Napi Online

Uniós pályázat a mobil műholdas szolgáltatásokról

Az Európai Bizottság pályázati felhívást intézett az európai szintű műholdas hírközlési szolgáltatásokat biztosító vállalkozásokhoz - tudatta a bizottság magyarországi képviseletének közleménye.

Az egyebek mellett nagy sebességű adatátvitelt, mobiltelevíziózást, katasztrófa-kárenyhítést és távgyógyászatot nyújtó szolgáltatók most első ízben egységes európai kiválasztási eljárás, nem pedig 27 különböző nemzeti feltételrendszer alapján nyerhetik el a megbízást. Erre az Európai Unió mobil műholdas szolgáltatásokról szóló új határozata nyújt módot, amely ez év júliusában lépett hatályba.

A mobil műholdas rendszerek rádiófrekvenciák igénybevételével biztosítanak szolgáltatásokat adott mobil földfelszíni állomás és egy vagy több űrbeli vagy helyhez kötött földfelszíni állomás között. Az új európai kiválasztási eljárásnak köszönhetően 2009-től a vállalkozások Európa egész területén innovatív, vezetéknélküli szolgáltatásokat biztosíthatnak egy erre a célra fenntartott frekvenciatartományon belül.

"A mobil műholdas szolgáltatások rendkívüli előnye, hogy az Európai Unió területének csaknem egészét lefedve, nemzeti korlátok nélkül, sokmilliónyi európai polgárhoz juttathatók el. Példátlan lehetőségeket tartogatnak nemcsak a nagyvárosokban, hanem a vidéki, gyérebben lakott területeken élők számára is" - jelentette ki Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalmi és médiaügyi biztosa. "Ezek a műholdas szolgáltatások mindazonáltal jelentős beruházást igényelnek, s így egyszerű és zökkenőmentes eljárások, valamint hosszú távú jogbiztonság nélkül elképzelhetetlenek. "

Az érdekelt vállalkozások 2008. október 7-ig nyújthatják be pályázataikat az Európai Bizottsághoz. A kiválasztási eljárás első szakaszában a pályázóknak arról kell tanúbizonyságot tenniük, hogy technikailag és gazdasági hátterüket tekintve felkészültek a műholdas rendszerek időbeni üzembe állítására. A második szakaszban a jelentkezők többek között az alábbi területeken mérettetnek meg: a szolgáltatások kiépítésének sebessége az összes tagállamot tekintve; a szolgáltatáskínálat, ezen belül a vidéki térségek számára biztosított szolgáltatások; a szolgáltatásokat igénybe vevő végfelhasználók száma, a közérdekű célok szolgálatának mértéke és a spektrumkihasználás hatékonysága. A tagállamok mindegyike köteles saját területén belül biztosítani a működés jogát a nyertes pályázónak. A pályázók számától függően a bizottság várhatóan 2009 első felében zárja le a kiválasztási eljárás első szakaszát. Az első ilyen típusú műholdak így már akár 2009-ben pályára állhatnak.

A műholdas hírközlési ágazat világviszonylatban 77 milliárd eurós piacot képvisel, amely 2007-ben további 16 százalékkal bővült. Csak műholdas szolgáltatásokból világszerte mintegy 38 milliárd euró bevétel származott. Az európai vállalatok meghatározó szerepet töltenek be e piacon: az európai űripar a műholdgyártás, a pályára állítás és a műhold-üzemeltetés világpiacának 40 százalékát tudhatja magáénak. A világ öt legnagyobb műholdrendszer-üzemeltetője közül három európai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!