Alex

Fókuszálás képkészítés után

A fényképezés legrégibb, leggyakoribb problémáinak egyike, ha egy általunk készített fotón nem odakerült a fókusz ahova kellene.

A szilicíum-völgyi Refocus Imaging technológiája ezt a gondot hivatott megoldani. A cég a fényképezőgépeket egy speciális lencsével egészítené ki, és a kapott adatokat új módon dolgozná fel. Ezáltal lehetőséget nyújtanának arra, hogy a fotósok képeiket kijavítsák, illetve a néző kezébe adják a fókusz kiválasztásának lehetőségét. "A fényképezőgépekben lévő fizikai eszközök nagyban korlátozzák a teljesítményt" - nyilatkozta a CNetnek Ren Ng, a cég vezetője. "Ami mi csinálunk az jóval több egy kétdimenziós felvételnél. A fény összegyűjtése után szoftveresen végezzük el azt, amit egyébként a hardver csinálna meg." Közlése szerint a technológia nagyban javítja a termékek teljesítményét, így remélik, hogy azt el tudják adni a fényképezőgép gyártó cégeknek.


A hírben látható néhány példa a Refocus Imaging technológiájának működésére. A képek mellett lévő sávon tetszés szerint állíthatjuk be a fókuszt, de a fotón lévő háttérre vagy személyre, illetve a kép valamely részére klikkelve is átpozícionálhatjuk azt. Ng közlése szerint a technikának számtalan előnye van. Elsőként, mivel exponálás után is állíthatunk a fókuszon, így felgyorsítja a képkészítés folyamatát, nem kell megvárnunk, mig a mechanika élesre állítja a témát. Másodsorban kiválóan finomhangolhatók a képek, a mélységélességgel játszva a fotósok pontosan úgy állíthatják be a képet, ahogy azt elképzelték.

Ng úgy gondol a technikára, mint a felsőkategóriás gépek nyers képeire, mely közvetlenül a szenzor rögzítette információt tartalmazza RAW formátumban. "Ez ráadásul jóval több adatot tartalmaz annál, olyan kreatív lehetőségeket nyit meg, amiket ma még elképzelni sem tudunk." Közlése szerint szintén előny, hogy a technológia jobban működik kevés fénynél. Azáltal, hogy a fény optikai jellemzőit egy számítógép, és nem pedig a kamera lencséi alakítják át, kijavíthatók az aberrációk, javítható a lencsék élessége, kontrasztja, és csökkenthető azok gyártási költsége.

Persze nincsen ingyen ebéd, vannak hátrányok is. A legfontosabb, hogy - mint a minapi 3D fejlesztésnél - a hagyományosnál jóval nagyobb feldolgozási teljesítményt igényel. Tekintve a folyamatosan gyorsuló chipeket, Ng emiatt nem aggódik. Második nagy hátrány, hogy a tökéletes képhez nem használható fel a képszenzor teljes felbontása. A veszteség arányát nem közölte, de leszögezte, hogy a leggyakoribb 10 x 15 centis nyomatok minden gond nélkül elkészíthetők.


Még az 1990-es években volt egy kutatási projekt, melynek keretében száz kamerát irányítottak egy témára, majd a végeredményt egyetlen képben egyesítették. Ng szerint a Refocus Imaging technológiájával ugyanez a tömörítés ma már egyetlen fényképezőgéppel végrehajtható. **** A vállalat csak egyike azoknak a cégeknek, melyek azt próbálják kihasználni, hogy jóval több információt rögzít egy fényképezőgép annál, mint ami végülis megadott beállításokon át egy fotóvá alakul. Ng analógiaként a fotókat egy röntgenfelvételhez hasonlította, saját megoldásukat pedig egy CT vizsgálatként, ahol az orvos a beteg testébe bármilyen irányból belenézhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Möci #17
    A SONY biztos megveszi majd, mert tuttira jó lesz neki a mosoly-felismerő szoftveréhez, melyet egy búvárszemüvegbe épít, amit tekeréssel lehet feltölteni.

    Egyébként ez a búvárszemüvegbe épített digicam nem is hülyeség..., végtelen pixelszámú, legalább 8 coll-os LCD-je van, ami egyben átnézeti kereső is.
  • G0blin #16
    ez egy címeres faszság.
  • immovable #15
    én mindháromra ;)
  • gabeei #14
    A szőkére én is ráfókuszálnék...
  • babajaga #13
    Akinek probléma a fókusz az ne fotózzon nem kötelező.Olyan ez mintha valaki azon panaszkodna hogy ő száguldani tud az autóval csak ne kellene megállni, mert az nem megy.
  • Flashy #12
    ja, ez a francos ARCdetektálás mekkora hülyeség pedig az embert sokszor nem is az érdekli :D
  • Flashy #11
    "A fényképezés legrégibb, leggyakoribb problémáinak egyike, ha egy általunk készített fotón nem odakerült a fókusz ahova kellene."
    azért ez is kicsit fura szemszög, kb azt mondja, hogy főzni akarok, véletlenszerűen összedobálok 5-10 hozzávalót, és valami miatt (talán mert rossz anyagból van a fazék vagy repedt a fakanál) csak nagyon ritkán lesz jó ízű az étel. a fókuszálás a fényképezésnek nem problémája, hanem velejárója, célja...
  • Nagy01 #10
    A csaj mellére próbáltam aztán láttam csak hogy nem úgy működik:DDDDD.
  • willcox #9
    A legolcsóbb gépek (focusfree) által készített képekkel ez simán megoldható. Persze minimum 1.5 métertől távolabbi dolgokra.
  • kay3 #8
    0Speed0: a normál képben (még a RAW-ban sem) nincsenek benne ezek az információk. Tény, hogy a jpeg veszteséges tömörítés, de eleve már csak a képpontok színéből tud veszíteni. Ahhoz hogy tetszőlegesen fókuszálni tudj utólag, még ezen kívül is kell valami plusz információ.
    Ha nagyon leegyszerűsítve közelítjük meg a dolgot, akkor azt mondanám hogy most a képek kizárólag 2D-sek, ha utólag akarsz fókuszálni akkor valahogy 3D-be kell mentened, ezt legegyszerűbben úgy teheted meg ha (tegyük fel) piszok gyorsan mozgatod az optikát, és pl. 10 centis távolságonként készítesz egy képet. Ez persze nyilván nem megy, mert nagyon sok tárhelyet igényelne és a mechanika se bírná.

    Nem tudom hogy csinálják, a tippem a dekonvolúció (egy életlen kép élességét meglepő módon elég jól vissza lehet állítani egy Fourier-transzformációs trükkel, de néhány olyan adat is kell hozzá amit egy normál képből nem tudsz kinyerni - gondolom erre kellhet a plusz lencse).