JohnnyCage

Továbbfejlesztett Linux PDA referenciát adott ki az AMD

A processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) bemutatta a társaság Linux alapú PDA referencia modelljének továbbfejlesztett változatát, amely a cég szerint készen áll a külső gyártók számára való licencelésre.

A mostani bejelentéssel a készülék még egy lépéssel közelebb került a piaci kiadáshoz. Az AMD megoldása a társaság 400 MHz-es Alchemy 1100-as processzorára épül, és először augusztusban mutatták be a San Franciscó-i LinuxWorld Conference & Expo rendezvényen. A referencia készüléket az AMD nem kívánja maga kiadni, hanem más gyártók számára szeretné elérhetővé tenni a megoldást, hogy a társaságok könnyebben, és rövidebb határidővel tudják kiadni Alchemy alapú PDA kéziszámítógépeiket.

Az AMD augusztus óta jelentős módosításokat hajtott végre a referencia készüléken, amely mostmár többek között teljesképernyős videólejátszásra is képes, valamint akkumulátor töltőt is kapott, közölte Phil Pompa, az AMD Personal Connectivity részlegének marketingigazgatója. "Elértük azt a pontot, amikor az elkészült referenciatervet átadhatjuk az OEM gyártóknak" - mondta Pompa hozzátéve, hogy az AMD jelenleg a PDA energiagazdálkodási képességeit igyekszik továbbfejleszteni.

Az Au1100 chipre épülő PDA a Metrowerks Linux alapú OpenPDA szoftvercsomagját alkalmazza, amely a beágyazott Linux kernel mellett számos alkalmazást tartalmaz. Az OpenPDA több audió és videólejátszó megoldást, Trolltech Qtopia többnyelvű felhasználói felületet, Opera webböngészőt, valamint Personal Java és J2ME támogatást tartalmaz.

Pompa szerint a hibátlan minőségű teljesképernyős videólejátszás a 320x240 képpont felbontású kijelzőn igen jó eredmény a megoldástól, amely semmilyen kiegészítő grafikus processzort nem tartalmaz. "A készülékből csak úgy lehet ütőképes multimédia megoldás, ha jóminőségű videólejátszási lehetőséget biztosít" - mondta a vezető.

Azt egyelőre még nem tudni, mely gyártók fognak PDA-t építeni az AMD referenciatervére, de a processzorgyártó szerint számos cég érdeklődik a megoldás iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    na egy ilyen kis linux pda jó lenne végtére is nem kell fizetni a szoftverért :)