SG.hu, Figyelőnet

Másodlagos eszköz a titkosszolgálatnak az iWiW

Másodlagos, kiegészítő eszköz a közösségi oldalak böngészése a titkosszolgálatok számára, amely vitán felül megkönnyíti a dolgukat - nyilatkozta egy szakértő. A lap írása szerint a rendőrök is többször fogtak el gyanúsítottakat a közösségi oldal segítségével.

Az iWiWen többnyire valós személyek valós adatai szerepelnek. Ez figyelemre méltó, hiszen az internetes oldalak többsége hemzseg a becenevek mögé rejtőző kitalált személyiségektől, akikről semmit sem tudni. "Jelenleg 2,6 millió felhasználó van a rendszerben, és becsléseink szerint 10 százalékra tehető azoknak a regisztráltaknak az aránya, akik mögött nincsenek valós személyek, cégek vagy csoportok" - mondta a Figyelőnek Szabó Márton, a ma már a T-Online-hoz tartozó portál ügyvezetője. Ráadásul ez a 10 százalék viszonylag könnyen be is azonosítható, mert többnyire egyáltalán nem akar elbújni. A hitelesség tehát vonzza a felhasználókat, de éppen emiatt érdekelheti a "kukkolókat" is, akik esetleg a rendszer általános monitorozásában gondolkodnak.

A közfelfogás szerint az említett sajátosságok miatt a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) "kedvenc" oldaláról van szó; sokan egyenesen meg vannak győződve, hogy a portál tulajdonképpen az NBH-é. Ezzel szemben annyi bizonyos, hogy az iWiW Kft.-t 2006 tavaszán a Magyar Telekom-csoport, egész pontosan a T-Online Zrt. vette meg addigi tulajdonosaitól.

Augusztus közepén pedig az oldalt üzemeltető több mint 100 szervert - azaz a rendszer szívét jelentő nagy teljesítményű számítógépeket - úgy költöztették új helyre, hogy arról előre senkit sem értesítettek, csupán a várható "üzemszünetet" jelezték. A titkos előkészületek és a szerverek erős rendőri kísérettel való hajnali átköltöztetése természetesen csak erősítette a "Nagy Testvér figyel téged" történetet. "Mit csodálkoztok azon, hogy a rendőrség és a nemzetbiztonság felügyeli saját szerverei költöztetését?" - az eset kapcsán ehhez hasonló bejegyzésekkel volt tele a világháló.

"Ha valaki fölkerül az iWiW-re, aki az NBH gyanúja szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent, úgy gondolom, annak a szolgálat értelemszerűen meg fogja nézni az ismerősi körét. Ez egy olyan lehetőség, amit ki lehet használni. A közösségépítő oldalak böngészése nyilván legföljebb másodlagos, kiegészítő eszköz, nem pótol más nyomozati módszereket, de kétségtelen, hogy megkönnyíti a nemzetbiztonság dolgát" - vélekedik Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kebelén belül működő Stratégiai és Védelmi Kutatóközpont (SVKK) igazgatója.

Az NBH sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta azt a felvetést, hogy adatgyűjtésük egyik vadászterülete lenne az iWiW. A hivatalos álláspont szerint az adatgyűjtési technikákról nem nyilatkoznak. Mindenesetre egy 2006 májusi levélben a hivatal arra figyelmezteti az állami vezetőket, hogy kapcsolati hálójuk és személyes adataik világhálós közzététele nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

Természetesen ez is zavaró lehet, ha egy, a múltból felbukkanó ismerősről feltételezik a nemzetbiztonság vagy akár a rendőrség emberei, hogy bűnös szándékai vannak, és tudtán kívül az iWiW-kötelék miatt hoznak vele összefüggésbe egy ártatlan kívülállót. Az ilyen, nem élő kapcsolatokat azonban a szakemberek Tálas szerint gyorsan feltérképezik.

Ahogyan napjainkban már attól sem kell tartani, hogy a mai szolgálatok - ha már adott a lehetőség - mindenkinek be akarnának pillantani a magánszférájába. "Az adataink közzétételével bizonyos értelemben szívességet teszünk a Nagy Testvérnek. Viszont nem tartom valószínűnek, hogy a Nagy Testvér az iWiW-en keresztül el akarna kivétel nélkül mindenkihez jutni. Ma már nem ilyenek a Nagy Testvérek" - szögezi le az SVKK igazgatója.

Az elmúlt hónapok néhány esete ugyanakkor árnyalja a képet, egyben bizonyítja, a rendőrök is szívesen neteznek. Az egyik büki szálloda például a közelmúltban feljelentést tett, mert egy négyfős társaság a 260 ezer forintos számláját nem fizette ki. A rendőrök a megadott nevekre rákerestek az iWiW-en. Meg is találták egyiküket, aki még azt a szívességet is megtette, hogy a képgalériájába feltette a barátait, így pár perc alatt mindenki lebukott.

