Berta Sándor

Surround hangzás a fejhallgatókban is

A Fraunhofer IIS Intézet mobil készülékekhez használható zenelejátszó szoftvert mutatott be a CeBIT-en.

"A program különlegessége az MPEG Surround formátum támogatásában rejlik, így bárki akár a fejhallgatóban is élvezheti a Surround-hangzást" - jelentette ki Matthias Rose, a Fraunhofer IIS munkatársa. A szoftver egy egyszerű trükköt, úgynevezett fáziseltolásos megoldást alkalmaz a Surround-hangzás biztosítására. Mivel a hanghullámok nem egyszerre érik el az ember dobhártyáját, így térhatású hangzás érzése jön létre. A német intézet mérnökei a mobil Surround-rendszert egy autókba beépíthető szórakoztató elektronikai modul segítségével mutatták be. Az utasok a zeneszámokat a hagyományos sztereó berendezésekkel is 3D-ben hallhatták, függetlenül attól, hogy feltették-e a fejhallgatót vagy sem.


Az MPEG Surround eljárás keretében a sztereó adatokat az SX Pro nevű szoftver segítségével 5.1-es fájlokká kódolják át. A program elemzi a zeneszámokat és elosztja őket a hangszórókra. A fő elemek, például az énekes hangja mindig a mélynyomón és a központi hangszórón marad, míg az egyéb hangok automatikusan a többi hangfalra kerülnek. Az MPEG Surroundot nem támogató alkalmazások ezeket a fájlokat azonban csak sztereóban játszák le.

Az új formátum legnagyobb előnye a térhatású hangzáson kívül, hogy alig nagyobb, mint egy hagyományos MP3-as fájl és gyakorlatilag bármely meglévő audiokódolási eljárással ötvözhető. Ráadásul az MPEG Surround dalok bármely jelenlegi sztereó készüléken lejátszhatók. Éppen emiatt érdekes a rádiók számára. Az MPEG Surroundot a Fraunhofer IIS már sikeresen tesztelte a DVB-H szabványú mobil televíziós műsorszórási kísérleteken. Az idén januárban debütált új formátumot máris számos művész és a zeneipari cég támogatja, köztük van az Eagle Rock Entertainment és a Telarc International, valamint George Massenburg többszörös Grammy-díjas amerikai producer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • polarka #33
    Egyébként az összetett jelet is a spektrumában vizsgálják utólag, tehát a szinusz jeleit nézik.
  • Balumann #32
    Korrekt hozzáállás, de próbálj ki egy hasonló árkategóriában lévő sztereo fülest, lehet jobban jársz vele :)
  • Cefet #31
    Nem érdekel a dolog tudományos háttere, meg az sem, hogy van-e értelme, vagy nincs. Viszont szeretném kipróbálni, és ha nekem bejönne a dolog, én bizony használnám.
  • polarka #30
    Persze, hogy komplex jelekre igaz.
    Na de, ha a műfejben a mikrofon detektálja a kapott jeleket, akkor meghatározható minden egyes szinuszjelre, hogy azzal mi történik/milyen torzítást szenved el. Ezáltal már tetszőleges hangnak (komplex jelnek) megmondhatjuk az eredményét a hallásnál, ergo látjuk, hogy van-e jelentős különbség az elölről és hátulról jövő hangnak. Ha van, akkor meg lehet különböztetni az irányokat.

    Persze ez nem zárja ki azt, h egyből összetett jelekkel vizsgálják.
  • Balumann #29
    Jah és ezzel ki is tudod próbálni, amint felemeled a fejedről és megmozdítod a fejed, azonnal fogod érzékelni, hogy előtted vagy mögötted van.
  • Balumann #28
    Nem LEHET úgy mozdulatlanul tartani, ezt próbálom elmagyarázni, és ezért nem is tudod elhinni, hogy így van :D
    És én pont erre mondtam a fülhallgatós kísérletet, én ki is próbáltam. Megfogod, leveszed a füledről, és a füled elé tartod, sőt, a szemed elé is teheted majdnem, de fejedhez legyen tartva. Utána elindítod a hangjátékot vagy akár zenét is, hallgatod, és hátulról meg oldalról fogod hallani ugyanúgy.
  • Alvarez999 #27
    Ha nem tudod mozdulatlanul tartani a fejed, akkor végezd el a kísérletet a fejedhez rögzített hangszóróval.

  • Balumann #26
    Látod megint egy olyan kísérletet mondasz, amivel teljesen téves eredmény születne erről. Akkor működne ez, ha a fejemet úgy le tudnák fogni, hogy 1 mm -t sem tudjam megmozdítani! De akkor már rendeesen hangszóróval is le tudnánk tesztelni, persze úgy hogy nem tudjuk honnan kell megszólalnia.

