Berta Sándor

Augmented Reality alkalmazások okostelefonokra

Már valóság a digitális és a valódi világ összekötése egy a kezünkben lévő aprócska eszközzel. A mobillal felvett kép a netről egészül ki egyéb információkkal.

A Layar után egy újabb, az Augmented Reality (AR) technológián alapuló böngésző is elérhető az okostelefonok tulajdonosainak számára. "A mobil alkalmazások jövője, hogy összekössék a digitális és a valódi világot. Ez a fejlődés meglehetősen masszív és mi még csak az út elején járunk" - jelentette ki Maarten Lens-FitzGerald, az SPRXmobile holland cég társalapítója. Az SPRXmobile nevéhez fűződik a Layarnak, a világ első okostelefonokhoz szánt AR-szoftverének a megalkotása, amely jelenleg az Android-platformra épülő készülékeken használható. A Layar fejlesztőinek azonban fel kell kötniük azt a bizonyos alsóneműt, ugyanis megjelent a piacon egy másik AR-böngésző, a Mobilizy cég által megalkotott Wikitude World Browser is.


Martin Lechner, a Mobilizy társalapítója és vezető technikai fejlesztője elmondta, hogy a Layarhoz hasonlóan a Wikitudeban is lehetőség van a valódi világból származó különböző információk felhasználására és azoknak a mobil eszközök kijelzőjén való megjelenítésére. A Layarral ellentétben ugyanakkor a beérkező adatokat az Android-telefonok gyorsulásérzékelő szenzorai értékelik ki. A két rendszer abban is eltér egymástól, hogy a Wikitude kifejezetten a Wikipedia és a Qype adatbázisain alapul. Utóbbi szolgáltatás a nevezetességekről, látnivalókról, éttermekről és szállodákról szállít fontos és hasznos információkat.

A Wikitude eredetileg Travel Guide néven indult és a célja az volt, hogy a turisták helyszíni tájékozódását segítse. "Időközben rájöttünk, hogy a szolgáltatást nem kizárólag turisták használják, hanem egyszerű felhasználók is, akik az adott környezetben csak szét akarnak nézni" - közölte Lechner. A Mobilizy munkatársai éppen ezért létrehozták a Wikitude.me oldalt, ahol a látogatóknak lehetőségük van - a Wikipediához és az OpenStreetMaphez hasonlóan - érdekes pontok, adatok bejegyzésére. A beérkező információk pedig azonnal láthatóvá válnak a térképeken.


A szolgáltatás jelenleg zárt bétaszakaszban található. Közzétettek ugyanakkor a független fejlesztők számára egy nyitott alkalmazásprogramozási felületet, amelynek köszönhetően jelentősen nőhet a Wikitude képességeit kihasználó szoftverek száma. Maarten Lens-FitzGerald szerint az AR-technológia elterjedéséhez elsősorban mobil játékokra van szükség. Az ő személyes álma például, hogy a Mario Bros.-t a Layar segítségével játszhassa.

"A mobilokon megjelenő AR-alkalmazások biztos, hogy nem az utolsók a sorban. Nagyon is elképzelhetőnek tartjuk, hogy - hasonlóan a Terminátor filmben bemutatott jelenethez - valaki feltegyen majd egy szemüveget, amely a legfontosabb információkat meg fogja jeleníti" - nyilatkozta Lechner. Lens-FitzGerald úgy gondolta, hogy mindez akár már 2010-ben megvalósulhat.

Egy másik lehetséges alkalmazási területet jelenthetnek a közösségi portálok. A Tweetmondo.com személyében már meg is jelent az első olyan alkalmazás, amelynek segítségével a twitterező felhasználók GPS-jelek alapján találhatják meg egymást és a mobilok beépített kamerái megmutatják a helyszínen tartózkodó személyek Twitter-profilját. A két cég vezetője abban egyetértett, hogy a legfontosabb feladatuk most az, hogy a platformjaikat népszerűvé tegyék és egyre több felhasználó használja ezeket a szolgáltatásokat. Amennyiben ezt sikerül elérniük, utána már könnyebb lesz támogatókat és hirdetési partnereket találniuk.

