SG.hu

1,4 millió magyar netezik szélessávon

2008 márciusában 1,39 millió fölé emelkedett a vezetékes szélessávú előfizetések száma, miközben folyatódott a vezetékestelefon vonalak számának lassú csökkenése, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Az NHH gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók és a négy legnagyobb kábeltelevíziós társaság önkéntes adatközlésére épül. A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma márciusban 0,5 százalékkal közel 763 ezerre emelkedett.

Az ADSL növekedési üteménél lényegesen gyorsabban, márciusban 1,4 százalékkal a kábelmodemes előfizetések száma. A gyorsjelentésben szereplő négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) szélessávú internet-előfizetőinek száma a hónap végén 446 ezer volt, és mivel a négy cég részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 70 százalékos, így a szélessávú internetszolgáltatásra kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma országosan 628 ezer körül volt március végén. Így az ADSL és kábelmodemes előfizetések száma február végén 1,391 millió volt Magyarországon, az egy évvel korábbi 1,086 millió és a 2007 végi 1,327 millió után.


(Az International Technology and Innovation Foundation (ITIF - www.itif.org) nemrég felmérte az internet elterjedtségét és sebességét, valamint árát a világ országaiban. A listáról kiderül, hogy Európa a világ internet-nagyhatalma, hiszen az első 15 között tíz európai ország található. A listavezető Dél-Korea, második Japán, harmadik Finnország. Magyarország Kelet-Európából egyedüliként jutott a legjobb 25-be.)

Márciusban a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak száma 12 ezerrel 3 millió 224 ezerre csökkent. Ennek megfelelően a 100 lakosra jutó hangátviteli csatornák száma a februári 32,22-ről 32,11-re, míg a háztartások telefonellátottságának aránya 64,07 százalékról 63,96 százalékra csökkent. A kezdeményezett hívások hossza márciusban 581 millió perc volt a februári 570 millió perc után. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama az előző havi j176,1 percről 180,2 percre emelkedett, míg a kezdeményezett hívások átlagos időtartama márciusban 3,24 perc volt a februári 3,29 percre után..


A közvetítőválasztást igénybevevők száma a februári 745 ezerről 722 ezerre csökkent. Az előfizetők a hívásaikat márciusban is több mint 11 százalékban kezdeményezték közvetítőválasztáson keresztül és ebben a hónapban összesen 65 millió percet telefonáltak ezen a módon. A számhordozhatóság keretében az előfizetők a szolgáltatók között márciusban mintegy 7 ezer számot hordoztak szolgáltatóváltással. A 2004 januárja óta az előfizetők számára a szolgáltatók közötti váltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében eddig közel 266 ezer szám mozgott a szolgáltatók között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kernerster #2
    2008 márciusában 1,39 millió fölé emelkedett a vezetékes szélessávú előfizetések száma, miközben folyatódott a vezetékestelefon vonalak számának lassú csökkenése, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).
    ->SKYPE
  • dzsagon #1
    én vagyok egy