    Pont ezért hangsúlyoztam, hogy kizárólag fejhez kötött hangforrással lehet ezt a kísérletet elvégezni, sehogy másképp. Ha megszólal a telefon, és 1 mm-t már megmozdítom a fejem, akkor már meg van az iránya, ezért működik az 5.1 -es hangfal rendszer is.

    Ha úgy működne a hátra és előre lokalizálás ahogy te mondod, már el lenne árasztva a piac 5.1 (vagy legalábbis térhatásu, inkább 4.0 szerintem...) fejhallgatókkal, mert el tudják úgy helyezni a hangszórót, hogy a fülkagyló mögülről érkezzen a hátsó, előlről az első.
  • Alvarez999 #25
    A pontos iránymeghatározásban a fülkagyló nem vesz részt, ez az intenzitás- és fáziseltérés alapján történik. A fülkagylóval csak azt tudjuk megállapítani, hogy a hangforrásnak az előbbi módon már meghatározott szöge elölről vagy hátulról értendő, amint az ábrán a Cone of Confusion jelzi:



    Feledd el az egyszerre több hangszórót használó kísérleteket, ezek eleve csak tökéletlen megközelítések. Kérd meg két barátodat arra, hogy mondjuk egy nyílt területen egyikük álljon 5 méterrel eléd, a másik 5 méterrel mögéd. Aztán random módon hol elölről, hol hátulról csöngessék meg a mobiljukat, természetesen azonos típust és csengőhangot feltételezve. Telefon helyett mást is használhattok, csak azonos legyen a kibocsájtott és nem színuszos hang. Közben ne mozgasd a fejed. Ha az esetek többségében meg tudod állapítani, honnan jön a hang, akkor az általam idézett kísérletezőknek van igazuk. Ha a találati pontosságod nem több 50%-nál, akkor neked van igazad.

    Természetesen egy kísérlet nem kísérlet, korrekt eredményhez elég sok kísérleti alannyal kell elvégezni a kísérletet.
  • Balumann #24
    Én azt próbálom bizonygatni, hogy a fülünkel nem vagyunk képesek a hangforrás magasságát, és az elől ill. hátulról érkező hangokat megkülönböztetni a fejünk mozgatása, vagy valamilyen tudatos elhelyezés (másik érzékünk segítsége) nélkül. Ha a fejedhez közel rakod a hangforrást (de úgy, hogy fejedhez illeszted, nem tudod a fejed ahhoz képest mozganti) nem tudod érzékelni, hogy hátul vagy előtted szólalt-e meg. Teljesen mind1, hogy a hangjátékkal végzed a kísérletet, vagy valami mással, aminek tér-hatása van.
    Ha nem így lenne, akkor ez a hangjáték se lenne jó, mert fülesről nem hátulról érkezik be a hang, hanem oldalról (de a hang mindig csak oldalról érkezik be a membránhoz!
    Ha befogod az egyik füledet, akkor nem vagy képes semilyen irányt érzékelni, csak annyit hogy a füled felől szól, vagy nem. Ha igaz lenne az amit te mondasz, akkor tudnánk érzékelni 1 füllel, hogy előbbről szól vagy hátrábbról. De nem tudjuk, mert a fejmozgás következtében levő késés különbség miatt lehet csak.

    Ezért mondtam, hogy fülhallgatóval nagyon jól le lehet tesztelni, egyszer úgy helyezed a hangszóró részét, hogy előlről mennyen be a füledbe a hang, utána hátulról. Fontos, hogy amíg oda helyezed ne szóljon. Hallgasd csukott szemmel, és ha úgy szól, hogy hátra lokalizálod a teret ahol a hangjáték történik, akkor nem játszik szerepet a fülkagyló a pontos iránymeghatározásban.
    És ezt csak azért nehéz elhinni, mert hangfallal nem lehet összetéveszteni az irányokat, főleg ha figyelünk rá, mert akkor automatikusan meggatjuk egy nagyon kicsit a fejünket. Még csak le sem lehet úgy fogni a fejünket, hogy ne tudjuk annyira se megmozdítani, kizárólag a fejhez rögzítéssel lehet ezt bizonyítani. Ezért lehetnek tévesek az ezzel foglalkozó kutatások is. És fontos tudni azt, hogy ezekkel sajnos nem foglalkoznak olyan régóta, ahogy pl. akusztikával sem, nem eléggé fejledtek ezek a hang* -al foglalkozó tudományok.