Gyurkity Péter

Egymagos Athlonokkal újít az AMD

Manapság már szinte nem is hír, ha egymagos chipek jelennek meg - az AMD teljes csendben tette elérhetővé két új változatát és az ikermagosoknál árcsökkentésre készülnek. A Panasonic eközben mindkét riválist megelőzheti a 45 nm bevezetésében.

Külső források számoltak be arról, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégis újabb egymagos Athlon processzorok bukkantak fel a boltok polcain, a szintén egymagos Sempronok, valamint a már ikermagos felépítésű Athlonok közé ékelődve. Az új jövevények már a nemrég bevezetett jelölési séma szerint sorolódnak be, ennek megfelelően a két változat teljes neve Athlon LE-1600 és LE-1620. Teljesítményükkel szintén átmenetet képeznek, az árakat azonban még nem tudni.

A processzorok órajele 2,4 és 2,2 GHz, a Socket AM2 foglalatba illeszkednek, jellemző fogyasztásuk pedig 45 watt, ami némi csökkenést jelent a korábbiakhoz képest, különösen úgy, hogy a chipek várhatóan még 90 nm-en készülnek. Az igazán érdekes azonban a másodszintű gyorsítótár mérete, ez ugyanis 1 MB, ami pontosan kétszerese annak, amit az AMD-től mostanában megszokhattunk - a gyártó magonként általában 512 kB-ot mellékel fejlesztéseihez.

A cég időközben árcsökkentésre készül, legalábbis erre utal a partnereknek a napokban szétküldött értesítés. Ez elsősorban a meglévő ikermagosok, vagyis az Athlon X2-sorozat tagjainak árát érinti majd kedvezően, az 5000+, 5200+, 6000+ és 6400+ jelölésű példányokat. Mivel ezek a chipek jelenleg sem nevezhetők drágának (a leggyorsabb 251 dolláron érkezik), minden bizonnyal mérsékelt csökkentés várható, egy kisebb kiigazítás képében.

Érdekes hír, hogy a Panasonic márkájú asztali DVD és Blu-ray lejátszókban jelenhet meg elsőként a 45 nanométeres gyártástechnológia, a Matsushita tehát mindkét processzorgyártót megelőzheti az alacsonyabb csíkszélesség bevezetésében. Igaz, ezek természetesen nem általános célú x86-os chipek lesznek, ám mindenképpen figyelemreméltó, hogy a gyártó elsőként lépi meg a generációváltást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)