Gyurkity Péter

Emelkedik a százdolláros laptop ára

Az olcsó laptopot fejlesztő szervezet elárulta, hogy a korábban tervezett árhoz képest is növekedni fog a végleges szám, ám a készülék már majdnem teljesen elkészült. A szoftverek tesztelése után indulhat a terjeszkedés.

Az OLPC szóvivője a Reuters-nek adott interjújában közölte, hogy a májusban bejelentett 176 dolláros ár mégsem lesz elegendő, ezért röviddel a megjelenés előtt 188 dollárra növelték a kereskedelmi árat. Ez csaknem duplája a projekt első embere, Nicholas Negroponte elképzelt árnak, ám még így is úgy gondolják, hogy sikerrel mutatkozhat be az általában százdollárosnak nevezett laptop.



Ez egyben a nyár elején felbukkant rémhíreket is megcáfolja, amelyekben már arról esett szó, hogy az illetékesek 350 dolláros körüli számon gondolkodnak, figyelembe véve a megugrott előállítási költségeket. Ez végül nem következik be, sőt azt is megtudhattuk, hogy már majdnem minden készen áll az októberi rajtra. Jelenleg a szoftveres háttér tesztelése zajlik, igyekeznek meggyőződni arról, hogy minden egyes program hibátlanul fut az olcsó készüléken.

"Megtesszük a szükséges lépéseket még a termék megjelenése előtt" - jelentette ki a szóvivő, ezúttal sem nevezve meg konkrétan az első vásárlókat, akik nagy tételben szeretnének hozzájutni a készülékekhez. Márpedig ilyenek Negroponte korábbi kijelentései szerint igenis léteznek, hiszen az alapítvány közvetlenül a fejlődő régiók kormányainak szeretné eladni/átadni a laptopokat, lehetőleg megelőzve a számban egyre gyarapodó konkurenciát. Az interjúból mindössze annyi derült ki, hogy mintegy tucatnyi országgal tárgyalnak a szállításról.

A szakértők szerint a sikeres bemutatkozás hasonló kezdeményezések beindítására, illetve támogatására késztetheti a nagyobb ágazati szereplőket. Mindez azonban már megkezdődött, hiszen az Intel és az Asus személyében már megjelentek az első érdeklődők, elég csak a Classmate PC-re, vagy az Eee PC-e gondolni. Az ősz után meglátjuk, hogyan alakul az olcsó laptopok és számítógépek új szegmense.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eto demerzel #33
    nm akarok kotozkodni de Nekem nagyon jól jönne egy olcsó gép, amin elfut a photoshop, meg a 3dmax. Az utóbbi már gázosabb, de nem vagyok milliomos. ezek utan jon a kerdes. mire nincs penzed a 100 dolaros gepre vagy a 3000-s szoftra. :)
  • bvalek2 #32
    Nana, a Száhel övezetben voltak prosperáló birodalmak előtte, fejlett kultúrális élettel, városokkal, (iszlám) egyetemekkel, amiket az európaiak leromboltak, írástudatlanságba és rabszolgaságba taszították a lakosságot. Akik visszasírják a gyarmattartókat, azok nem értelmiségiek, hanem a vámpírelit, szeretnének mégtöbbet harácsolni. Ők eredetileg a francia/angol adminisztrációnak köszönhetik a felemelkedésüket. Elnyomás idején az olyan tömeggyilkosok a legkelendőbbek. Ha valahol a valódi értelmiségiek szeretnének rendet tenni a hazájukban, egy szomszédos ország az ENSZ egyetértésével rögtön visszataszítja őket a nyomorba, lásd Szomáliában
  • bvalek2 #31
    Az eszkimók tényleg használnak hűtőgépet. Melegen tartja a fókahúst
  • Vorpal #30
    Sok értelmiségi tudja, hogy igazad van, de ők nem értelmesek,
    és a nyugati világok sok esetben azért felelősek, mert egyáltalán
    nem támogatják a felemelkedésüket - lásd tejszuszpenzió európából.
    Ha egy társadalom fejlett flexibilis (nehezen néha) de ha egy népességnyi
    hülye van benne, nagyon nehezen reagál a változó kihivásokra.
    Igy a válasz erre inkább : is-is.
  • Ronny #29
    "majdnem mindenért ami nem jó Afrikában a nyugat tehető felelősé"

    Szerintem meg az elszabott országhatárokon kívűl csak az afrikaiak felelősek a saját sorsukért. Az egész világ képes volt az új helyzethez alkalmazkodni csak a szub-szaharai térség nem. Ez így volt az egész ismert történelem során. Sok értelmiségi nyíltan visszasírja az európaiak által fentartott nyugalmat.
  • turul16 #28
    Honnan lehet olcsó kijelzőket venni ?
  • turul16 #27
    "reflektiv monokrom lcd rezisztiv erintokepernyovel (mondjuk 800x600-as)"

    Szerinted mennyi ? Szerintem még ez is nagyon drága.
  • atomkrumpli #26
    Nem feltétlenül kell állandóan afrikára gondolni ha előkerül ez a 100 dolláros cucc, Brazília, India, Argentína, Egyiptom...stb
  • kvp #25
    Ha tenyleg olcso gepet akarna valaki kesziteni iskolak szamara, akkor ki lehetne hagyni az x86 kompatibilitast, eleg lenne bele egy reflektiv monokrom lcd rezisztiv erintokepernyovel (mondjuk 800x600-as) es egy kis flash-es hattertar. Kommunikaciora pedig egy usb es esetleg egy infra port. Szoftvernek eleg egy e-konyv megjelenito es egy digitalis fuzet kezelo. (hogy jegyzetelni es dolgozatot irni is jo legyen) A mai oktatasi rendszerben ez 100%-ban kepes lenne kivaltani a konyveket es a fuzeteket, masra meg nem igen van jelenleg szukseg. Egy ilyen keszulek ara par ezer forint lenne, a varhato uzemideje pedig par aa-s ceruzaaksival is tobb het.

    A harom olcso pc jelolt ezeken kivul pc kompatibilitast, sztereo hangot, webkamerat, billentyuzetet es radios internetet is ad. Egy iskolaba ezek nem feltetlenul kellenek. (radios halo helyett lehetne infras halot is epiteni, olcsobb bar joval kisebb a hatotavolsaga) Mindharom keszulek a mai modern kor elvarasainak akar megfelelni es ehhez ugy latszik a webkamera es a szines kijelzo mar alapkellek.
  • mflex #24
    fú,de ronda :D