Szekeres Viktor

Grindhouse - Kell a francnak Tarantino!

Rettentőt bukott a Tarantino - Rodriguez álomprojekt - mégis mit gondoltak ezek? Lehet, hogy alapból ketté kellett volna vágni a duó duplafilmjét?

Talán nincs mindenki tisztában a Grindhouse eredetével, de akkor tegyük tisztába a magyarul "Daráló" fiktív címre hallgató projektet. Tarantino és Rodriguez már jóideje szívesen dolgozik együtt (ld. Alkonyattól pirkadatig, Sin City), s ezúttal ők és a mögöttük lévő pénzemberek azt találták ki, hogy a hetvenes évek szennyfilmjeinek állítanak emléket (még hiányzó tekercseket is kapunk). Leforgattak egy ún. "double feature"-t, vagyis személyenként egy-egy filmet, melyek két fiktív filmhez készült előzetessel és reklámmal elválasztva kerültek a mozikba, s így a néző egy film áráért kettőt kaphat.

A Sin City (vagy előtte a Kill Bill) sikere is mutatta, hogy van egy bizonyos réteg Amerikában, mely fogékony a két kultikus rendező filmjeire (az említett filmek hiába eltérő stílusúak, mind 65-75 milliós bevételt értek el), így nem lesz gond a Grindhouse projekttel sem. Pláne, hogy nyilvánvaló anyagi megfontolásokból, akárcsak a Kill Billt, a Darálót és két külön filmként forgalmazzák nemzetközi viszonylatban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Jó elképzelés volt, a célközönség imádja is a Darálót, a kritikai is odavan érte (naná!), de egy három óránál is hosszabb filmre a legnagyobb trash-rajongókon kívül nem sok embert lehet becsábítani. A Kigyók a fedélzeten tavalyi buktája után (ami igazából B-filmhez képest korrekt teljesítmény volt, de mindenki nagyobb aratást várt) a Grindhouse is beragadt a rajtnál és a drága horror mindössze 11,5 millió dollárt hozott az első hétvégéjén, alulmaradva ezzel Ice Cube Tor-túrájának 2. részével szemben. Ahogyan vérható volt a második héten újabb hatalmas csökkenést könyvelhetett el a film, így a 67 milliós projekt (ehhez jön még a 25 - 35 milliós marketingköltség) Amerikában várhatóan 26-28 millió dollárt fog jövedelmezni.

A kudarc hatására egyébként a forgalmazó fontolóra vette, hogy nem csak a nemzetközi forgalmazásban, hanem már Amerikában is kettészedi a filmeket és egyenként is a moziba küldi őket, hogy a 180 perc alatti filmnézési potenciállal rendelkezők is leperkálják a 10-12 dollárt a mozijegyért. Ne feledjük, itthon jelen állás szerint Tarantino Death Poofja Kurt Russellel március 31-én jön, míg Robert Rodriguez terrorbolygója a tervek szerint augusztus 22-én robban be a hazai mozikba.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


Mi pedig azon morfondírozunk el, hogy ennyire nem érdekli a jófajta trash a populáris közönséget? Ennyire nem csábító műfajutálattól függetlenül a "cool-faktor"? Vagy a film 3 órás hossza taszította a népet? Mert a két rendező és a szereposztás elég csábítónak tűnik, igazi mozis csemegéről van szó és az IMDB-s osztályzatokon is látszik, hogy akik megnézték, általában imádják a filmet. Mégis ki kell jelenteni, hogy a kutyát sem érdekelte, legalábbis a fent említett Tarantino-Rodriguez filmekhez képest. Így sajnos biztosra vehetjük, hogy egy szépreményű műfaj-felélesztési kísérlet bukott be. Örökre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyi07 #59
    Kurva jó film mind a kettő!
  • Maksi #58
    Uramisten, mekkora szar film volt ez!!!!
    A magyar Pizzás című moziborzalom óta az első film, amire sajnáltam a nyers DVD árát, amire kiírtam, mielőtt megnéztem volna.
  • sb1 #57
    Na, most értem haza a moziból, hááát nagyon vegyes érzések kavarognak bennem...
    Nagyon vártam a filmet de sajna QT most nem tudott olyan nagyot ütni, vagy csak az én elvárásaim túl nagyok már vele szemben.
    A zenék sem igazán jöttek most be nekem, igaz van 1-2 nagyon kellemes, de valahogy nem az igazi.
    Komolyan mondom, néha már el-elszundikáltam a film alatt, pedig ez rám nem jellemző.
    A hangulat szerintem azzal is nagyon el van rontva, hogy nem egyszerre adják le a Rodrigez féle filmel.
    Jó sok utalás van viszont az előző filmjeire, de leginkább a Kill Bill-re..
    Azért várom a Planet Terror-t, remélem nagyobbat fog ennél ütni(mondjuk sajnos az nem lesz nehéz...)
  • sb1 #56
    Milyen hosszú is a film?
    Mert itt azt írják 189 perces, de az a2 együtt annyi nem?
    Vagy mindkettőt levetítok egymás után?
    A planet terrort itt nem is vetítik elvileg...
  • Loverman #55
    te dógod.
  • Loverman #54
    mint mondani szoktam ez valszeg nem a film hanem a te hibád (és úgy látom minimum 1 ember egyet fog érteni velem)
  • Loál János #53
    Láttál te engem Vadangyal topikban szarozni?
  • Tetsuo #52
    Bírom ezt a "kult" kategóriát! Szerintem Rodrigeznek 1ik sem, Tarantínónak max a Kutyaszórítóban c film érdemli meg ezt az elnevezést.. persze tudom, h pl a Ponyvaregényt is sokan annak tartják (vagyis emiatt már kult is), de annyira szubjektív ez a kifejezés.. vmi olyasmit jelent, h nagy az underground fanatikus rajongótábora.. (a minőségnek ugye semmi köze a kategóriához) csakhogy a "nagy" és az "ándegránd" is erősen szubjektív, a fanatikus talán nem annyira :)
  • Tetsuo #51
    Amíg nem láttad, nem tudhatod, ezért nézd meg az összes részt! Utána meg a többi hasonszőrű agymenést! (A te logikáddal élve..)
  • Real13 #50
    NEMNEMNEM!!!!!!!!!!
    Csak Rodriguez.
    Egyébként meg Rodriguez kiba jó rendező,csak a mesefilmjeit kell elnézni neki,azonkivül van neki:
    Faculty(ez egy jó kis poén horror)
    Alkonyattól pirkadatig(kult)
    Sin City
    MExico triológia(El Mariachi,Desperado,Volt egyszer egy MExico)