Amikor valaki regisztrál a rendszerben, még nem kell tudnia, hogy például a jövőben nagy segítséget fog adni a rendőröknek vagy a médiának. Honnan tudhatta volna E. Zsanett, hogy a sajtó könnyedén megtalálja az iWiW-en, miután öt rendőrt nemi erőszakkal vádolva hirtelen a figyelem középpontjába került? Abba sem gondolt bele, hogy a korábban létrehozott iWiW-es profilja (legalábbis egy külső szemlélő számára) némileg eltér attól a "szende" típustól, amelyet a rendőri ügy kapcsán megismerhetett a közönség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Randal #11
    Azért mert néhányan paranoid egyének:P
    Egyébként meg tökmindegy, hoy figyelnek-e aki akar tudni rólam valamit az úgyis megtudja máshonnan mástól, többet mint a wiw-ről:)
  • Kmarha #10
    és miért baj az, ha idegen nézi a képeidet, vagy azt, hogy hobbid a könyv olvasás és a zene hallgatás? Én ezt nem birom megérteni.
  • homeless #9
    Nem arról van szó, hogy nem adom az arcom valamihez, hanem arról, hogy egy idegen ember, ne kutakodjon az adataim, és az ismerőseim között, úgy, hogy én nem is tudok róla.

    (most azért regisztráljak, hogy a 10 éve nemlátott általános iskolás osztálytársaim megtaláljanak? Eddig is megvoltam nélkülük. Az igazi ismerőseim fel vannak véve msn-en és kész.)
  • ginew #8
    maximálisan igazad van, ezért sem vagyok énsem iwiwen.. és nem azért merthogy nem adom az arcom vmihez... hanem mert ott nincs semmi, aminek 1 icipici értelme is lenne... és legalább nem tud meg senki ismeretlen rolam infót, merthát miköze hozzá..
  • aaaaa #7
    Nem értem a Zsanett ügyben mit kell még mindig azon lovagolni, hogy szende szűz volt, vagy mégsem. Ha a sarki prostituáltat erőszakolják meg szolgálatban a rendőrök, az semmivel sem kisebb bűncselekmény , mint ha bárki mást...
    Amennyiben igazat mond, az az ügy szempotjából teljesen lényegtelen, hogy amúgy milyen szexuális életet él.
  • kutyak #6
    ezt az offtopicot most kaptam mailben:

    Ez egy gyorsteszt, ami egy pillanat alatt kimutatja, hogy RASSZISTA vagy-e !
    Válaszolj a következő kérdésre!

    Este 11.30-kor sétálsz hazafelé egy sötét külvárosi utcán.
    A félhomályból lassanként 5db szemből közelítő ember kontúrja rajzolódik ki.
    Mit szeretnél jobban?

    A.) Az öt szemből jövő ember öt roma származású hátrányos helyzetű legyen.
    B.) Az öt szemből jövő ember öt Magyar Gárdista legyen.

    Értékelés: Ha a B. választ választottad, akkor rasszista és újfasiszta vagy!

  • Komolytalan #5
    "Ha a cikknek teljesen igaza lenne, akkor a Magyar Gárdát nem törölték volna az iwiwről, hiszen mennyivel kényelmesebb rajta tartania vigyázó szemét a tesónak, mint bármilyen más eszközzel figyelni őket."
    Hát igen, mert aki ismeri, netán szimpatizál a Magyar Gárdával, azt úgy élből felkötni és 3x főbe lőni. Merthogy nem vagyunk ám előítéletesek egy alig megalakult szervezettel kapcsolatban, ááá, dehogy.
    Az oktogoni lövöldözőnek meg rövidítsük le a tényleges életfogytiglanját, merthogy ő még nem bizonyította, hogy csak génállománya alapján humanoid, amúgy az ember jelzőre nem szolgált rá. Megfigyelni meg még véletlenül sem ezután, hiszen sérülnek a személyiségi jogai.
  • sly007 #4
    2 fajta ember van. Egyik meri adni az arcát a tetteihez a másik nem.
  • homeless #3
    Ezért nem vagyok én iwiw-en, és nem is leszek soha. A sok hülye meg önszántából megosztja az adatait, az egész világgal, sőt még örül is neki, hogy ezt megteheti:)
  • kutyak #2
    Én magam több embert találtam meg a nick-e alapján (ugyanaz az iwiw-en a beceneve, mint egyik-másik fórumon a nick-je). A virtuális emberből egyböl valóságos lett, névvel, arcképpel, esetleg elérhetőségekkel.