Berta Sándor

LTE-hálózatok 2010-től?

Míg korábban csak az SMS-ek jelentették a mobil forgalmat, addig napjainkban egyre több kép- és hangfelvételt, illetve videót továbbítanak készülékeiken az emberek. Ez új technológiák piaci megjelenésát teszi szükségessé.

"Éveken át a rövid szöveges üzeneteken kívül nem voltak más adatcsomagok a mobil hálózatokban. Azonban az elmúlt években nagyot változott a helyzet, a továbbított adatmennyiség - SMS-ek nélkül - a 13-szorosára nőtt. Ma már sokak számára elképzelhetetlen lenne az élet az útközbeni e-mailezés vagy internetezés nélkül" - közölte Joachim Horn, a T-Mobile vezető technikusa. A szakember az UMTS egyik lehetséges utódjának kikiáltott Long Term Evolution (LTE) technológia kísérleti bemutatóján vett részt, melynek során egy a Rajnán átívelő autópályahídon haladó gépkocsiból továbbítottak sikeresen adatokat egy másik készülékbe.

Míg az UMTS/HSDPA esetében az elérhető maximális adatátviteli sebesség 7,2 Mbps, addig ugyanez az érték az LTE esetében akár 100- 170 Mbps is lehet. Egyelőre ez azonban csak elméletileg lehetséges, mivel a technológia alapja, hogy a felhasználók a rendelkezésükre álló teljes sávszélességet megosztják egymással. A tesztüzemben két párhuzamos HDTV-adás és egy HDTV-videokonferencia továbbítása volt a cél a rendelkezésre álló 30 Mbps-os adatátviteli csatornán. Az adatátvitel mindhárom esetben sikeres volt, a várakozási idő 25 és 100 milliszekundum között mozgott.

A LTE előnye, hogy egyszerűbb és robusztusabb,az UMTS-nél. Az úgynevezett dupla antenna (Mimo) technika megnöveli a sávszélességet, illetve a hatótávolságot. A rendszerfelügyeleti feladatokat szoftver látja el, többek között ez szabályozza az adók terhelését, forgalmát stb. Az új technológia pont ott lehet majd hasznos és keresett, ahol az UMTS-hálózatok kiépítése jelenleg nem kifizetődő, például a vidéki régiókban. A piac szereplői úgy vélik, hogy az első LTE-hálózatok akár már 2010-re világszerte megjelenhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ilovems #2
    Mind az adó, mind a vevő két (vagy több) antennával rendelkezik.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Multiple-input_multiple-output

    A képen látható férfi készülékében 3 antenna lehet, ez okozza nagyfokú megelégedettségét. 4 antenna felett már tartós boldogságérzet érhető el (a csomópontra csatlakozó felhasználók számától függően).
  • Tetsuo #1
    a vevo v az adoantenna a dupla??