Gyurkity Péter

Silverlight: Flash-rivális a Microsofttól

A szoftvercég ezen a néven mutatta be saját fejlesztését, amelynek legfőbb feladata a nagy cégek meghódítása, valamint a Flash platformmal való verseny megkezdése. A lejátszóhoz teljes körű fejlesztői eszköztár jár.

A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere (WPF/E) néven ismertetett megoldás legnagyobb előnyeként azt emelték ki, hogy gyakorlatilag beemeli a Windows Media Video formátumot a böngészők világába, a fejlesztés tehát egyfajta integrációként is felfogható. A mintegy 2 MB terjedelmű lejátszóhoz Interactive Media Manager néven saját szerkesztő érkezik, amely együttműködik a meglévő SharePoint Server termékekkel. A cél a nagy nevek meghódítása a marketing, a reklám, a média, valamint a szórakoztatás területén.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A több mint két éve tartó fejlesztés eredményeként megszülető szoftvercsalád a Microsoft reményei szerint eséllyel veszi majd fel a versenyt az Adobe népszerű és igen elterjedt Flash platformjával. Az Internet Explorer, Firefox és Safari böngészőkkel együttműködő lejátszóval elsőként a fejlesztőket és a vállatokat szeretnék megnyerni, amelyek közül többen máris jelezték érdeklődésüket. "A Silverlight legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag problémamentesen integrálja a Windows Media Video formátumot a böngészőbe. Eddig éppen azért nem támogattuk ezt a formátumot, mert egy ilyen megoldást hiánya komoly gondot jelentett" - magyarázta a Brightcove cég marketingért felelős alelnöke.

Arról már beszámoltunk, hogy eközben az Adobe sem tétlenkedik, és bemutatta saját új lejátszóját, amely kibővült lehetőségekkel igyekszik növelni a Flash népszerűségét. A Microsoft ezzel szemben további előnyöket ígér új megoldása révén, amelyek között a videóablak böngészőn belüli újraméretezésének lehetőségét, a digitális másolásvédelmi technológiák támogatását, valamint a .Net keretrendszeren belül megszerzett tudás hasznosítását említik - meglátjuk, mi sül ki a dologból és hogy Redmond ezen a területen mekkora szeletet tud kisajátítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qrd0xQSt2rdvnu #32
    Időutazó vagyok, 2012 decemberéből jöttem ide vissza, hogy elmondjam: a Silverlight lassan nem lesz már sehol se... R.I.P.
  • dez #31
    Hopp, ez egy egyéves topik. :P
  • dez #30
    Ezek már elavult kodekek. Még a MS-nak is van jobb: VC-1. De a tuti a h.264. Mai gépeknek már nem olyan megterhelő, főleg kisebb felbontásokon, ha meg kevés a proci a HD-hoz, 2 generáció óta van támogatás a videokártyákban. (Tudom, ez a Linuxosokat nem boldogítja, mert ott még nem nagyon vehető igénybe.)

    Pl. a WMV-HD-nél nagyobb bitrátán (több Gbps) is kijönnek ilyenek, hogy a színeket fele felbontáson tárolja (veszi figyelembe encode-nál), és hát eléggé szembeötlő tud lenni.
  • phoenix1 #29
    Közben eszembe jutott valami. Ha ez kliensoldalon fut le akkor mennyire lehet biztonságos?
  • phoenix1 #28
    Szó-szerint fel vagyok háborodva. A rendszerkövetelményeknél az van írva, hogy 500 MHz-n is működik Win XP + SP2. Nem megy!
  • A1274815 #27
    Amikor ez a felmérés készűlt még nem volt WMVHD. Meg a mai gépkem már közel sem 2 FPS. Főleg, hogy néhány mai GPU már oda-vissza HW-sen kódol WMV9/WMVHD-be, h.264-be, MP4 és MP2-be.
  • Yv@n #26
    Az alig észrevehető különbség HD anyagnál már lehet, hogy nem is annyira alig észrevehető.
  • nedudu #25
    2 fps vagy 8.6 egy alig észrevehető minőségért cserébe azért nagyon nem mind1 szerintem.
  • A1274815 #24
    Az nem a videólejátszás sebessége, hanem a kódolásé.
  • Evil Merodak #23
    "A Microsoft ezzel szemben további előnyöket ígér új megoldása révén, amelyek között a videóablak böngészőn belüli újraméretezésének lehetőségét, a digitális másolásvédelmi technológiák támogatását, valamint a .Net keretrendszeren belül megszerzett tudás hasznosítását említik."

    A rohadt életbe! Már látom is a DRM-es videóportálokat! Köszönjük nem kérünk belőle kenjék a hajukba!