SG.hu

Kétségek az iraki távközlésben

[E-kereskedelem] A háború utáni Irakban a biztonság mellett gyors, és alacsony költség mellett kivitelezhető távközlési technológiára van szükség. Ennek fényében a vezeték nélküli megoldások lehetnek a hang-, adat-, és internetszolgáltatások alapjai.

Az IDC piackutató szerint a GSM technológia a vezetékes telefonokat hivatott helyettesíteni Irakban. A fix vonalak hiánya a mobiltechnológia iránti igény növekedését eredményezte az országban - a hang alapú szolgáltatásokkal kapcsolatban. A megnövekedett igényt nem csak az egyre szaporodó szatellit handset-ek jelzik, hanem azok használati mintáinak változása is. Az eredmény nem meglepő: helyi, valamint külföldi befektetők és szolgáltatók hada verseng a mobilszolgáltatási engedélyekre kiírt pályázaton. Az internet-hozzáférés és adatátviteli szolgáltatások tekintetében az IDC szintén a vezeték nélküli megoldások dominanciájára számít.

A vezeték nélküli szolgáltatások iránti erős kereslet ellenére a hang- és adatátviteli szolgáltatások sorsa kérdéses. A politikai és gazdasági bizonytalanság igencsak megnehezíti a piackutatók dolgát, pontatlan előrejelzéseket eredményezve az ország távközlési piacának jövőjét illetően. A biztonság stabilitása alapvető feltétel lenne a piacelemzéshez Irakban, hiszen a befektetők döntéseit is erősen befolyásolja. Az IDC mégis vállalkozott a lehetetlenre, egy optimista, illetve egy pesszimista előrejelzést állítva össze az iraki távközlési piac közeljövőjéről.

A "hangos" szolgáltatásokat illetően az optimista verzió 2005-ig gyors fejlődést remél a konnektivitás terén - 5.41 millió kapcsolódási ponttal 2008-ra. Az internet-hozzáférés tekintetében 2003 és 2008 között összesen 60%-os növekedéssel számol az optimista változat, ám pesszimista "kistestvére" csupán 19%-ot jósol. A szélessávú internetkapcsolatok kérdésében ennél is nagyobb az eltérés, hiszen az irántuk való kereslet nagyban függ az országba érkező külföldi befektetők igényeitől, a kormány egyes szerveitől, és az olajipar alakulásától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!