Gyurkity Péter

Hamis kártyát mutatott be az nVidia

Az nVidia Fermi kódnéven ismertetett új grafikus chipje egy érdekes külsejű referenciakártyán mutatkozott be a nagyközönség előtt, amely azonban nem tartalmazta magát a vezérlőt.

A hétvége folyamán mi is beszámoltunk arról, hogy az nVidia új fejlesztéséről előbb néhány kép, ezt követően pedig számos érdekes adat is napvilágot látott, mégpedig egy előzetes bemutatónak köszönhetően. A szemfüles érdeklődők már akkor kiszúrták, hogy valami nem stimmel a referenciakártyaként bemutatott példánnyal, a cég pedig most elismerte, hogy jogosak voltak a fenntartások.


Az elsőként megjelent írásokban többek között a megfelelő áramellátásért felelős PCI Express csatlakozók kialakítása, a nyákon látható matricák, valamint azok maradványai szúrtak szemet a külső szakértőknek, akik megjegyezték, hogy a nyák egy darabját valószínűleg utólag vágták le, illetve nem is tesztpéldányról van szó, hiszen a ROHS-matrica ezen példányokra soha nem kerül fel. Az nVidia részéről most a cég szóvivője nyilatkozott, aki elismerte, hogy kártya nem is hordozza magán az új Fermi chipet, amelyet GT300 kódnéven is emlegetnek, azt azonban sietett leszögezni, hogy a bemutató során ismertetett teszteredmények ténylegesen a chiptől származnak.

Indoklását azzal igyekezett alátámasztani, hogy a teszteredményekben ötször jobb adatokat vonultattak fel a jelenleg elérhető Tesla vezérlőkhöz képest, ennél szerintük nincs is szükség jobb bizonyítékra. A hivatalos álláspont szerint tehát a kártya nem valódi (pontosabban a mérnökök által összerakott előzetes változat), míg az első teszteredmények (amelyek fontos szerepet kaptak a bemutató során) valódiak és a fent ismertetett grafikus chiptől származnak.


Érdekes módon az nVidia tagadja azt az értesülést, miszerint a Fermi 2010 első negyedévére csúszna - állításuk szerint még az év vége előtt elkészülnek az első példányokkal és megindulhat az AMD frissen megszerzett előnyének behozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #87
    B-spline meg 1 görbe (flashben 2D), mi köze van annak a textúrákhoz? Azt meg hogy egyszerűek lennének a műveletek (metszéspont, meg hasonlók) B-splineokon azt támaszd alá mondjuk valami konkrét algoritmussal, ne ilyen nyilazós bla-blával. Bár akár az is elég lehet, ha fel tudsz írni egy függvényt ami kirajzol egy B-spline-t akár csak 2D-ben.
  • Komolytalan #86
    Nem 20x nagyításban játszik, hanem 1 grafika 20x méretre nagyul. Ilyen meg simán lehet. A lényeg azonban az első mondaton van: Ha már adott egy szabvány, amit a jelenlegi flashek kihasználhatnak, akkor nem csinálhat az Adobe olyan playert, ami nem teljesíti a saját jelenlegi szabványát.
  • Sanyix #85
    De így opencl-el, és compute shaderrel már nincs értelme se cudat se streamet használni, mert az előbbi kettő univerzális, és jobban használható.
  • Sanyix #84
    ja mindenhol cudás appok vannak. Olyanok hogy mindenkinek annyira hiányoznak... hogy ati kártyát vesznek...
    Biztos csinált az nv sok cudás demót de demókat nézegetni egy idő után uncsi. (egyébként az ati is csinált, keressél. Sőt video kódoló is van rá ;))
  • Sanyix #83
    sok kis hülye aira biztos jó, mert sok párhuzamos. De bonyolult okos ai-ra bizony nem. Vagy hirtelen csodatörtént és a gpuk jók lettek feltételes, elágazásos végrehajtásnál? Nemhiszem...
    Egyébként az nv-nek ezt sikerült csak összehozni a fantasztikus cuda-val? Az ati szintén 4000+ békával is megcsinálta ezt, ráadásul az grafikailag is fejlettebb volt.
  • readswift #82
    TÉNYEK: az amd által endorzolt bullet pisixet nV kártyán fejlesztették. A compute shader demó OCEAN stuffost ugyancsak nV kártyán fejlesztették.
    10000+1 appot fejlesztettek az utóbbi időben CUDA-val, de titeket az bánt hogy hogy az ATI stream cuccal nem demóznak semmit (há persze hogy nem :D ).
  • Sanyix #81
    sőt már SZELETELED
  • Sanyix #80
    Te aztán nagyon vágod a témát :DDD
  • A1274815 #79
    DX11: API, runtime és feature set.
    Ha nem megy a DX11 API teljes supportja, akkor hiányos a DX11 feature set. (SM 5.0, és egyébb nyalánkságok)
  • readswift #78
    ok próbálom szondázni hogy a te elmédben mit jelent a dx11 szó, Szerinted az egy okos runtime enviroment. Jó legyen.
    Ahhoz mit szólsz hogy a Fermi olyannyira okos , hogy nincs szüksége kiterjedt szofvteres okositásra már. A többi hardware hülye, nekik szükségük van dx11-re. Szóval a dx11 szerintem is jó arra ami :D