Gyurkity Péter

Az IE-n belül is futtatható a Google Chrome

Meglepő lépésre szánta el magát a keresőcég: saját böngészőjét egy kiegészítő formájában az Internet Explorer különböző verzióin belül is elérhetővé tette, a webfejlesztők munkájának megkönnyítése érdekében.

A Google a hét közepén jelentette be, hogy a Chrome Frame névre keresztelt kiegészítővel gyakorlatilag kibelezhetjük a Microsoft saját fejlesztésű böngészőjét, amely nemcsak a régebbi, ma már elavultnak számító verziók, hanem az újabb változatok formájában is sok fejtörést okoz a szabványokat betartani kívánó webfejlesztőknek.


A Chrome Frame feladata mindössze annyi, hogy a kiegészítő telepítését követően, a megfelelő címkével ellátott internetes oldalakat nem az Internet Explorer 6, 7, illetve 8 saját motorjában, hanem a Google Chrome böngésző Webkit-csomagra alapozott megoldásában jeleníti meg. Ezzel a keresőcég fejlesztői szerint alapvetően gyorsabban jeleníthetjük meg az egyes weboldalakat, a webfejlesztők pedig a maguk részéről kevesebb fejfájással találják szembe magukat, hiszen az IE különböző verzióit alkalmazó felhasználók is ugyanazt a végeredményt kapják, mint az alternatív böngészőket használók.

Azok számára, akik minden oldalt ilyen módon, vagyis a Chrome motorjával szeretnének megjeleníteni (akár az IE6 esetében is, amely már igencsak elavultnak számít), a kérdéses oldalak elérési címe elé a "cf:" betűket kell bepötyögniük. Nagy problémát jelenthet azonban, hogy a kiegészítő egyelőre nem megfelelően reagál az IE bizonyos opcióira, azonnal megfagy, ha a nem megfelelő gombokra kattintunk, illetve a vezérlés visszaadása esetén is előfordulhatnak fagyások, csak akkor már az IE maga omolhat össze, amit egy gyors újraindítással orvosolhatunk.

Kérdés, hogy a Microsoft miként reagál majd a meglehetősen bátornak tűnő lépésre, tartogatnak-e valamilyen technikai, avagy jogi ellenlépést a tarsolyukban a kiegészítővel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprocorno #22
    Kedves BlueGold! Kipróbáltam. Első ránézésre talán egy hajszállal gyorsabb is. Memóriát nagyjából ugyan annyit használ mint a Chrome. DE! Tudsz magyarázatot arra, hogy míg a Chrome ha betöltötte az oldalt, a processzor visszaáll alapra, aztán már csak egyészen pici (max 10%) kilengéseket produkál ezzel szemben a Iron betöltés után még vagy 15-20 mp-ig 100%-on járatja a procit, és utánna it folyamatosan 70-78%-os használatra felugrik időnként. Lehet, hogy van rá ésszerű magyarázat. Ha van, szeretném tudni, hogy mi az!
  • caprocorno #21
    Már úgy hiányoztál! Egyre hosszabb a reakcióidőd. Hiába,öregszel te is
  • B0nFire #20
    @irgumburgum: te vagy az, hottold, SCeine, Matula Lukaski, Ordas Farkas, arrakistor, vajon kiki? Azt hittük már elvesztél.
  • irgumburgum #19
    "Az IE-n belül is futtatható a Google Chrome"

    Nem tudtuk mi hiányzik... a "két kedvencem" amugy is a "leggyorsabb" és "legjobb" böngészők... a firefox flashblock és egyéb hasznos kiegészítőjét és az Opera beépített Mail-jét is lemossák a pályáról

    ja és gondolom beépített trójai még véletlenül sincs benne
  • B0nFire #18
  • Bith #17
    Az IE esetében természetesen a jobb felső sarokban levő X gomb a megfelelő.
  • B0nFire #16
    "azonnal megfagy, ha a nem megfelelő gombokra kattintunk..." - Mér'? Melyik a megfelelő gomb???
  • passatgt #15
  • vmiki88 #14
    ie 6-ot felejtsük már el
    Elavult szar. Én már az oldalaimra nem is optializálok ie 6-ra. Minek?
  • BlueGold #13
    "Ki olyan hülye", hogy telepiti azt az "Adaware"-vel és nyomkövető cuccokkal telepakolt "Csodát"? Amikor van választási lehetősége : Crome Google nélkül