136
-
n3whous3 #136 a win serverek nem gyengék azért, van olyan alkalmazás, amire nagyon is érdemes felrakni. -
Cat 02 #135 Pedig Windowst szervernek necces berakni. Szinte mindenhol Linux vagy egyéb Unix alapú cucc van. -
#134 ez a google eléggé hogy is mondjam... -
n3whous3 #133 csodás -
#132 Én jó tanárokat fogtam ki szerencsére, akik elég jól értenek hozzá, bár aki a másik tanárhoz osztotta be magát programozási alapismeretek meg számítástechnikai alapismeretek gyakorlatra, azok más véleményen vannak (nekem szerencsém volt). -
#131 Akkor valamit elbasztál, mert ott van és egyébként ott van az extended meg a klón meg a projektor is. -
#130 "Melyik? Van valami search a win7-ben, de szart sem ér. A saját dolgait megtalálja amit amúgy is 2 sec, semmi hasznosat nem. Service disabled..."
Nekem nagyon tetszik, én mindent igy keresek és mindent megtalál. Nem kell turkálnom csak elkezdem irni ami kell és megvan.
"A vicc az benne, hogy akárhogy társítom a képeket az irfanview-el, azért is ezzel a win photo szarral nyitja meg(ezz a vistán is így volt, ott is jópár perc küzdéssel sikerült mást elérni."
Ezt nem értem, én felraktam a Picasat és kapcsiból működik rendesen.
"úú meg ahogy elbaszták az asztalon jobbklikkes, anno "display properties" nek nevezett menüt, ahol füleken válogatva lehetett konfigolni a képfrissítést képernyőket, témákat, stb. Most helyette "personalize" van,"
Hmm? jobb klikk és screen resolution minden ott van. Esetleg a keresőbe is beirhatod akkor is kidobja.
"De az is vicc, hogy az állítólagos beépített dx9-el, még most is csak néhány program indul (vistában is volt, de szinte semmi sem indult vele), a legtöbb kivágja a d3d-s dll-ek hiányát, és megint csak dx9-et kell telepíteni, mikor állítólag már van..."
Ez fura, én felraktam néhány játékot és ment minden rendesen. Azt hogy ő rakott e fel valamilyen directxet nem tudom de nem is az én tisztem.
"A fantasztikus driver felismerés is elég gyenge, lazán 2009 júliusi ati drivert talált, és telepített szeptember végén."
Szerintem nem az oprendszer dolga minden friss drivert felrakni. Annyit felrak, hogy tudod használni normálisan a gépet. A többit le kell szedni mint bármelyik másik oprendszeren. -
#129 Nem lehet semmit, ugyanis társítani egy féle képpen lehet. Nem telepítettem, éppen azért kellet a win társítgatóját használnom, ami egy szar ezek szerint. -
#128 hát nem úgy hallottam. Konkrétan azt hallom ról hogy "szánalom" haver bár nem infos szakra jár, de nappali képzésben. Bemegy vizsgákra amiknek egy része bentvagy= random átmenő jegy, másik fele beszélj arról milyen filmet láttál a héten, és mi volt benne ha jó, 5-ös. Egyébként egyáltalán nem jár be. 3. éves... -
#127 mondom nincs. de amúgy sem az kéne, hanem a képernyők beállítása (extended desktop, 1 kijelző, klón stb) -
#126 Én még 3-4-5 éve az MPlayer-re hallottam hasonlókat. Tárazzunk be kajával, és fél napig rakosgassuk a függőségeket amihez persze nem volt még akkor jó repó ahonnan pár kattintás/bash parancs felnyomni őket. Meg ha jól emlékszem akkoriban még több függősége is volt mint mostanában, és szinte mindene függött mindentől.
