Bőgel György

2007 a közösségi hálók éve lesz

Ha az emberek nem használják ki a világháló által nyújtott megjelenési, önkifejezési, kapcsolatépítési lehetõségeket, akkor ne lepõdjenek meg, ha lemaradnak a világ vonatáról. Rajta kell lenni, meg kell mutatkozni, produkálni kell valamit és kitenni a többiek elé.

Mire számítok 2007-ben? Elõször is arra, hogy a "social networking" jelenség beérik. A társasági hálózatok és a hozzájuk csatlakozó internetezõk száma tovább növekszik, de ebben a növekedésben egyre kisebb szerepe lesz a divatnak, az újdonság szinte kötelezõ kipróbálásának. A növekedési görbe meredeksége csökken, közeledik a tetõzés. Ugrásszerû növekedésre az egyre kisebb számú szûz piacokon (pl. egyes késõn ébredõ országokban, korosztályokban) lehet még számítani.

Bizonyos mértékû kiábrándulás is megfigyelhetõ lesz: sokan rájönnek, hogy jóval kevesebb kapcsolatot tudnak érdemben menedzselni, mint ahány a monitoron megjelenik. (Lehet, hogy hat áttételen keresztül el tudom érni Bush elnököt, de ennek nincs semmilyen jelentõsége, azon kívül, hogy érdekes.)

A piac (bár ez nem egészen pontos elnevezés) koncentrálódni fog, azaz a növekedés néhány nagy hálóra összpontosul. A gazdagok gazdagabbak lesznek. A menedzselhetõ kapcsolatok fontossága miatt az emberek "be fognak ragadni" abba a hálóba, aminek kiépítésbe a legtöbb energiát fektették, és az sem várható, hogy hosszabb távon mondjuk kettõnél több hálóban tudnak aktívan megjelenni, profilt, digitális személyiséget építeni. A növekedésnek egyre érzékelhetõbb korlátai lesznek, jómagam is látom például, hogy nem tudok rendszeresen többet olvasni hét-nyolc aktív blognál.

Növekedési esélyei leginkább a jól eltalált funkciójú és piacú "rés-hálóknak" lesz - most hirtelen a LinkedIn üzleti hálózat jut az eszembe a maga munkaerõ-piaci szolgáltatásaival. Az új hálók új technikai funkcióinak kisebb hatása lesz, mint a már kiépült közösségeknek, vagyis néhány új technikai trükkért kevesen fogják otthagyni a megszokott társaságukat.

Mindazonáltal társasági hálózatépítési vonalon jó esélyei lehetnek azoknak a kereskedõ cégeknek, portáloknak is, akik sok felhasználót, vásárlót, érdeklõdõt stb. vonzanak, ezért számukra a "social networking" felé való nyitás logikus üzleti lépés lehet. A példa kedvéért: rendszeresen veszek könyveket az Amazonon, ahol szépen mûködik az "akik megvették ezeket a könyveket, azok megvették a következõket is…" szolgáltatás. Mindig azt várom, mikor jön majd az a kérdés: "Na és nem akar találkozni velük? Mi majd összehozzuk magukat; hasonszõrû emberek lehetnek, dumáljanak egy jót, gerjesszék egymás gondolatvilágát, aztán jöjjenek csapatostól újabb könyvekért…"

Ha már itt tartunk, fogalmazzunk meg egy újabb, egyáltalán nem meglepõ jövendölést is: folytatódni fog, sõt, fel fog gyorsulni a Web 2.0-ás világ elüzletiesedése, (a helyesírás-ellenõrzõnek nagyon nem teszik ez a szó), ami többféle módon és formában fog jelentkezni: reklámok a kedvelt oldalakon, vállalati tagok a hálózatokban, boltok, szigetek, konferenciatermek stb. a Second Life-on stb. Túl nagy a csábítás: a befektetéseknek megkell térülniük, a reklám oda megy, ahová a figyelem irányul, az újdonságok bevezetésénél nagyon fontos a hálózati hatás és a kritikus tömeg, a hálók valóságos információs kincsesbányák a marketing szempontjából, és így tovább. Bolond az, aki ellenáll a csábításnak.

Végezetül arra is számítok, hogy tovább folytatódnak a kollektív alkotással, a közösségi kreativitással, a kollektív intelligenciával kapcsolatos viták, hiszen már most is szép számmal találhatunk igen különbözõ álláspontokat: van, aki új kreativitási, alkotási aranykort lát a hálókban, a wikikben, a videómegosztókban, a blogokban, mások viszont nevetséges illúziókat, önáltatást, ügyes manipulációt, digitális maoizmust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #3
    mint blogger egyébként tanúsíthatom, h kurvasok idő elmegy azzal, miközben másokat csekkolok... szal vannak az embernek is határai... amiket meg kell értenünk és tudnunk kell...
  • ssdb #2
    fenn van a neve. Amugy érdekes cikk
  • HappyBoy #1
    Ufff. Névnélküli cikkíró barátunk szólt! :)