MTI

Magyarországon lesz az uniós kutatóintézet

Budapesten lesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelye - így döntöttek szerdán Brüsszelben, egyhangúlag, az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei.

Mojca Kucler Dolinar, az elnöklő szlovén tudományügyi miniszter az ülés után méltatta a döntést, amely - mint mondta - lehetővé teszi, hogy az intézet az uniós innovációs és tudományos kiválósági törekvések motorja legyen. Magyarország mellett szerdán már csak Lengyelország versengett a székhelyért. A határozat mindazonáltal nem számít igazán meglepetésnek, mert már korábban is a tagállamok nagy többsége Budapest mellett tette le voksát, ráadásul olyan kiválasztási kritériumokat szabtak, amelyek csak Magyarországra illettek a jelöltek közül.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter korábbi közlése szerint az intézet a legtöbb szempontból ideális Infoparkban kap helyet. Az Európai Unió kutatóközpontjának felállításáról tavaly nyáron született meg a végleges döntés. Az intézet 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik majd, várhatóan 50-60 fős személyzettel kezdi meg működését. Első programjai a megújuló energiaforrások és a klímaváltozás témakörében indulnak majd.

Gyurcsány Ferenc szerint az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) pályázatának győzelme a magyar tudomány által eddig elért eredmények elismerését és az ország jövőbeni fejlődése iránti bizalmat jelenti. Az EU tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei szerdán Brüsszelben egyhangúlag döntöttek úgy, hogy Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gordonw #1
    Hajrá, erre érdemes pénzt áldozni:
    "megújuló energiaforrások és a klímaváltozás"

    Kishazánkban mi már az ilyet jól ismerjük, de a többi pályázó ország mit gondol erről:
    "olyan kiválasztási kritériumokat szabtak, amelyek csak Magyarországra illettek a jelöltek közül"
    :-)