Gyurkity Péter

YouTube: indulnak a videoreklámok

A keresőcég az AdSense programot bővíti ki videós tartalmakkal. A partnerek által a YouTube rendelkezésére bocsátott anyagokat több ezer weboldalon teszik közzé, némi reklámmal kísérve.

A cég közleménye szerint mától számos weboldal vehet át közvetlenül olyan videókat a YouTube oldalairól, amelyeket a szerződött partnerek biztosítanak, illeszkedve az adott oldal tematikájához és a látogatók fő érdeklődési köréhez. A tartalmak a megszokott formában, beillesztett videóként jelennek meg, az egyetlen különbség, hogy a tetején banner, illetve az alsó szegmensben szöveg formájában reklám jelenik meg, amely szintén az oldal tematikáját követi.

A programban résztvevő oldalak ennek megfelelően kiválaszthatják a számukra érdekes témákat és ehhez kapcsolódó videókat tehetnek közzé, amelyek közvetlenül a YouTube portálról érkeznek. Egy főleg autókkal foglalkozó internetes oldal például kizárólag személygépkocsikkal kapcsolatos videókat közölhet, amelyek megtalálhatók a Google partnereinek kínálatában - bármely felvétel tehát nem kerülhet ki, főleg azok az amatőr alkotások nem, amelyek tízezrével megtekinthetők a YouTube-on. A kínálatot jelenleg több mint 100 szerződött partner szolgáltatja, meghatározott témakörhöz illeszkedve.

A keresőcég közleménye leszögezi, hogy a beágyazott videoreklámok kizárólag a felhasználó engedélyező kattintása után indulnak el, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy a weboldalak ezrei automatikusan az arcunkba tolják majd a különböző felvételeket. Mindez pusztán a meglévő rendszer kiegészítése, hiszen az AdSense keretein belül eddig szöveges és képi tartalmakat helyezhettünk el oldalainkon, a megoldás egyáltalán nem új.

A szokásoknak megfelelően a Google megosztja a reklámokból származó bevételeket a tartalomszolgáltatóval, valamint az azt közlő weboldallal - ez az értelme a reklámokkal kísért felvételek közlésének. Jelenleg átlagosan a bevétel 60-80 százaléka kerül a partnerekhez, meglátjuk, a videók tekintetében ez hogyan alakul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #3
    Az AdSense nálam tiltva van...
  • peba #2
    Dehogy 80%... Kevesebb az! Bár engem már bannoltak az AdSense-ből. (nem a hülyegyerek kattincsámárá' módszert követtem.)
  • qtpman #1
    nyátok..