20
-
wOlFbYTe #20 Ez nem nektek készült, átlagfelhasználóknak.
A felhő megoldás az üzleti rendszerek jövője. Vállalatirányítási alkalmazásokhoz jelenleg minden egyes ügyfélnek saját szervereket kell vennie, ahhoz rendszergazda kell aki karbantartja, felteszi a frissítéseket, leszedi a vírusokat és még ezer más dolgot művel. Minden egyes vállalatnak külön meg kell vennie a teljes alkalmazás licenszét, meg userenként is fizetnie kell. Az alkalmazás szerver mögött csücsül még egy adatbázis szerver is (MSSQL, Orcale), egy webszerver, terminálszerverek ha a központi cég külföldi alkalmazottaknak is biztosítani akar hozzáférést és nem akarja az egész hóbelevancot mégegyszer megvenni oda is.
Pénz, pénz, pénz.
Ehelyett jön a felhő, ahol a teljes IT infrastruktúrát és annak karbantartását a Microsoft felvállalja. Nincs szükség többé cégen belül kemény pénzeket kiadni a szerverek megvételére, üzemeltetésére és nem kell mellé kemény pénzekért drága karbantartószemélyzet (sysadmin, dbadmin, webadmin).
Szolgáltatóként feldobjuk a keretrendszert a felhőbe, megrendeli az ügyfél az X darab hozzáférést a felhőnek ahhoz a részéhez ami viszi az üzleti alkalmazást és kézhez kapja a kulcsot, amit bármikor, bárhonnan elérnek az alkalmazottai.
Ez egy baromi hasznos dolog, de egyetlen dolog nem fog tetszeni majd a konkurrenciának: az ő alkalmazásuk csak akkor fog futni szolgáltatásként a felhős oprendszeren, ha csenget érte MS-éknek. És itt van nekik nagy bevétel, nem az oprendszer átlagos végfelhasználóiból.
Szóval ha teszem azt Oracle bácsi nem nézi jó szemmel hogy a Microsoft Dynamics akármilyen ERP megoldása a felhőben csak MSSQL szerveren fut, akkor biza kénytelen MS-ék zsebét teletömni, hogy az ügyfeleknek utána árulhassák a szolgáltatásukat a felhőn belül.
Okosan csinálják, azt hiszem ideje MS részvényeket vásárolnom :-] -
#19 Ez a felhős dolog pont arra jó, hogy kódot törjünk, meg spam-bot hálózatot műkodtessünk, meg szetizzünk, meg ilyenek. Az átlagjúzernek nincs olyan felhasználása, amit egy 1 GHz-es gépel ne tudna megoldani. (lásd laptopok kisteljesítményű CPU-k térnyerése).
Max játékok, de ahhoz meg egy ilyen hálózat nagyon laggos, szal ott meg a közelben kell a teljesítmény, nem pedig majd egyszer 10-20 mikroszekundum múlva. -
balee66 #18 "Baromság ez az egész."
Szerintem nem az.
Picit olvasgass utána, értsd meg a dolog lényegét, felhasználási területeit, és utána mondj véleményt. -
#17 Baromság ez az egész.
Egy Ofisznak mekkora a gépigénye? Én sem azért használok Google Docs-ot office helyett, hogy tehermentesítsem a gépet, hanem mert nem rossz dolog ha a doksijaim elérhetőek otthonról, meg bárhol máshol, akár vonaton ülve is. Ezt viszont ahogy látom ez a Win nem fogja tudni, csak olyan gépeken amire fel van telepítve.
Annak lenne értelme, hogy egy izmosabb videó rendereléséhez igénybe vegye a "felhőt" a gép, de ebben az esetben amíg átmegy az n-szer 13 gigányi DV master anyag a neten keresztül bárhova, hatszor megcsinálja még az egymagos otthoni gépem is. -
ocsieu #16 Ez az egész csak pénz és infrastruktúra kérdése... Oprendszert, programokat egyre kevésbbé lehet eladni, ám a szolgáltatások (pl net, mobil, vonalas telefon, kábeltv, iptv) alól nehezebb "kibújni". -
#15 Ez a Réj Ozzi nem úgy néz ki mint a Sólyom ? -
barii #14 játékok:
látom magam előtt, hogy a dolgot nem a saját géped számoja ki, hanem elküldi a felhőnek, az kiszámolja, aztán vissza küldi neten, miközben a hardver gyártók azon próbálnak spórolni, hogy gépen belől minél hamarabb cikázzanak az adatok:D -
#13 Wow, még egy lépés a felé, hogy a "nagy testvér" mindent lásson... CIA, belbiztonsági szervek, stb. -
#12 az internet átlagsebessége jó esetben is 200-300 kilobájt / szekundum LEfele és ennek töredéke FELfele, hogy jön bármilyen alkalmazás is ahhoz a mai gigabit/sec-es világban amik egy alaplapon mocorognak hogy ilyen lomha 20 évvel ezelőtti sebességgen mocorogjon?! és hogy jön ehhez egy operációs rendszer ???!?!?!?!?!
