Szekeres Viktor

Az Avatar esélyt sem hagyott a konkurenciának

Ahogy az várható volt, az Avatar letarolta Amerikában a vele együtt startoló filmeket. Sőt, az első hely ellenére a várakozásokhoz képest igencsak visszafogott kezdés után minden idők legjobb nem ünnepnapi hétfői teljesítményét produkálta.

Nem nagyon van mit ragozni az Avatar amerikai startján, hiszen a film 3 nap alatt 77 millió dollárt termelt (alig elmaradva a Legenda vagyok decemberi rekordjától), ami ugyan elmarad az olykor túlzott várakozásoktól, de hosszabb távon jó bevételt ígér így is. Ráadásul ezzel a kezdéssel az Avatar lett minden idők legnagyobb kezdeti érdeklődést kiváltó eredeti filmje, vagyis nem folytatása, feldolgozása vagy adaptációja.

Ez azt jelenti, hogy a nyitóhétvégi teljesítmények alapján 28. Avatart csak 27 olyan alkotás előzi meg, aminek már volt valamilyen előzménye - ez is jelzi a közönség igényének hiányát az újdonságokra és igazolja, hogy miért is olyan sok a folytatás, feldolgozás és adaptáció - kritikánkban mi is írtunk a szenzációs látványról, ami valószínűleg sokakat késztetett jegyvásárlásra. (Eddig a legjobban kezdő eredeti film címet a Pixar-animációk mellett a Holnapután birtokolta.)

A 77 millió dollárból 55 millió 3D-s vetítéseken született, ami rekord, hiszen eddig e téren a Fel volt a legsikeresebb 35,4 milliós kezdéssel. IMAX-téren is a legjobb nyitányt mondhatja magáénak a film, hiszen a 9,5 milliós starttal a Star Trek 8,5 millióját adta át a múltnak. A filmet 62%-ban 25 évnél idősebbek látták, ami remekül mutatja, hogy a tinédzserek inaktivitása miatt nem beszélhetünk akkora amerikai sikerről, mint nemzetköziről. A nézők nemek szerinti megoszlása 57%-43% volt a férfiak javára. A kezdéssel kapcsolatban muszáj megjegyezni, hogy Amerika keleti partvidékén a havazások miatt akadt város, ahol 86%-kal csökkent egy átlagos szombathoz képest a mozis bevétel, így minden bizonnyal az elkövetkező hetekben ez is jelentkezni fog a bevételekben.

Hatott a reklámkampány és meglepetésre itthon is az év harmadik legerősebb nyitányát produkálta a film. Természetesen a nézők zöme itthon is a 3D-s vetítéseket választotta. A Harry Potter 6. (187 millió) és a Jégkorszak 3. (146 millió) mögött az Avatar 136 millió forintos hétvégét könyvelhetett el, bár az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az Alkonyat 2. 133 milliója pénteki premierrel született meg, míg a többi film csütörtökön mutatkozott be. De a számok nem hazudnak. Az 5. helyen már 100 millió alatti kezdéssel a 2012 "szerénykedik".

Az Avatar előző hétvégi 136 millióját Budapesten 55257-en, míg vidéken 42588-an finanszírozták, ebből 6231-en az IMAX-vetítéseket választották, ami azt jelenti, hogy az IMAX-előadások kihasználtsága 91%-os volt, míg a 3D-s vetítésekben legerősebb Palace Westend is 59%-os kihasználtsággal vetítette az Avatart.


Amerikával ellentétben itthon nem állítottak konkurenciát az Avatarnak, mindössze a Budapest Film norvég mozija, az O'Horten jelenthetett friss alternatívát James Cameronnal. Ezzel végül 299 néző élt, ami 292 ezer forint bevételt jelentett az öreg vasutasról szóló film forgalmazójának és egy 18. helyet a hétvégi toplistán.


Akadt premier előtti vetítés is, az új Disney-rajzfilm, a Hercegnő és a béka gyenge vetítési átlagot produkálva 2431 nézőhöz jutott el (5. hely), míg a Sláger Rádióról szóló dokumentumfilm, a Slágerfilm 197 embert késztetett arra, hogy jegyet vásároljon (20. hely).


A héten, az ünnepek ellenére is bőven lesz hazai premier, bemutatkozik az Alvin és a mókusok 2, az Egyszerűen bonyolult, A hercegnő és a béka, a Karácsonyi történet és a Továbbállók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)