Gyurkity Péter

PDC: Bemutatták a számítási felhőre épülő Windowst

A PDC konferencia előtt a Windows 7 első nyilvános szereplését várták legtöbben, ám az első napon mégsem az asztali operációs rendszert, hanem a család egy másik új tagját mutatták be, amely a számítási felhőkre alapoz.

A fejlesztésről korábban mi is hírt adtunk, igaz akkor még Windows Cloud, illetve Windows Strata néven illeték a platformot - most kiderült, hogy egy harmadik elnevezéssel kell megbarátkoznunk, ez pedig a Windows Azure. A PDC első napján Ray Ozzie, a Microsoft szoftverfejlesztéseiért felelős főtervező beszélt az új operációs rendszerről, kiemelve, hogy mindez nem pusztán egy újabb családtag érkezését jelenti, hanem a hagyományos koncepció alapvető újragondolását is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Windows Azure egy nagyobb csomag, az Azure Services Platform (ASP) részeként érkezik, a külső fejlesztők és felhasználók ezt használva alakíthatják majd ki a rendszert, saját igényeiknek megfelelően. A fejlesztői kit már most is letölthető, bár a cég azt még nem közölte, hogy pontosan mikor és milyen áron dobná piacra a fejlesztést. A koncepció azonban világos: egyetlen platformban szeretnék összefoglalni a manapság divatos webszolgáltatások egész körét, mégpedig az IT-világban jól ismert névre alapozva, amelyet ezúttal a cég saját adatközpontjai egészítenek majd ki.

Az új platformon az egyes szolgáltatások nem saját (kliens) gépünkön futnak, a számításokat a központi szerverek, a nagy adatközpontok egyes részei végzik el (lásd Google Docs és társai). Ezzel gyakorlatilag egy egyszerű terminállá minősítjük vissza az általunk használt számítógépet, amely a feladatok elejét és végét "látja": az utasítások elküldése után mindössze a végeredményre kell várnunk, minden fontosabb számítás távol történik, az interneten keresztül. Ozzie ezt úgy jellemezte, hogy az eddig befelé forduló vállalati webszolgáltatások ezúttal kifelé mutatják arcukat, ezzel pedig alapvető változáson mennek át. Ebben a Microsoft nyilván főszerepet kíván játszani, lehetőleg megőrizve eddig vezető pozícióját.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Windows Azure nagy újdonsága a fejlesztők szerint a teljesen új, az alapoktól újraírt hypervisor (amely nem a Windows Server 2008-ban alkalmazott Hyper-V technológiára épül, ám újdonságai később megjelenhetnek ez utóbbiban is), valamint a moduláris felépítés, amely lehetővé teszi az egyes komponensek (adatbázisok, üzleti alkalmazások, egyéb külső fejlesztések beemelését). A cég garanciát vállalna az adatközpontok elérhetőségére, a frissítések kihelyezésére, illetve a később megjelenő új funkciók kifejlesztésére. Kérdés azonban, hogy az interneten eddig nem túl jól szereplő szoftveróriás mennyire tudja magához vonzani a fejlesztői közösséget - ez nyilván csak a 2009-ben esedékes megjelenés után derül majd ki.

A PDC második napján a tervek szerint bemutatják a Windows 7 operációs rendszert - erről természetesen itt is olvashatunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wOlFbYTe #20
    Ez nem nektek készült, átlagfelhasználóknak.

    A felhő megoldás az üzleti rendszerek jövője. Vállalatirányítási alkalmazásokhoz jelenleg minden egyes ügyfélnek saját szervereket kell vennie, ahhoz rendszergazda kell aki karbantartja, felteszi a frissítéseket, leszedi a vírusokat és még ezer más dolgot művel. Minden egyes vállalatnak külön meg kell vennie a teljes alkalmazás licenszét, meg userenként is fizetnie kell. Az alkalmazás szerver mögött csücsül még egy adatbázis szerver is (MSSQL, Orcale), egy webszerver, terminálszerverek ha a központi cég külföldi alkalmazottaknak is biztosítani akar hozzáférést és nem akarja az egész hóbelevancot mégegyszer megvenni oda is.

    Pénz, pénz, pénz.

    Ehelyett jön a felhő, ahol a teljes IT infrastruktúrát és annak karbantartását a Microsoft felvállalja. Nincs szükség többé cégen belül kemény pénzeket kiadni a szerverek megvételére, üzemeltetésére és nem kell mellé kemény pénzekért drága karbantartószemélyzet (sysadmin, dbadmin, webadmin).

