a hivatal szóvivője ugyanakkor jelezte, hogy a Google-t nem vádolják piaci pozícióval való visszaéléssel, de a társaságnak hivatalosan is állást kell foglalnia mindhárom kérdésben. A hatóság ezután megvizsgálja, hogy vajon a Google valóban megsértette-e a hatályos német kartellellenes jogszabályokat és csak ezután hoz döntést az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #3
    És még az MS ugat ha őt kezdik el bíróságon csesztetni. Szegény, ártatlan MS.... Persze ő csinálhatja, de vele nem lehet.
  • Kheller #2
    LOL, te ugye átaludtad az elmúlt 10 évet?
    Néhány száz milliárdot biztos kifizetett már hasonló perekben született büntetésekre és jópár dolgot megváltoztatott a perek miatt. A googlenek is jól megy, igy idejét látták azt is megfejni az "okosok", ez igy működik...
  • Troppauer #1
    Ha a Microsoft-ot nem cseszegetik kartellezés,monopólium,árukapcsolás,stb miatt, akkor Google-t miért?
    Szarházi M$!