MTI

A kiadó cáfolja a Harry Potter-könyv kiszivárgását

Állítólag máris megjelent az új és egyben utolsó Harry Potter-epizód a világhálón, a brit kiadó illetékese azonban az MTI-nek szerdán Londonban azt mondta: a rajongók kezeljék "óvatosan" az interneten feltűnt változatot.

A Harry Potter and the Deathly Hallows - körülbelül: Harry Potter és a halálos szentek - címet viselő hetedik, befejező részt szombaton, helyi idő szerint éjfél után egy perccel kezdik árusítani Nagy-Britanniában, és ugyanabban a pillanatban - egyelőre angol nyelven - számos más országban.

A szerdai Financial Times beszámolója szerint azonban egy internetes honlapon megjelent egy 759 oldalas kópia, amely állítólag az amerikai kiadásból készült. A lapokat lefotózták és szkennerrel bemásolták a honlapra; a kalózképeken világosan látszik, amint egy férfikéz tartja a kinyitott könyvet. A londoni gazdasági napilap szerint "ez vagy a legnagyobb trükk azóta, hogy Harry Potter láthatatlanná tette magát, vagy a kalózoknak tényleg sikerült minden kiadót megelőzve közzétenniük a varázslótanonc kalandjainak utolsó epizódját".

A hivatalos brit kiadó, a Bloomsbury szóvivője az MTI-nek szerdán Londonban nem volt hajlandó érdemi választ adni arra a kérdésre, hogy az eredeti példányról van-e szó. Kijelentette ugyanakkor: a cég rengeteg "úgynevezett kópiáról" tud, amelyek megjelentek az interneten, és "nagyon könnyű elérni, hogy ezek úgy nézzenek ki, mint az eredeti". Hozzátette: a kiadó "óvatosságra inti" az interneten feltűnt változattal kapcsolatban a Harry Potter-rajongókat, és azt tanácsolja nekik, hogy "a legjobb, ha megvárják a regény megjelenését".

A brit sajtó azonban már korábban arról írt, hogy a Bloomsburyt komolyan aggasztja az utolsó Potter-könyv idő előtti kiszivárgásának lehetősége. A kiadó ezért szinte katonai szigorúságú biztonsági intézkedéseket léptetett életbe: a könyvek kiszállításához bérelt teherautókat műholdas nyomkövető berendezésekkel szerelték fel, amelyek azonnal jelzik, ha a jármű eltér a kijelölt útvonaltól, és a köteteket lepecsételt raklapokon szállítják, amelyeken riasztók vannak, megakadályozandó, hogy bárki babrálhasson a zárakkal.

Az árusító boltoknak súlyos kártérítési záradékokat tartalmazó szerződésben kellett vállalniuk, hogy a kiszállított példányokat a határidőig "biztonságosan elzárt, lelakatolt" helyiségben tárolják, és a könyvekbe még az alkalmazottak sem olvashatnak bele. A nyomdai dolgozókat azonnali kirúgással fenyegették meg, ha akár csak egy betűt is kiszivárogtatnak az utolsó epizódból, sőt egyes helyeken azt is megtiltották, hogy a nyomdászok mobiltelefonokat és uzsonnacsomagot vigyenek be munkahelyükre.

A korábbi hat epizód megjelenését is jelentős biztonsági intézkedések előzték meg, a mostani "készültség" azonban minden előzőt felülmúl. A mostani Harry Potterből világszerte 1,9 millió példányt rendeltek meg előre, és ezzel a könyv megdöntötte a két éve megjelent hatodik epizód, a Harry Potter és a félvér herceg másfélmilliós előrendelési rekordját. A hivatalos előrejelzések szerint a befejező epizódból a megjelenés első napján több mint hárommillió - vagyis óránként mintegy 125 ezer - kötet értékesítése várható csak Nagy-Britanniában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dragooon #6
  nem is várhatod el, hogy a teljes regényt (700+ oldalt) belepasszírozzák 2 és fél órába :-c
 • Grifidos #5
  Szánalmas a hozzáállásod, vagy csak irígykedsz.
  Ez üzlet és nem is kicsi.
  Amúgy reklámfogásnak sem útolsó, aki szereti a történetet az letöltés ide vagy oda, meg fogja venni.

  Én inkább attól félek amit filmen csinálnak belőle...
  1. 100%
  2. 70%
  3. 60%
  4. 55%
  5. Még nem láttam, de félek, hogy a könyv több mint a fele kimaradt.
 • avman #4
  szánalmas. a tömeg meg őrjöng. létezik az a pénz, amiért író, kiadó ennyire lesüllyedjen? ezek szerint.
 • Toughtful #3
  "A nyomdai dolgozókat azonnali kirúgással fenyegették meg, ha akár csak egy betűt is kiszivárogtatnak az utolsó epizódból, sőt egyes helyeken azt is megtiltották, hogy a nyomdászok mobiltelefonokat és uzsonnacsomagot vigyenek be munkahelyükre."

  Már látom magam előtt, ahogy George Smith (néhai nemes família tagja) nyomdász kilép a munkahelyéről, azt mondja, "áh" majd lelövik, mondván, nem is egy, hanem két olyan betűt is használt, ami szerepel a könyvben :DDD
 • Jack Bauer ahős #2
  Ekkora felhajtás és mégsem sikerült elzárni a könyvet...
 • norti #1
  Megint a marketing...