    Szolgáltatóként feldobjuk a keretrendszert a felhőbe, megrendeli az ügyfél az X darab hozzáférést a felhőnek ahhoz a részéhez ami viszi az üzleti alkalmazást és kézhez kapja a kulcsot, amit bármikor, bárhonnan elérnek az alkalmazottai.

    Ez egy baromi hasznos dolog, de egyetlen dolog nem fog tetszeni majd a konkurrenciának: az ő alkalmazásuk csak akkor fog futni szolgáltatásként a felhős oprendszeren, ha csenget érte MS-éknek. És itt van nekik nagy bevétel, nem az oprendszer átlagos végfelhasználóiból.

    Szóval ha teszem azt Oracle bácsi nem nézi jó szemmel hogy a Microsoft Dynamics akármilyen ERP megoldása a felhőben csak MSSQL szerveren fut, akkor biza kénytelen MS-ék zsebét teletömni, hogy az ügyfeleknek utána árulhassák a szolgáltatásukat a felhőn belül.

    Okosan csinálják, azt hiszem ideje MS részvényeket vásárolnom :-]
  • NEXUS6 #19
    Ez a felhős dolog pont arra jó, hogy kódot törjünk, meg spam-bot hálózatot műkodtessünk, meg szetizzünk, meg ilyenek. Az átlagjúzernek nincs olyan felhasználása, amit egy 1 GHz-es gépel ne tudna megoldani. (lásd laptopok kisteljesítményű CPU-k térnyerése).
    Max játékok, de ahhoz meg egy ilyen hálózat nagyon laggos, szal ott meg a közelben kell a teljesítmény, nem pedig majd egyszer 10-20 mikroszekundum múlva.
  • balee66 #18
    "Baromság ez az egész."

    Szerintem nem az.
    Picit olvasgass utána, értsd meg a dolog lényegét, felhasználási területeit, és utána mondj véleményt.
  • Gerygrey #17
    Baromság ez az egész.

    Egy Ofisznak mekkora a gépigénye? Én sem azért használok Google Docs-ot office helyett, hogy tehermentesítsem a gépet, hanem mert nem rossz dolog ha a doksijaim elérhetőek otthonról, meg bárhol máshol, akár vonaton ülve is. Ezt viszont ahogy látom ez a Win nem fogja tudni, csak olyan gépeken amire fel van telepítve.

    Annak lenne értelme, hogy egy izmosabb videó rendereléséhez igénybe vegye a "felhőt" a gép, de ebben az esetben amíg átmegy az n-szer 13 gigányi DV master anyag a neten keresztül bárhova, hatszor megcsinálja még az egymagos otthoni gépem is.
  • ocsieu #16
    Ez az egész csak pénz és infrastruktúra kérdése... Oprendszert, programokat egyre kevésbbé lehet eladni, ám a szolgáltatások (pl net, mobil, vonalas telefon, kábeltv, iptv) alól nehezebb "kibújni".
  • vajon kiki #15
    Ez a Réj Ozzi nem úgy néz ki mint a Sólyom ?
  • barii #14
    játékok:
    látom magam előtt, hogy a dolgot nem a saját géped számoja ki, hanem elküldi a felhőnek, az kiszámolja, aztán vissza küldi neten, miközben a hardver gyártók azon próbálnak spórolni, hogy gépen belől minél hamarabb cikázzanak az adatok:D
  • Falconer #13
    Wow, még egy lépés a felé, hogy a "nagy testvér" mindent lásson... CIA, belbiztonsági szervek, stb.
  • vajon kiki #12
    az internet átlagsebessége jó esetben is 200-300 kilobájt / szekundum LEfele és ennek töredéke FELfele, hogy jön bármilyen alkalmazás is ahhoz a mai gigabit/sec-es világban amik egy alaplapon mocorognak hogy ilyen lomha 20 évvel ezelőtti sebességgen mocorogjon?! és hogy jön ehhez egy operációs rendszer ???!?!?!?!?!


  • franko2 #11
    Na meg ha egy oprendszer nem képes egy felhasználót rendesen kiszolgálni akkor ettől a fejlesztőtöl várunk egy olyan oprendszert ami több millió esetleg pár milliárd felhasználóval boldogul.