A legfontosabb, hogy az iPhone szoftverének 3.1-es verziója már lehetővé teszi, hogy különböző alkalmazások vezérelhessék a kamerák bemeneti jeleit és hogy ezekhez grafikus információkat lehessen továbbítani. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben megalkothatók lesznek az első iPhone-kompatibilis AR-programok. A két cég munkatársai ezért most azon dolgoznak, hogy a Layar és a Wikitude is kiválóan használható legyen a különböző iPhone készülékeken.

Ez azonban közel sem egyszerű feladat. Lens-FitzGerald rámutatott, hogy ez legalább olyan, mintha valaki egy böngészőnek elkészítené a windowsos, majd a Mac OS X-t támogató változatát. "Az Androidon Java-programok futnak, míg az iPhone-szoftvereket Objective C-ben kell megírni. Ugyan az ötleteket át lehet venni, de az alkalmazásokat kétszer kell kifejleszteni" - tette hozzá Lechner. A munka elősegítésére és koordinálására a két cég és további hat vállalat létrehozta az AR konzorciumot, amelyben a fejlesztőknek lehetőségük van a tapasztalatcserére és az új szabványok kidolgozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mahalo #17
    jah a webcamerának nagyon mindegy, hogy rajzoltad vagy nyomtattad, egészen addig amíg ugyan úgy néz ki. Meg ez mégse atomfizika hogy teljesen stimmelnie kell mindennek, főleg azok után hogy egy átlag webcam nem kicsit darabos képet tud adni
  • katakpult #16
    Én is rajzoltam, nekem sikerült :D, azóta már benépesítettem az egész partot :D, épp ezt a játékot linkeltem most be egy másik forumtémába :D
  • Megtörhetetlen #15
    Csak nyomtató is kéne mellé... erről nem volt szó... így nehézkes lesz olyat rajzolni :D bár esküszöm kipróbálom :D
  • Izgága1 #14
    Azt hiszem hogy erről lehet szó: http://t-mobile.hu/static/pages/1004_camball/ Sajnos nekem nincs webkamerám de havernál próbáltuk és egy ideig szórakoztató:D
  • Megtörhetetlen #13
    Adj linket please, ki akarom próbálni! nekem egy ilyen élményem volt az pedig a chatroulett, de az sem játék, csak ha úgy tekintesz rá ;)
  • koppi85 #12
    Jaja én is játszottam valami labda egyensúlyozós játékkal a webkamerámat használva. Amilyen egyszerű olyan poén volt:D Meg elég nehéz is. Ha nem is komplett játéknak de per percet szórakozni jó volt:D
  • mamutvadasz #11
    Mindenhol próbálkoznak(tak) már különböző megoldásokkal, konzolokon is vannak különböző kamerával vezérlehető spéci játékok, hogy pc-re akad e, hát túl sok nem az biztos. Van egy két internetes bohóckodás ha jóltudom, de majd körbeszaglászok
  • Kasabian #10
    Legfőképp Android OS-re vannak ilyen AR játékok nem?! PL számítógépen nem lehet megcsinálni?!
  • koppi85 #9
    Jah most már egyre népszerűbbek az ilyen programok de nem csak telefonon hanem számítógép vagy laptop webkameráján is. Elég sok felhasználási területe lehet ennek, úgyhogy remélem még fejlődik a dolog:D
  • mamutvadasz #8
    Komoly dolgok ezek bizony. Megint nagyot lépünk a virtuális dolgok terén, új generációs okos telefonok, Android rendszerek, Augmented Reality alkalmazások, új generációs mobil Net, csak győzzön lépést tartani az ember.
    Az meg hogy először a katonaság használta, hát mit nem?!