Gyurkity Péter

Három AMD Phenom érkezik idén

A friss hírek szerint az AMD megerősítette az első három Phenom asztali processzor pontos jelzését és technikai jellemzőit. Ezek a 9000-es sorozat tagjaiként érkeznek még idén, az első FX viszont csak jövőre jelenik meg.

A közelmúltban folyamatosan beszámoltunk a processzorgyártó terveiről, kitérve a várható négymagos, illetve legújabban a hárommagos változatokra. Most ismét újabb részletek jelentek meg a világhálón, amelyek szerint idén összesen három négymagos Phenom chip érkezik meg a boltokba, míg a további változatokat csak 2008-ban ismerhetjük majd meg.


A VR-Zone szerint az AMD megerősítette, hogy novemberben a Phenom 9500 és 9600 jelenik meg, ezek lesznek a natív négymagos asztali család első példányai. Őket követi decemberben a harmadik testvér, a 9700, amely több részletben is eltér majd az első párostól. Az első FX-chip viszont az FX-82 lesz, megjelenése csak 2008 első negyedévében várható, egy további változat pedig a második negyedévben debütál majd a nagyközönség előtt. Lássuk a részleteket!


A 9500, vagyis a család legkisebb tagja 2,2 GHz-en fut, míg a 9600 esetében az órajel 2,4 GHz. Fogyasztásuk 89 watt, a HyperTransport busz frekvenciája pedig 3,6 GHz. A 9700 az órajelre még rátesz 200 MHz-et, ami ezzel 2,6 GHz-re nő, a HT busz pedig 4 GHz-en fut, a fogyasztás viszont szintén emelkedik, mégpedig 125 wattra. Valószínűleg ugyanennyit igényel majd az FX-82, amelynek órajele valószínűleg 2,6 GHz felett lesz. A másodszintű gyorsítótár mérete mindegyik chip esetében 2 MB, vagyis magonként 512 kB, ahogy azt mostanában megszokhattuk. A 65 nanométeren készülő processzorok legfeljebb 800 MHz-es DDR2 memóriát támogatnak.

Az első negyedévben valószínűleg a 9800 formájában érkezik egy újabb változat talán 2,8 GHz-en, és természetesen az FX-sorozat is kibővül. Ez utóbbi chipről viszont még semmit nem tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #22
    Mondjuk inkább úgy, hogy 2 v. 4 procimag, mert az egész prociban van más is azon kívül, viszont a többmagosokban csak egy-egy közös.
  • dez #21
    Jól mondod, de még azt is hozzá kell venni, hogy az AMD TDP-ként az abszolút maximumot adja meg, amit a proci elméletileg fogyaszthat, miközben az Intel a hétköznapi terhelési maximumnál mért fogyasztást. Így az AMD-s TDP-ből le lehet vonni úgy 20-25%-ot, hogy megkapjuk az Intel-féle TDP-t.
  • JTBM #20
    A c2d-ban 2 proci van, a Phenomban pedig 4 db.
    Ha megfelelő programot használsz, akkor a Phenom teljesítménye 4-szeres, ha nem akkor kb. egyenlő.
    Nekem a c2d-t csak a Supreme Commander használja ki, a többi program csak annyit nyer, hogy kap 1 core-t 100% használatra és minden más a 2. core-on fut.
    Egy olyan játéknál, ami 100% körül hajtja az első core-t, az kb. 30-50%-ban hajtja a 2. core-t is, mert pl. az I/O műveletek (HDD, network) elég sok CPU-t esznek.
    A 4 core-nak viszont csak akkor lesz értelme, ha megfelelő software van alatta, pl. egy adatbázis kezelő, CAD v. raytracing v. hasonló.
  • sgember #19
    Csak kíváncsi voltam, hogy figyelsz -e. (ezt jól elírtam, biztos megzavart a bácsi vigyora, integrálhoz is kevés vagyok sztem. :) ) A fogyasztáson kicsit csodálkoztam én is.
  • dez #18
    Azért már asztalon is van egy csomó többszálas program, és lassan egyre több játék is ki fogja használni. (Egyébként integer, magyarul egész szám [/fixpontos], nem integrál. ;) ) Mondjuk olyan többszálas programokban igazán nagyon jó, amik egyben SIMD-esek is (SSEx), és ezekből kevés van asztalon (pl. videofeldolgozók).
  • dez #17
    Nos egy picit többre lehetett számítani, ami az órajeleket illeti. AMD már többször demózott idén 3 GHz-en járatott chipeket, és azt mondták, még idén a piacon lesz, mármint úgy, ahogy bemutatták. A fogyasztás sem kicsi, tuti, hogy ez még nem az első igazán jónak mondható stepping.
  • dez #16
    Frissített BIOS kell hozzá, ami már felismeri ezeket az új procikat is.
  • Sanyix #15
    sőt, érdesbe is.
  • danithe #14
    Ez sima PC-be is jó? :S
  • Vorpal #13
    csak a jó fejekért.)