Napi Online

Az EU is jobban figyel a szerzői jogsértésekre

Az Európai Bizottság (EB) a jövőben hathatósabb támogatást nyújt azoknak az uniós cégeknek, amelyek meg nem engedett kereskedelmi akadályokba ütköznek az unión kívüli országok piacain.

Peter Mandelson, az EB kereskedelmi ügyekért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján jelentette be az új stratégiáról szóló kezdeményezését, amely elsősorban a távol-keleti piacokat érintheti. A biztos egyebek között nem zárta ki, hogy Brüsszel követi Washington példáját, amely megelégelve a szellemi tulajdonjogokkal való visszaéléseket, panaszt nyújtott be Peking ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). Az uniós cégeket is óriási kár éri a dvd-k, cd-k és egyéb termékek illegális másolása, illetve hamisítása miatt. Mandelson egyébként az európai export védelmében ugyancsak a WTO-nál keresne védelmet, bár sietett leszögezni, hogy ehhez az eszközhöz csak végső esetben nyúlna.

Az új stratégia jegyében sokkal alaposabban vizsgálnák a felemelkedő országokat, vagyis több kereskedelmi szakembert küldenének például Indiába vagy Kínába azzal a feladattal, hogy tanulmányozzák és idejekorán jelentsék a protekcionista lépéseket. A kezdeményezés, amely brüsszeli megfigyelők szerint némileg ellentmond Mandelson eddigi szuperliberális felfogásának, még jó ideig nem ölt konkrét formát: előbb a tagállamok reakcióiból kell kiderülnie, hogy tulajdonképpen milyen területeken és milyen eszközökkel látják szükségesnek az EB fellépését.

A szellemi tulajdon védelme mellett Brüsszel fókuszába kerülhetnek olyan nemzeti szabályozások is, amelyek egyetlen célja a külföldi cégek piacra jutásának akadályozása. Utóbbira Oroszországban találni példát. Mandelson ugyanakkor folytatja az erőfeszítéseket a világpiac további liberalizációja érdekében, azaz megállapodásra kell törekedni a WTO dohai fordulójáról. A következő két hónapban három miniszteri találkozó lesz, ami az utolsó esély a megállapodásra, mert június végén lejár az amerikai kormányzat gyorsított eljárásra feljogosító mandátuma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!