Gyurkity Péter

Frissítette moduláris laptopját a Framework

Az új komponens már az Intel friss chipjeit is kezeli, ezzel beváltották korábbi ígéreteiket.

A Framework érdekes megoldásáról, annak hivatalos megjelenéséről annak idején mi is beszámoltunk, néhány hónappal ezelőtt pedig arról írtunk, hogy végre megnyílt a cég alkatrészpiaca. Most beváltották korábbi ígéretüket, ezzel a legújabb Intel-chipek támogatása is megvalósult.

A hivatalos közlemény alapján gyakorlatilag egy új modul megjelenésére került most sor, amelynek révén a 12. generációs Core-chipek kezelése válik elérhetővé. Ez a komponens már előrendelhető, ezzel egy időben azonban egy 2,5 gigabites Ethernet-bővítőkártyát is piacra dobtak, az online boltban pedig három fő opció közül választhatunk. Ezek egyike a minden szempontból frissnek és naprakésznek tekinthető laptop, amely a Windows 11 operációs rendszerrel 1160 eurót kóstál, egy Linux-disztribúció alkalmazása esetén azonban az ár már bőven 1000 euró alá csökken. A friss modul, amely az új Core-chipek támogatását biztosítja a korábban megvásárolt példányokon, 588 eurótól indul, ez nyilván önmagában nem elegendő.

Érdekes módon a cég azt is megjegyezte, hogy időközben az üzemidő is kitolódik, legalábbis az új modul alkalmazása esetén, a különbség pedig elsősorban Linux alatt vehető észre. A pontos részletekről nem tettek említést, viszont ez mindenképpen jó hír a felhasználóknak, már csak azért is, mert a megoldás iránt érdeklődő vásárlók jó része valószínűleg a Linux-rajongók táborából érkezik. Azt tudjuk, hogy a Fedora 36 és a Ubuntu 22.04 a gyártó segítségével különösebb gond nélkül futtatható, viszont jó esély van arra, hogy gyakorlatilag bármilyen disztribúciót elindíthatunk a készüléken, bár a szoftveres meghajtók felkutatása és azok telepítése már akadályokba ütközhet.

A cég részletes útmutatókkal teszi könnyebbé az egyes komponensek cseréjét, ez szintén nagy segítséget jelent a vásárlóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!