Berta Sándor

Nyugdíjba mennek az első generációs Atomok

Biztossá vált, hogy 2010-2011-re eltűnhetnek a boltok polcairól az Atom 230 és 330 asztali, illetve az Atom Z500 mobil processzorok.

Az Intel nyilvánosságra hozta mindkét termék hivatalos beszerzési-szállítási dokumentumait. A cég évek óta alkalmazza az ütemterveket, így a felhasználók pontosan tudhatják, hogy melyik termék meddig marad a piacon és ez bizonyos biztonságérzetet ad. Ezekből kiderült, hogy az Atom 230, 330 és Z500 átkerültek az úgynevezett Embedded Systems kategóriába, a beágyazott rendszerek közé. Mindez azt jelenti, hogy az Intel ezeket az eszközöket csak akkor fogja kiszállítani, ha konkrét megrendelés érkezik rájuk.

A mostani bejelentésekre számítani lehetett, hiszen a cég karácsony előtt hivatalosan is bemutatta a netbookokba és az asztali PC-kbe szánt második generációs, N450, D410 és D510 jelű Atom processzorait. A platform legnagyobb újdonsága, hogy a CPU-ba integrálták a grafikus magot és a memóriavezérlőt, ennek köszönhetően az új Atomokra épülő készülékek jóval gyorsabbak és energiatakarékosabbak lehetnek. A jelzés elsősorban a Nvidia GeForce 9400-as chipsetjét felhasználó alaplap-gyártók számára lehet fontos, hiszen ezekkel az alaplapokkal az új Atomok nem komptibilisek. Az Nvidia már be is jelentette, hogy hamarosan megjelenik az Ion-platform utódja, ami az NM10 Intel-chipsetre épül majd.

Az Intelnél megszokott dolog, hogy az úgynevezett Product Change Notifications (PCNs) anyagokban tájékoztatja a beszállítóit és a felhasználókat az egyes termékei életciklusáról. A PCN 109785-00 jelű dokumentum szerint az Intel az egymagos Atom 230 CPU-val szerelt D945GCLF típusú és a kétmagos Atom 330 processzorral ellátott D945GCLF2 típusú alaplapjait csak július elsejéig szállítja ki és mindkét szettet már csak csak február elsejéig lehet megrendelni.

A PCN 109742-00 jelű anyag szerint az Atom 230 és 330 CPU-kat 2011 januárjáig szállítja ki a cég, a megrendeléseket azonban márciusig le kell adni. Az Atom Z500-as, 800 MHz-es FSB-vel ellátott mobil processzornál a végső határidő július.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #1
    Ha már ,senki nem írt semmit,akkor
    "csak nehogy terroisták kezébe kerüljön"
    szép volt Intel várjuk a folytatást!