Napi Online

Halogatott IT-fejlesztések a bankoknál

Sok bank a kiugró egyszeri költségek miatt halogatja már évtizedek óta központi IT-rendszerének cseréjét - mondta Szendrey Attila, a Deloitte vállalati kockázatkezelési szolgáltatások üzletágának szenior menedzsere.

A belső rendszerek apránkénti, utólagos javításokkal, eseti bővítésekkel végrehajtott fejlesztése bonyolult, gyakran átláthatatlan informatikai "szövetet" ad. Ennek fenntartása - és működésben tartása - a legtöbb piaci szereplő megítélése szerint túlságosan kockázatos, és főleg drága.

A bankszektor szereplői felismerték, hogy a cselekvés, vagyis a központi IT-rendszer cseréje ma már jóval kisebb anyagi ráfordítást és kockázatot jelenthet a számukra, mint továbbra sem tenni semmit, és kitartani a több évtizede toldozgatott banki informatikai rendszerek mellett - tette hozzá a Deloitte szakértője.

Szendrey szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a bankok IT-ráfordításainak közel 80 százalékát a központi rendszer üzemeltetése és karbantartása emészti fel, vagyis ezen a területen jó eséllyel lehet lefaragni a máig tetemes költségekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!