Figyelőnet

A Pentagon nem haverkodik a YouTube-bal

Az amerikai védelmi minisztérium megelégelte az amerikai katonák internetes szabadságát és egy mozdulattal megtiltotta a közösségi portálokon való tevékenykedésüket.

Érdekes fejleménye az Irakban folyó háborúnak, hogy az amerikai védelmi minisztérium - mivel számára kellemetlenné vált a katonák interneten folytatott tevékenysége - egyszerűen megtiltott mindenfajta ellenőrzés nélküli internetes megjelenést. Tilos a blogok, illetve videók közzététele, sőt a YouTube és a MySpace személyes oldalai is tiltólistára kerültek. A katonák egyrésze azért nehezményezi a döntést, mivel ez volt az egyetlen mód amivel közvetlenül üzenhettek szeretteiknek.

A közösségi oldalak egyébként tele vannak a jelenleg szolgálatot teljesítők naplóival, személyes beszámolóival és ezek szabad áramlását sem nézi jó szemmel a katonai vezetés. Az Irakban készült videók többsége általában harcokat, sebesülteket és pusztítást mutat. A nézettségük pedig döbbenetes. A YouTube-on egy érdekesebbnek látszó videót akár félmillióan is megnéznek néhány hónap alatt. A YouTube számos esetben adott média nyilvánosságot olyan videóknak is, amelyek az amerikai katonák harci tetteit, sőt túlkapásait is megörökítik.


A védelmi minisztérium azzal indokolja a szigorítást, hogy a hálózat forgalmát nagyon leterhelik a katonák személyes jellegű fel és letöltései, s az alapfeladatokra nem marad elegendő sávszélesség. A másik igen mosolyogtató indok a tiltásra az internetbiztonsági kérdések, a vírusok és férgek elburjánzása az Irakba telepített számítógépeken. A magánfelhasználás a nyilatkozó Jeffrey Gordon szóvivő szerint a hálózat megbízható működését is megkérdőjelezi. A tiltás vonatkozik a katonaság polgári alkalmazottaira is.

Az érvek semmiképpen sem hangzanak meggyőzőnek. Noha tény, hogy számos adatbiztonsági szakember felvetette már azt a kérdést, hogy a katonai internet tevékenység meglehetősen rizikós a hackerek és adathalászok igen hatékony működése miatt, de a békepártiak többsége mégis azt feltételezi, hogy a hadsereg egyszerűen csak nem akarja a világnak megmutatni, hogy mi is folyik valójában Irakban.


Több médiaszakértő is felveti, hogy a Pentagon attól fél hogy egyre több amerikai demoralizálódik, csömörlik meg az értelmetlen háborútól, s hogy a túl szabadon értelmezett kommunikáció az Irakban szolgálók harci kedvét is ronthatja. A háború kezdetekor már látható volt, hogy az ország lerohanását is csak ellenőrzött tartalmú képeken - több esetben feltételezhetően manipuláltan - ismerhette meg a világ. Az azóta több esetben felmerült kínzások, gyilkosságok pedig semmiképpen sem javítják Amerika megítélést a térségben, sőt csak az ellenállást erősítik.

A mostani tiltás szinte egyértelműen annak szól, hogy a Pentagon nem akarja a háborút egyenesben közvetíteni a világ felé, így maradnak a hamis hősöket generáló akciófilmek és a háború poklát elkerülő szűkszavú ellenőrzött -vértelen - kommentárok a naponta elesett névtelen amerikai áldozatokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lee56 #3
    Valószinüleg egy M82 Barrett valamilyen változata wiki link, de a hangja és a hurrikán amit kelt lövéskor is árulkodó :) És egészpontosan 12.7x99mm-es "ágyugolyókat" lő ki :)
  • Cat #2
    Tökéletesen helyes így, hiszen az irakiakról kommentárok sincsenek, még a számot se tudni, max. annyit, hogy "több tucat helyi civil halt meg a robbantásban".

    Egyébként mi az az ágyú amivel az első videóban lőnek? :) lehet vagy 12 mmes, jó hangja van.
  • Reggel #1
    Az utolsó mondatra ráférne egy kis javítás mert nem csak "naponta elesett amerikai!!!???" áldozatok vannak...