Gyurkity Péter

Mindent leköröz a Wii az USA-ban

Bár nemrég a Microsoft egy fontos mérföldkő eléréséről számolt be, a Nintendo minden riválisát lekörözi a tengerentúlon, hiszen áprilisban több konzolt adtak el, mint a konkurencia összes tagja együttvéve.

Az NPD Group friss adatai érdekes részletekre világítanak rá, legalábbis ami az amerikai eredményeket illeti. Kiderült ugyanis, hogy dacára az Xbox 360 jó eredményének, illetve a GTA IV hihetetlen eladási adatainak, a Nintendo Wii óriási előnyre tett szert áprilisban és egyértelműen elhódította a teljes hónapot, miközben a többik szinte csak vegetáltak.

A 2007 elejéig visszamenő összesítő táblázat megmutatja, hogy tavaly a Wii csekély előnnyel vezetett a többiek előtt, és idén, az év eleji visszaesésből is alaposan kivették a részüket. Februártól kezdve azonban a Wii és a riválisok útjai szétváltak, és azóta egyetlen konzol sem tud lépést tartani a hangsúlyt a játékélményre helyező megoldással. Márciusban már óriási volt a különbség, és ezt áprilisban sikerült tovább növelniük, mivel a konkurencia folytatta a visszaesést. A Nintendo 30 nap alatt 714 ezer példányt adott el a Wii-ből, míg a Sony és a Microsoft alig 188 ezret tudott értékesíteni saját vezető megoldásaiból.


Ami a teljes piacot illeti, itt csaknem 50 százalékos bevételnövekedést regisztráltak a konzol- és szoftvereladásokból 2007 áprilisához képest. A játékosok összesen 1,2 millió hagyományos, nem hordozható készüléket vásároltak meg, amit további 607 ezer hordozható változat egészített ki. Elemzők fontosnak tartották megjegyezni, hogy idén márciusra esett a Húsvét, ezzel pedig az áprilisi adatokat nem dobta meg az ünnepi roham, ellentétben a tavalyi évvel.

A játékeladásoknál természetesen a GTA IV vezeti a rangsort, mégpedig az Xbox 360-ra írt változat, amelyből 1,85 millió példány kelt el. 1,12 millióval követi őt a Wii-re írt Mario Kart with Wheel, a PS3-ra írt GTA IV pedig kereken 1 millió példányban talált gazdára áprilisban. A negyedik helytől szinte már csak a "futottak még" kategória tagjai találhatók meg a listán, a dobogóról ugyanis elég messze áll a Wii Play a maga 360 ezres adatával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • danih81 #21
    Szerintem:
    egyszerűen meg felesleges összehasonlítgatni a Wii-t a PS3-al (vagy az Xbox360-nal)... Más a célközönsége.
    A Wii egy "buli-játék", barátokkal jó vele játszani, marhulni, igazi társasági konzol, a játékok hozzá ennek megfelelőek. Hülyülünk egyet aztán megyünk tovább.
    A PS3 Xbox360 pedig inkább egyedüli játékra lett kitalálva, mármint a legnagyobb durranások rá azok, lásd pl GTA4. Inkább kockulásra való. Vagy ha többjátékos, akkor a neten keresztül, látatlanban (Halo 3).
    Ezek miatt én a Wii mellett teszem le a voksom, azt veszem meg. Én pl. nem tudnék órákon át kockulni FPS (vagy akármi) előtt, szóval a grafikailag egyértelműen erősebb konzolok nem nekem valók. (Még sosem találkoztam azzal, hogy egy jó társaságban előkerül a PS3... Wii viszont előbújik néha :))
    Ez egy cross :)
  • dez #20
    Mit jelentene a jól fogyás? Mint a Wii? Az is csak átlagosan 1,5x jobban fogy, mint ahogy a PS2 is korábban.
  • dez #19
    Még te is? Ez mit jelent? Te, mint optimista PS3-fan? Ja, nem, mert akkor nem írnál olyat, hogy a PS3 csak fizikai minőségben jobb. De mindegy, nem volt túlzottan várható, hogy a PS3 sokkal jobban fog fogyni, mint az Xbox360, vagy éppen korábban a PS2. Így az 1 éves lemaradást időbe tellik behozni. (Persze Japánban gyorsan ment, és Európában is sikerült nemrég. Az USA piac keményebb dió.)
  • NeoMaN #18
    Jujj, köszönjük a "szakértést"!
    :DDD
  • cateran #17
    Nem egészen erre gondoltam:) Az hogy jobban fogy, mint az X-box360,nem jelenti azt hogy jól fogy:)
  • peat666 #16
    Azért ha 1 éve azt mondta volna valaki hogy 2008 májusában még 6 millió géppel fog vezetni x360 ps3 előtt még én is megkérdőjeleztem volna. Végülis még mindig majdnem ugyanaz a két gép ha játékra használják csak fizikai minőségben van nagy előny ps3-nál, de most hogy más régiókban sikeresek talán elindul egy erősebb kínálati különbözőség kialakítása. A gta4 szerintem kifejezetten ijesztő hogy mind2-n a legsikeresebb játék (lesz vagy már lett), ez nagy baj, két termék amin ugyanaz a szolgáltatás arat...

    A wii fikázóknak, nekem eddig wiim volt, a játékok drágák rá és Mo-n lehetetlen a normális csere a nagy warez miatt. Most x360-am van, mert ezt bírja pénztárcám, már 3 ezertől vannak rá új, nem rossz játékok. A csere is sokkal könnyebb. Jelenleg egy nagyobb címem van, GoW. A bibi az hogy metroid komolyságban, történetben, kreativitásban, irányításban úgy a sarokba ba***a szegényt hogy...de a grafika ahhoz képest valóban más kategória, nem vitatom és gow is nagyon élvezetes látványorgia, de ennyi és nem több.
    Autós játékban viszont x360 már több fronton is jobb, ezt beismerem, arra wii mote nem annyira nyerő. De fps-re ami szigorúan hardcore fajta játék konzoltéren szigorúan le kellene másolni azonnal a wii moteot. De itt sok wii fikázó életében nem játszott pl fpst a nindendo gépén, ordít róluk a tapasztalatlanság. Cikik vagytok. Gyenge gép, de vannak rá nagyon nagy alkotások és lesznek is mind egy mind többszemélyes játékokban.
  • dez #15
    De hát be is indult, leglábbis pl. Európában, ahol már le is kőrözte az Xbox360-at összeladásokban (most jelentették be). Az USA-t leszámítva máshol is hasonló a helyzet, csak arról nincs hivatalos adat. A USA-ban meg kiegyenlítődtek az eladások.
  • cateran #14
    Hihi...mire is ment a Ps3 a tudásával?(ha csak 50 forintot kaptam volna minden olyan komment után a megjelenése óta,ami bejelentette, hogy most aztán beindul- most valahol a bahamákon lógatnám a lábam:P) Vagy tegye fel a kezét aki a gyógyszerkutatásokban való részvétel miatt vett 1 ps3-at :D
    Az X-boxot nem említem,mert azt mindenki lehúzta és -csakúgy mint a wii-nek- senki sem jósolt nagy jövőt neki....(bár több x-box tulajjal találkoztam, mint wii vagy ps3 tulajjal...olyan 6:0:0 az x-box javára...habár ez szart se jelent)
  • Dzson #13
    (A "tudásáról" nem beszélve.)
  • Dzson #12
    A Wii-t nem kéne egy lapon említeni a másik két konzollal.
    Teljesen más a célközönsége ugyanis.