MTI

EU egyeztetés a gyerekek internetes védelméről

Bár közös európai családügyi politika nem létezik, az Európai Unió francia elnöksége arra törekszik, hogy e terület bizonyos kérdéseiben egységesebb uniós irányvonal alakuljon ki; ilyen például a gyermekek védelme az internet veszélyeivel szemben.

Kovárik Erzsébet szociálpolitikai szakállamtitkár beszélt erről csütörtökön az MTI-nek Párizsban. A szakállamtitkár az EU illetékes minisztereinek informális találkozóján képviselte Magyarországot. Az államtitkár szerint a nagyon különböző tapasztalatok ellenére mára valamennyi tagország felismerte: a gyerekek különösen akkor veszélyeztetettek, amikor felügyelet és ellenőrzés nélkül használják az internetet. Norvégiában például már olyan szűrők léteznek, amelyek megakadályozzák, hogy a gyerekek a számukra veszélyes weboldalakat elérhessék. Lehetőséget biztosítanak a szülőknek, hogy jelezzék a rendőrségnek, ha gyermekekre nézve veszélyes oldalakra bukkannak.

Ezzel szemben más országok még csak ott tartanak, hogy felhívják a figyelmet a problémára, és a tájékoztatás megszervezésén gondolkodnak - mutatott rá Kovárik Erzsébet. Hozzátette: Magyarország még csak most kezdi felmérni a veszélyeket, igaz, az internethasználat még nem olyan elterjedt a gyermekek körében, mint Norvégiában vagy Angliában, ahol 80-90 százalék között mozog ez az arány.

A tagállamok családtámogatási rendszereiről is eszmecserét folytattak a szociális miniszterek, különös tekintettel a gyermekek napközbeni elhelyezésére és a nők munkavállalási lehetőségeire. A család és a munka összeegyeztethetősége kapcsán elhangzott, hogy az édesapáknak is egyre nagyobb szerepet kell vállalniuk a családok életében. Az államtitkár példaként említette a skandináv országokat, ahol a gyermeket nevelő nők közel nyolcvan százaléka dolgozik, mert a gyermek napközbeni ellátottsága egészen kiskortól megoldott. A francia, német és osztrák tapasztalatokat pedig azért tartja figyelemre méltónak az államtitkár, mert a két országban nemcsak állami feladatnak tekintik a gyermekek elhelyezését, hanem az a munkáltató, azaz a magánszektor számára is nagyon fontos kérdés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • redfish #1
  Kicsit unom már, hogy mindent "központilag" akarnak szabályozni!!!
  Bízzák a szülőkre nyugodtan a gyerekeik felügyeletét és nevelését, nem kellene alapból hülyének nézni a szülőket!
  Tudunk figyelni a gyerekeink internetezésére.

  Mondjuk, egyelőre azzal nem tudok mit kezdeni, amikor a 16 éves középiskolás gyerekem angol tanára olyan linket küld el a tanítványainak emailben (így szokta küldeni a külön feladatokat hétvégére), amiben 1 videót kellene megnézni, de az oldalon körben 8 reklámból 6 keménypornós oldalakat hirdet!!!

  Jó ötlet, hogy az apukák is vállaljanak többet a gyereknevelésben ill. az otthoni feladatokban, de akkor egyúttal törvényben szabályozhatnák, hogy Mo-on is keressen a családfő annyi pénzt 8 órás munkával, amennyiből megélhet az egész család! (Mint pl. Svédországban, vagy Ausztriában vagy Németországban.)
  Akkor nem lenne muszáj nekik 10-16 órákat dolgozni, az anyuka sem robotolna 10-12 órákat és sokszor még ebből sem lehet megélni.

  Valahogy az ilyen dolgokat is EU-normává tehetnék.

  Vannak még ötleteim...