Spencer

Érkezőben a Thorton magos Athlon XP-k

Immár szinte teljesen biztosra vehető, hogy hamarosan feltűnnek a piacon az első Thorton magos Athlon XP processzorok, mely chipek jöveteléről szóló híradásokat nem is olyan rég még határozottan cáfolta az Advanced Micro Devices (AMD).

Ezekről az új Athlon XP processzorokról röviden annyit kell tudni, hogy architektúrális szempontból teljesen megegyeznek az AMD jelenlegi csúcsprocesszoraival, vagyis a Barton magos Athlon XP-kkel, azonban lényeges különbség, hogy esetükben az AMD nem 512 kB, hanem csak 256 kB másodszintű gyorsítótárat alkalmaz.

Az igazsághoz tartozik, hogy a Thorton magos Athlon XP-kben gyakorlatilag éppúgy 512 kB méretű L2 cache található, mint a Barton magos Athlon XP-kben, csak éppen a sunnyvale-i székhelyű chipgyártó ezen cache mennyiség felét letiltja. A Thorton és a Barton magos Athlon XP-k között ugyancsak lényeges különbség, hogy míg utóbbi high-end kategóriás processzorok 333 MHz-es, illetve 400 MHz-es rendszerbusz-frekvenciával büszkélkedhetnek, addig a Thorton magos chipeknek meg kell elégedniük a manapság már nem éppen versenyképes 266 MHz-es rendszerbusszal.

Mivel a Thorton, illetve Barton magos Athlon XP-k architektúrális szempontból teljesen megegyeznek egymással, az AMD ugyanazon gyártósorokon állítja majd elő mindkét processzort. Várakozások szerint a Thorton forgalmazásának beindulásával egy időben jelentős mértékben javulni fog az Athlon XP processzorok kihozatali aránya, ugyanis a chipgyártónak lehetősége nyílik arra, hogy a kisebb hibákból kifolyólag Barton magos Athlon XP-ként nem eladható chipeket Thorton magos Athlon XP-kként hozza forgalomba.

Ismeretes, hogy az AMD várhatóan szeptemberben kerít sort újgenerációs Athlon processzorai, az Athlon 64 chipek hivatalos bejelentésére. Várakozások szerint az első Athlon 64 processzorok 3100+, illetve 3400+ típusjelzéssel kerülnek forgalomba, majd ezt követően az utolsó negyedévben esedékes a 3700+ típusjelű modell mutatkozik be. Az AMD azt tervezi, hogy a jövő év végén a 4300+ típusjelű Athlon 64 lesz a legnagyobb teljesítményű asztali processzora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #21
    elégnek kell lennie, ha valóban 300W - mert a noname tápok sosem adnak le akkora teljesítményt amekkora rájuk van irva
  • gonosz #18
    most 13.000 egy 2100+ thoroughbred.
    szerintem tok olcsok mar most is. Es tuning a csillagos egig..
  • Cat #17
    lol = hangosan nevet, angol rövidités
    szvsz = szerény véleményem szerint
  • MaSzKa #16
    remélem a régi xp-ket jelentősen olcsóbban adják majd el!
  • CybearBoy #15
    333-as FSB-s Tbred-B-k PR számát hogy lehet kiszámolni a proci valós sebességéből?
  • Drizzthsz #13
    Mi ez a felháborodás? A Duron is uilyen elven készült. Ez meg egy teljes értékű t-bred b barton méretű maggal-> jobban ad le hőt.
  • gonosz #11
    hat igen..
    volt benne a 700-as duron, most egy 1500+ xp van, es tervezek egy 3000+ koruli thorton-t bele ha kijon. most ki a hulye? :) na huzzal :D
  • HappyBoy #10
    Miket hallok? AMD-hez alaplapcsere kell?
  • gonosz #9
    en azert orulok.. mivel kt266a chipsetem van, csak 266 fsb-s cuccot tehetek a gepembe.. a thorton pont jo lesz hogy lecsereljem a regi procim.
  • gonosz #8
    lol :))))

    nyilvan kapitalista... fujj. egy jo komcsi rogton kidobna a szemetbe a procit, ha csak minimalis hibaja van akkor is :)