Gyurkity Péter

Asus: jövőre jön a második Eee PC

A gyártó az első öt közé szeretne bekerülni a laptopgyártók versenyében, amiben sokat segíthet az olcsó Eee PC. Az első példányok a hónap végén jelennek meg, de a cég jövőre már a második generáción gondolkodik.

A legfrissebb fejleményekről ezúttal is tajvani források számoltak be. Eszerint az Asus a jelenlegi 8-9. helyéről az első öt közé szeretne bekerülni, a kimagasló eredmény elérésében pedig nagyban támaszkodik majd a nemrég bejelentett és a néhány héten belül elrajtoló olcsó noteszgépre. Az Eee PC a százdolláros laptophoz hasonlóan milliószámra áll majd az érdeklődők rendelkezésére, ám a cég máris a második generációt tervezgeti.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, az első példányok 512 MB memóriával és 4 GB-os flash háttértárolóval érkeznek a hónap végén. A gép fogyasztása 11 watt, ami igen kedvezőnek mondható - nem is csoda, hiszen a cég célja a fejlődő régiók, iskolák és egyéb intézmények igényeinek kiszolgálása. Az év végéig 200-300 ezer darabot szeretnének leszállítani és a jelek szerint ez menni is fog. A friss beszámolók szerint elegendő processzor, flashmemória és DRAM-modul áll rendelkezésre, a gondot egyedül az LCD-kijelzők és az akkumulátorok utánpótlása jelentheti, amit igyekeznek kiküszöbölni.


A második generáció jövő áprilisban érkezhet meg, több változtatással. Először is, a noteszgépek Intel Merom processzort kapnak, a fogyasztás pedig 11-ről 7 wattra csökken, tovább növelve az akkumulátor élettartamát és működési idejét. A cég jelenleg a ventilátor eltávolításán gondolkodik, amivel még tovább csökkentenék a fogyasztást és a zajszintet. Jövőre egyébként nagyjából 3 millió készüléket szeretnének értékesíteni, ami többé-kevésbé megfelel a százdolláros laptopot fejlesztő OLPC terveinek.

Az Asus egy második márka bevezetését is lehetségesnek tartja, ennek feladata és szerepköre többnyire megegyezne az elsőével, így nem tudni, hogy pontosan mi is lenne a különbség a két család között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • beef #7
    Nekem munkához kellene, de nagyon. Több is. Úgyhogy jöhetne már.
  • Szefmester #6
    egy ilyen engem is érdekelne.. rádobnám a könyveim pdf-ben, kell még rá egy szövegszerk. aztán go to school :) és egy jó aksival vagy esetleg egy hozzácsatolható külső töltővel, akár kurbli is :P simán megvenném.. olvasni, filmetnézni, netezni, dolgozni tökig elég lenne.. játékra ott a konzol vagy az asztali gép..
  • KoS #5
    Hat vegulis igazad van.
    En Linuxot szeretnek ratenni, es szeretnem utazas kozben filmnezesre is hasznalni. Ez utobbi miatt keveselltem a helyet. De egy 4 GB-os USB kulccsal mar kibovithetem annyira hogy 3-6 film elferjen...
    Persze ugy meg mindig kenyelmesebb lenne, ha lenne rajta legalabb 10 GB hely :)
  • Polemius #4
    Igazából 4 giga elég arra, hogy az oprendszer meg a fontos progik elférjenek rajta. Nagyobb mennyiségű adatot meg lehet külső vinyón tartani. A vinyó valószínűleg eléggé megdobná a fogyasztást, meg érzékenyebbé is tenné. Gyakorlatilag a kihagyásával nincs benne érzékeny mozgó alkatrész.
  • KoS #3
    Nekem a hattertarolo tunik kevesnek ahhoz hogy kenyelmesen elferjek rajta.
    10-20 GB-al mar elegedett lenne'k, akkor is ha ahhoz mar kell HDD.
  • trogerzsiger #2
    Ja! én veszek is!
  • Csaba42 #1
    Helyes ki jószág!