De ha már itt tartunk. Életem első Linux élménye az volt, hogy feltettem egy SUSE-t, majd örültem, hogy minden programból találtam RPM csomagot, majd kisebb letöréssel konstatáltam, hogy egyik sem megy csak úgy fel, és amikor már a 20. függőséget oldottam meg, akkor jelentkezett még újabb 40. :D Kérdés: Ubi alatt már jó ideje ez meg van oldva. Általában nincsenek függőségek, ha vannak is, akkor magától felnyomja őket a repóról, és gondolom a deb csomagokat is úgy adják ki, hogy tisztában vannak vele, hogy a repóról a függőségeket feloldja telepítéskor. Gondolom ez az RPM-esdi is fejlődött, de én azóta nem nagyon találkoztam vele. Úgy napjainkban mennyire lett használható, mennyit fejlődött ez a "megoldás"? -
krajcsovszkig #125 A kép most is el van csúszva. Gyakorlaton még egyszer sem működött rendesen a linux. (se a Knoppix, se az ubi)
Nem csak az első. Az első négy. Sőt ha van valami jó kis vindózos-beégős hír, az óra elején előadja dramatizálva.
Viszont qrva vicces, a legtöbb haverom csak ezért jár be előadásokra :D -
n3whous3 #124 ja igen programterv. matekosok vagyunk, elfelejtettem hozzátenni -
n3whous3 #123 gy.k. kurvára nem -
n3whous3 #122 hogy mennyire releváns az, hogy ki használ milyen os-t, arra a legjobb példa, hogy az évfolyamom 2 legnagyobb agya windows párti. -
#121 Gentoora az egyik Frugalware bemutatón elhangzott példa a legjobb:
,,Ha valaki tud 4 óráig teát főzni, akkor egy tea főzés alatt fel lehet telepíteni egy rendszert."
-
Lenry #120 de sajnos így van. a programozók első programozás alapjai előadása két dologra megy el:
fényezzük az egyetemi infrastruktúrát (mittomén hány gigabit kapcsolat ide meg oda) meg "látják tovább tart megnyitni a gépnek ezt a zipet, mint a letöltése"
a másik meg, hogy olyan szinten magyarázzák, hogy a linux mennyire istenkirály, meg hogy nem is értik, hogy miért a windows terjedt el, mert hogy az mekkora hulladék, hogy az már nekem fáj, pedig én is debiant használok.
(a vicc az volt, hogy fél éven keresztül nem tudta a prof az istenkirály linuxán normálisan beállítani a külső képkimenetet, hogy a kivetített képnek ne legyen fél képernyőnyit arrébb csúszva (tipikus "elfelejtek drivert telepíteni" hiba)
aztán ugyanazon a laptopon windowst bootolva természetesen jó volt a kép... -
#119 Haverom pécsi egyetemen tanul, nem info karon, de mondta, hogy az összes ottlevő infós kb. úgy mutatkozik be, hogy milyen OS-t használsz. Ha azt mondod, hogy Windows, akkor szó nélkül otthagynak kb., ha azt mondod hogy Ubuntu, akkor csak szarrá fikáznak meg oltanak. Merthogy a Gentoo a menő. Namost amikor legutóbb láttam Gentoo-t (jó régen volt) a legutolsó programot is úgy kellett kézzel leforgatni, egy szemét bináris nem létezett semmihez, és ha jól emlékszem, még az X-et is külön kellett felrakni. Namost lehet jó disztrib, de tényleg ez a mérce? :D -
#118 Majd meglesem a notin, azon fent van az ubi. :)
#116: Ez nem poén, hanem szánalom. Igazán szakmai. :) -
#117 Gnome-ban az a search panel applet dobálja ki ugyan úgy. Maga a Gnome menu kicsit elavult. Létezik GnoMenu applet, ami átveszi annak a szerepét, és teljesen skinezhető, akár Win7-es start menüs témát is be lehet tenni. Ez még kicsit kezdetleges, kiforratlan program, de simán használható és jól néz ki. Van egy másik lehetőség: Ubuntu System Panel. Pár disztróban (Linux Mint) már alapból ezt rakják. Elég jó cuccos, sok pluginnal, be lehet tenni a "start menübe" naptárat, jegyzeteket, időjárás jelentést meg egy csomó mindent. Van hozzá vagy 30 kiterjesztés alapból. -
krajcsovszkig #116 Szeged a poén. :D
Minden progalapon elmondják hogy a Windows egy FOS, az Office egy FOS és aki nem Linuxot használ az HÜLYE. Kb. :D -