-
franko2 #11 Na meg ha egy oprendszer nem képes egy felhasználót rendesen kiszolgálni akkor ettől a fejlesztőtöl várunk egy olyan oprendszert ami több millió esetleg pár milliárd felhasználóval boldogul. -
franko2 #10 Én csak azt nem értem hogy ha vannak olyan bonyolult feladatok aminél a sok server gép nem bírja a számítást és ezért besegíthet az átlag ember mint pl a SETI-nél akkor ez fordít hogy fog müködni, és eggyeltalán mi értelme van, azon kívül hogy így valaki mindent láthat. -
Abysmal #9 Ha havidíjas lesz (és gondolom az lesz a szerverek miatt) akkor biztos nehezen fog elterjedni, meg a bizalom és sok egyéb miatt is, de azért viccesen hangzik, hogy egy 7-8 éves P2-es, integrált videó kártyás gépen (vagy mi lenne ennek a gépigénye?) elfutna mindenben max-ra állítva pl. a Crysis! -
endrúdí #8 ... vagy mint az XBOX-nál, egy háttérkép ennyi, egy sorozat megnézése annyi, egy levél emennyi, egy kis online játék annyi... és így tovább
Mégiscsak jobb, ha a Windows felhasználók fizetnek 10 - 20 rongyot havonta a cégnek. -
endrúdí #7 Szerintem az lesz a vége, hogy nem kell a gépre office-t installálni, meg semmilyen microsoft terméket (természetesen az oprendszert 50 ezerért), beadni a kis bankártyaszámot, és amikor használná az ember az office-t vagy valamit, némi aprópénzért indításonként, vagy napi díjért cserébe már indul is a progi.
Sok kicsi sokra megy ... Mint az 1 dolláros zeneszám az apple-nél -
Gipsz75 #6 Ez szép és jó, de mekkora sávszélesség kell neki ? Ill. mi van ha megszűnik a netkapcsolat ? -
#5 hát aztán gondolom ezt jobban meg lehet majd fizettetni mint az 5 évenkénti windows kiadást.... hát szerintem ez vállalatoknál működne, de már oktatásban is használják az ilyen elven működő vékony klienst igaz az linux alapú, az ötlet már nagyon régi, de nem terjedt el és remélem nem is fog. -
Kovász #4 "Én arra lennék kiváncsi hogy milyen szolgáltatások futnak a távoli számítógépen, pl ha elindítom a számológépet, annak az utasításai is egy távoli számítógépre érkeznek ? És mi van akkor ha olyan alkalmazást futtattok ami megterheli a szervert?"
Itt nem egy darab szerverről van szó, hanem rengetegről, szerte a világon. Úgy működik kb. mint a SETI vagy a FOLDING cuccosok, csak fordítva: itt nem a juzerek gépei végzik a számítási műveleteket, és küldik el az eredményeket a "központba", hanem fordítva, a sok-sok szerver számol, te meg kapod a végeredményt. Vagy lásd még a régi terminálos módszert: van egy központi szerver, ez számol, és van sok-sok terminál, ahonnan a juzerek kiadják az utasításokat. Maga az Azure meg egy héjprogram, amit pl. windowsból elindítasz, aztán innen indítod a távoli gépeken futtatandó dolgokat.
"Vírusoooooook...."
Na ja, mert most nincsenek...
"És pl milyen folyamatok? Mert a szövegszerkesztés, játék, böngészés esetében ezt nem tudom elképzelni. "
Szövegszerkesztő, stb. ugyanúgy működik ennél a "felhős" megoldásnál, mint most: a szoftver betöltődik a memóriába, csak itt nem a saját gépedébe, hanem a távoli gépébe, és itt fut. Tehát nem kell, hogy a te gépedbe legyen 8 giga ram az office 20 futtatásához, elég ha az oprendszert meg magát ezt az Azure kezelőprogit viszi, mert az office futtatásához szükséges erőforrásokat majd a távoli gépek fogják szolgáltatni. A játékok meg szintén hasonló elven működnek: a sok számítást nem a te saját procid meg videókártyád végzi, hanem a távoli gépeké - te elküldöd a kiszámítandó paramétereket, a távoli gépek lerenderelik a képet, majd visszaküldik a végeredményt. Ehhez mondjuk nyilván nem árt vmi vaskosabb sávszél is, de elméletben működik a dolog:)
-
Vardar #3 A számításaimat ők látják, kezelik. Tehát bármit megtudhatnak rólam? És pl milyen folyamatok? Mert a szövegszerkesztés, játék, böngészés esetében ezt nem tudom elképzelni. -
#2 Vírusoooooook.... -
#1 Én arra lennék kiváncsi hogy milyen szolgáltatások futnak a távoli számítógépen, pl ha elindítom a számológépet, annak az utasításai is egy távoli számítógépre érkeznek ? És mi van akkor ha olyan alkalmazást futtattok ami megterheli a szervert ?