Berta Sándor

Mindenki maga dönti el, mennyit fizet a Radiohead új albumáért

A Radiohead csupán azt kötötte ki, hogy a felhasználóknak fizetniük kell új albumukért, viszont azt mindenki maga döntheti el, hogy mennyit áldoz a csak interneten elérhető In Rainbowsra.

A brit együttes a legújabb, In Rainbows című albumát csak az interneten tette elérhetővé, és az új művet bárki letöltheti majd. Az album október 10-től lesz online megvásárolható, addig bárki regisztráltathatja magát. A vásárlók által az albumért felajánlott összeget október 10-e után emelik le az illető folyószámlájáról. Aki úgy döntene, hogy egy pennyt sem fizet a nagylemezért, annak a banki költségeket akkor is át kell vállalnia, vagyis ingyen akkor sem kapja meg a zeneszámokat.


Jonny Greenwood, a Radiohead gitárosa megerősítette azt a hírt, miszerint az együttes online boltja jelenleg csak nehezen érhető el. Ennek oka, hogy az akció fogadtatása és a látogatók rohama magukat a zenészeket és a bolt működtetőit is meglepte. Döntés született arról is, hogy más oldalakon ugyanakkor az In Rainbows egyelőre nem lesz kapható. Az együttes immár hetedik nagylemeze csak két hónap múlva, december 3-án jelenik meg hagyományos Discbox változatban is. A többek között a CD-t, bónusz anyagokat és a letöltésre is feljogosító kupont tartalmazó csomag ára 40 angol font, vagyis kereken 57 euró lesz.

A bejelentés nagy visszhangot váltott ki. Arra ugyan sokan számítottak, hogy az EMI kiadóval kötött szerződés lejárta után a Radiohead valami újjal fog kirukkolni, és esetleg saját kiadásban jelenteti meg hetedik nagylemezét, azonban a brit együttes lépése kétségtelenül meglepte nemcsak a zenei szakmát, de a rajongókat is. Most már csak az a kérdés, hogy bejön-e a zenekar számítása, miszerint a felhasználók, ha saját maguk dönthetik el egy termék árát, akkor hajlandóak akár sokkal mélyebben is a zsebükbe nyúlni. Ráadásul így az adott összeg közvetlenül a Radioheadhez folyik be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Su0my #21
    legjobb banda: amelyiket én fogom most alapítani, plusz a MEGADETH és a GAMMA RAY

  • KLT #20
    De igen.
    Ne magadból indulj ki!

    :))
  • Visitor #19
    Legjobb banda.
    Módszerre én is csak azt tudom mondani hogy mennyire jó.
  • Su0my #18
    főleg, ha esetleg emberünk hirtelen késztetést érez arra, hogy a 'dobozos' változatot is megvegye.. direkt zsebpéz a zenészeknek! reméljük, áttérnek erre a módszerre a zenekarok, bár én szomorú lennék, ha eltűnnek a Bookletes, nyomtatott CD-s változata az albumoknak, mert ha nem is gyönyörű szép bakelit, de ennek is megvan a hangulata. kijön az évek óta várt united abominations pl, még aznap megvenni és sietni haza, remegő kezekkel betenni a lejátszóba, booklet kinyit, végigolvas, hallgat, közben hidegrázás a gyönyörtől na mind1 a lényeg az, hogy ne szűnnyön meg a bolti változat sem (nem is fog, kezdő zenészek hogy reklámozzák magukat? kiadót sosem fogják tudni kiiktatni a dologból!), de azért ezek az új ötletek kellenek, mert a már befutott zenészeket ugyanúgy leveszik(a kiadók), mint a kezdőket (utóbbit még megérteni, ugye)..
  • xen #17
    "CD-t, bónusz anyagokat és a letöltésre is feljogosító kupont tartalmaz" Ez kerül 57 Euróba. Amúgy szerintem is sok. Egy bolti lemez ára általában 4-5e ft. Ebből az együttes kb 1000-1500ft-ot tehet zsebre darabomként. Ha ennyiért letöltik az emberek akkor szerintem megéri nekik, amúgy ha úgy vesszük ennyi tényleg nem sok érte.
  • HUmanEmber41st #16
    Azért 57 EU egy nagylemezért..hát...
  • BCS pixel #15
    nem az albumra hanem az étermes dologra válaszoltam
    olvas néha vissza ;)
  • Robi000001 #14
    Azért én igen szomorú lennék, ha nálunk csődbe menne egy ilyen próbálkozás. Amúgy meg aki közvetlenül a zenésznek se utalna át némi pénzt, az a boltban sem venné meg a lemezt.
  • Wittgen #13
    Ezzel a módszerrel a bankok is nagyon jól járnak
  • Lame #12
    Ma mar igen. Ennek megfeleloen fol is mentek a koncertjegy arak.
    Egyebkent tenyleg jo otlet.
    Szerintem atlagban igy sokkal tobb penz jon be nekik az eladasokbol mint amit a kiadotol kapnanak ...