Gabo #115 Tartok tőle, hogy a kettes számú egyeded koránt sem elégedett. De belenyugodott abba, ahogy a dolgok zajlanak, lévén tájékozatlansága miatt egyetlen alternatívát sem ismer. ;o)
Ők szoktak a leginkább csodálkozni azon, mikor kiderül, hogy az ezeréves problémájukra pofonegyszerű és kézenfekvő megoldások vannak. -
#114 Kis cégeknél előfordulhat, nagyobb cégeknél Unix alapú (esetleg Unix alapú IS) szerver van. Mindkettőt érdemes megtanulni. :) -
#113 Fikázni nem fikázta senki - ahogy én sem, mind2-t tanuljuk, de mondták, nagyobb valószínűséggel a Windows szerverét fogjuk leginkább használni. Jó ez az inkább azt ez tényleg hülyeség volt, megtanuljuk mindegyiket. -
#112 ELTE-IK-ra járok, ilyen faszságot biztos nem tanítanak. Vegyesen tanítják mindkét rendszert, nagyjából azonos százalékban, és én még nem hallotam senkit, aki bármelyik rendszert is fikázta volna. -
#111 A kiterjesztés hozzárendelése igen béna lett a hetesben. Az olyan programok, amelyek nem erőszakolják meg rendesen a rendszert, nem tudják átvenni a kiterjesztést. Nálam pl. a KMPlayer nem tudta a WMPlayertől átvenni a szerepet. De aztán rájöttem:
A fájlon jobb gomb, Tulajdonságok, majd a Társítás sorban a Módosítás gomb. Ott kell bejelölni, hogy alapértelmezett legyen. Nálam csak így működött, a jobb gomb Társítás, Alapértelmezett program kiválasztása - bár ugyanazt a párbeszédablakot hozza fel - mégsem működött rendesen.
bakagaijin: hát ja, erről bizony elfeledkeztem. Mondjuk én szintvak vagyok, nem látom, mit látott benne a Google.
Joc -
#110 Hát igen, ezek jogosak. De egy mezei felhasználónak nem túlságosan fontosak ezek, nekem adatom sem veszett el, 160 gigás vinyómon a képeim, zenéim, és sok mások 5 és fél éve gyűlnek. -
#109 Te meg sötét vagy, ezer éve megjelent Technet/MSDN/MSDNAA/Action Packben. -
#108 Ott van jobb klikknél, angolban screen resoultionnek hívják. -
#107 Valamit elbénázhatsz, nekem tökéletesen működik az IrfanView, igaz a legújabbat használom. Telepítéskor images only és kész, az összes képet avval nyitja. Az új tálcát először én is kurvára utáltam, de végülis megszoktam és jó, mert minden kevesebb helyet foglal rajta.
Az indexelő szart én is kikapcsoltam, ettől még a start menüben tud keresni a kereső és ennyi pont elég.
Valaki kérdezte melyik oprendszer alatt lehet keresni. Hm melyik is, ja tudom már Ubuntu alatt KDE-vel (Kubuntu ha jobban tetszik) :D Ugyanúgy van kereső a K menü alatt, lehet, hogy gnome alatt is megoldható ez, passz. -
#106 Elég nagy tudású emberek tanítanak szerencsére az ELTE -n :) -
bakagaijin #105 a Google eddig sosem tett rossz lóra. Köhhh AOL :) 700 milliót bukott azon az üzleten, dollárban persze.
-
A1274815 #104 Mielőtt itt még nagyon elolvadunk a Google ChromeOS-től, anyít azért lehet tudni, hogy mi is lesz ez. Egy Linux ami minden fontosabb dolgot a Chrome Büngészőn keresztűl elérhető Google Apps-okat használja. Az biztos, hogy a Linux kernel nem lesz észre vehető, de hogy így ebben a formában az is borítékolható, hogy ez így anyíra nem is lesz jó, legalább is annak aki nem csak online progikat akar futtatni. Nyílván némi módosíásokkal ki lehet hozni, belöle, hogy minden fusson drasztikus méret növekedés és a Linux mivolta megjelenése és érzékelhetővé válása árán. -
#103 De hogy a topichoz is hozzászóljak:
a Google eddig sosem tett rossz lóra. Ha az oprendszerét sikerül olyan sebességűre elkészítenie, mint a böngészőjét, akkor hamar dobogós helyezett lesz a piacon: http://www.rankings.hu/
Van egy olyan érzésem, hogy észre sem fogjuk venni, hogy Linux kernel dohog alatta. Itt is van az ideje!
