Gyurkity Péter

Az első képek a Chrome OS-ből

A Google Chrome böngésző letöltőközpontjában szemfüles internetezők bukkantak egy új könyvtárra, amely a jelek szerint a Chrome OS egy korai változatát tartalmazta - amíg elérhető volt.

Elsőként a TechCrunch számolt be az érdekes fejleményről, hozzátéve, hogy rögtön le is töltötték a mintegy 140 MB-os .zip fájlt, amely kicsomagolva egy 0,5 GB-os állományt, a Linux alatt futtatható .deb fájlokat, valamint további alkalmazásokat tartalmazott. Nagyon úgy tűnik, hogy az anyag a böngésző köré épülő Chrome OS egy igen korai fejlesztői változata, amely azonban Linux alól gond nélkül elindítható.

Ezt követően hamar felbukkantak az újabb írások, amelyek már több képpel is kiegészítették a szöveges leírásokat. Ezeken a Chrome böngésző jól ismert kezelőfelületét látjuk, amelyet itt-ott már kiegészítenek bizonyos új, eddig nem látott elemek. Ilyen például a jobb felső sarokban meghúzódó óra, valamint a hálózat és az akkumulátor állapotát kijelző, egyelőre nem működő ikonok. Az állományokban, valamint a Google oldalán megtalálható fejlesztői bejegyzések szerint szerint dolgoznak egy vékony navigációs, valamint egy státusz sáv integrálásán, az irányítás minden egyes elemét pedig letesztelik touchpad vezérléssel is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A meglehetősen kompakt navigációs sávon lesz megtalálható a főmenű ikonja (a'la Start Menu), ezt pedig az alapértelmezetten telepített PDF-kompatibilis olvasó egészíti majd ki. A böngészőből ismert Opciókat már most új elemek gazdagítják, ám a lista nyilván tovább bővül majd a fejlesztés előrehaladtával. A csomag, amely a keddi nap folyamán még letölthető volt a Google oldaláról, gond nélkül futtatható a legtöbb Linux disztribúció alól, ám a beszámolók szerint egy .iso fájl révén akár önállóan is telepíthetjük azt - a korlátozott funkcionalitás miatt ez természetesen nem a legkényelmesebb megoldás.

Az tehát nem tűnik kérdésesnek, hogy pontosan mit is láttunk a keresőcég letöltőoldalán, ám azt nem tudjuk, hogy ez mennyire korai változatot takar, és hogy a fejlesztők mi mindent szeretnének még belepasszírozni a csomagba a jövő év második felében esedékes megjelenés előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • n3whous3 #136
    a win serverek nem gyengék azért, van olyan alkalmazás, amire nagyon is érdemes felrakni.
  • Cat 02 #135
    Pedig Windowst szervernek necces berakni. Szinte mindenhol Linux vagy egyéb Unix alapú cucc van.
  • 75lacika #134
    ez a google eléggé hogy is mondjam...
  • n3whous3 #133
    csodás
  • Balumann #132
    Én jó tanárokat fogtam ki szerencsére, akik elég jól értenek hozzá, bár aki a másik tanárhoz osztotta be magát programozási alapismeretek meg számítástechnikai alapismeretek gyakorlatra, azok más véleményen vannak (nekem szerencsém volt).
  • narumon #131
    Akkor valamit elbasztál, mert ott van és egyébként ott van az extended meg a klón meg a projektor is.
  • narumon #130
    "Melyik? Van valami search a win7-ben, de szart sem ér. A saját dolgait megtalálja amit amúgy is 2 sec, semmi hasznosat nem. Service disabled..."

    Nekem nagyon tetszik, én mindent igy keresek és mindent megtalál. Nem kell turkálnom csak elkezdem irni ami kell és megvan.

    "A vicc az benne, hogy akárhogy társítom a képeket az irfanview-el, azért is ezzel a win photo szarral nyitja meg(ezz a vistán is így volt, ott is jópár perc küzdéssel sikerült mást elérni."

    Ezt nem értem, én felraktam a Picasat és kapcsiból működik rendesen.

    "úú meg ahogy elbaszták az asztalon jobbklikkes, anno "display properties" nek nevezett menüt, ahol füleken válogatva lehetett konfigolni a képfrissítést képernyőket, témákat, stb. Most helyette "personalize" van,"

    Hmm? jobb klikk és screen resolution minden ott van. Esetleg a keresőbe is beirhatod akkor is kidobja.

    "De az is vicc, hogy az állítólagos beépített dx9-el, még most is csak néhány program indul (vistában is volt, de szinte semmi sem indult vele), a legtöbb kivágja a d3d-s dll-ek hiányát, és megint csak dx9-et kell telepíteni, mikor állítólag már van..."

    Ez fura, én felraktam néhány játékot és ment minden rendesen. Azt hogy ő rakott e fel valamilyen directxet nem tudom de nem is az én tisztem.

    "A fantasztikus driver felismerés is elég gyenge, lazán 2009 júliusi ati drivert talált, és telepített szeptember végén."

    Szerintem nem az oprendszer dolga minden friss drivert felrakni. Annyit felrak, hogy tudod használni normálisan a gépet. A többit le kell szedni mint bármelyik másik oprendszeren.
  • Sanyix #129
    Nem lehet semmit, ugyanis társítani egy féle képpen lehet. Nem telepítettem, éppen azért kellet a win társítgatóját használnom, ami egy szar ezek szerint.
  • Sanyix #128
    hát nem úgy hallottam. Konkrétan azt hallom ról hogy "szánalom" haver bár nem infos szakra jár, de nappali képzésben. Bemegy vizsgákra amiknek egy része bentvagy= random átmenő jegy, másik fele beszélj arról milyen filmet láttál a héten, és mi volt benne ha jó, 5-ös. Egyébként egyáltalán nem jár be. 3. éves...
  • Sanyix #127
    mondom nincs. de amúgy sem az kéne, hanem a képernyők beállítása (extended desktop, 1 kijelző, klón stb)