Joc
-
#102 Te vagy az első Linuxos, aki elfogulatlanul tudja nézni a Linux-MS viszonyt. Tudod, melyiket mikor és mire kell (vagy nem kell) használni. Örülök, hogy olvashatlak! :)
(nekem csak 25 éves tapasztalatom van (középiskolától), de még mindig tanulnom kell...)
Joc
-
#101 Mindennapi flame-adag az
SG.hu Informatikai és Tudományos Hírmagazin
portálon.
Semmi értelme a flame-nek. Adott a lehetőség, hogy az ember egyszerre több OS-t is használjon 1 gépen (azért még jó, hogy ez a szabadság megmaradt). Azt pedig már ő dönti el, melyiket milyen célra alkalmazza. Nekem speciel 2 van:
- Windows 7 RC Ultimate
- Ubuntu 9.04
Minden nap Ubuntu-t használok, de ha valami olyan dolog van (pl. fősuli), ami megköveteli a másik oldalt, akkor átmegyek, és megcsinálom ott.
---------------------------------------------------------------------------
Más.
3 fajta felhasználó van:
- akit életében most ültetnek le először gép elé
- aki "felhasználói" szinten használ PC-t
- és aki ezen túl...
Ebből kettővel tudja megszerettetni a Linux-ot az, aki annyira akarja: az elsővel, és többé-kevésbé a harmadikkal. A második fajta ember több, mint valószínű, hogy OEM PC-t vett, valamelyik Windows-zal, és ezt használja már jó ideje. Neki a PC már ezt a 2 dolgot jelenti, és meg van vele elégedve. Munkája vagy egyéb céljai nem biztos, hogy megkövetelik a Linux-ot, éppen ezért nem is foglalkozik vele. Fölösleges erőltetni. -
A1274815 #100 "Talán nem kell elmagyaráznom, mit jelent arrakistor esetében a királyi többes."
Igazad van, erre nem is gondoltam. 30+ nick ~1(?) év(?) "tapaszatalat"(?) szumma=30(?) év(?) "tapasztalat"(?). -
#99 a mondanivaló lényegi része ez:
"nekünk, 30 éves számtek tapasztalattal a hátunk megett..."
Talán nem kell elmagyaráznom, mit jelent arrakistor esetében a királyi többes. -
#98 "Mond már el, hogy mi az isten bajod van a Windows 7-el?"
Ugye te se gondoltad komolyan, hogy hottoldtól értelmes, érdemi választ fogsz kapni?Többször elmondta már, mi vele a baja, nem lennél okosabb tőle.
Mondhatom helyette a saját válaszomat?
-Az a fránya árcédula, meg a borítékolható WGA szigorítás. Meg az a tény, hogy ha biztonságban akarom tudni az adataimat (nem, nem a családi fotókról és az mp3-gyűjteményről beszélek, hanem pl. netbank-accountról, telefonszámokról, mailcímekről), akkor a gépidő jelentős hányadát oda kell adnom a vírusírtónak meg a third party tűzfalnak. Adott esetben némi pénzt is, mert ami ingyen van, az előbb-utóbb elkezd odahatni, hogy ugyan vegyem már meg a fizetőset.
Szóval megvehetem, vehetek hozzá net-security csomagot, és dőlhetek hátra, hogy oké vagyok, vagy ellopom, és lopok hozzá védelmet is, közben meg nézegetek a hátam mögé, meg időről időre töröm az eredetiség-ellenőrzést.Amint az köztudomású, a szoftverhamisítás bűn.
Vagy használok linuzot. Ingyé. Ja, hogy nem ott van a vezérlőpult, meg mérnem fut a Crysys? Hát, na bumm. Egy kis tanulás meg még senkinek sem ártott. -
WoodrowWilson #97 Bocsi, de nem érzek semmi különbséget:) Lefikáztad úgy, hogy még nem használtad. Kész:)